Innostuin sitten kokeilemaan tämän kylmäuuttoa nopeuttavan härvelin innoittamana samaa ajatusta:
https://www.kickstarter.com/projects/cubcoldbrew/make-cold-brew-coffee-in-15-minutesKylmäuutin yhtäaikaa kaksi samanlaista kahvia, mutta toinen oli ilmattu sellaisella viinipullon ilmaus korkilla ja toisessa oli perinteinen korkista tehty korkki ilman paineita.
Koejärjestely oli tehty siten, että jauhoin molemmat erät kerralla. Sekoitin hyvin ja jaon kahteen grammalleen yhtä suureen osaan siten, että jauhatus distribuutio pysyi molemmissa erissä mahdollisimman samana (sekoitettu hyvin ja kauhottu toinen reuna toiseen ja toinen toiseen). Jauheet kahteen identtiseen, puhtaaseen ja samanlämpöiseen olutpulloon. Molempiin kaadettiin grammalleen sama määrä vettä samasta kannusta (veden lämpötila mahdollisimman identtinen, eli hetken pöydällä seisonut graanakylmä). Papuna oli käytetty Kaffe Obscuran Kenialaista ja myllynä Pharos.
Uutin kahveja puoli tuntia.
Kahvit suodateettiin aeropressillä ja metallisuotimella. Ensin paineistettu (koska teorian mukaan uuttunut enemmän, niin sai teoriassa 30s vähemmän uuttoaikaa. Mikä 30 minuutissa on lienee melko merkityksetön) ja sen jälkeen 30s myöhemmin paineistamaton. Molemmat omaan samanlaiseen lasiinsa. Lasit merkitty pohjasta, että tiedän kumpi on kumpi. Lasit sekoitettu, että en tiedä kummassa on kumpaa.
Sokkomaistelun tuloksen. Oli täysin ilmeistä kumpi on kumpi. Ei vaatinut minkäänlaisia kykyjä maistaa heti mausta, että kumpi oli uuttunut enemmän ja myös erilailla.
Paineistamaton maistui kylmäuuttomaisesti erittäin happoiselle, mutta koska ei ollut ehtinyt uuttua kunnolla, niin selvästi kaikki muut maut puuttuivat. Pahanmakuinen.
Paineistettu maistui tasapainoiselle, jossain määrin kylmäuuttomaisen miellyttävälle, mutta sen lisäksi että maku oli ylipäänsä tuhdimpi, niin selvästi happoiset maut olivat selvästi hennomat. Ei vain, että kahviin olisi uuttunut toista makua kompensoimaan, vaan väittäisin jopa että se oli uuttunut hyvinkin erilaisella tavalla. Jos joutuisin tämän pohjalta arvaamaan, niin luulen että lopputulos vaikka muistutttaa perinteistä kylmäuuttoa melkolailla ei lopulta olisi samanlainen kuin samoista pavuista ja samalla suhteella tehty perinteinen pitkään uuttunut kylmäuutto-versio. Saatan toki olla väärässäkin.
Eli selvästi "proof-of-concept" on nyt olemassa. Paineistus vaikuttaa hyvin merkittävästi makuun lyhyillä kylmäuutoilla. Myös tuollainen viinipullon ilmaimen tuottama paine, jonka varoventtiilin vuoksi oletan hyvinkin paljon pienemmäksi kuin tuon kickstarterin laitteen paineen.
Seuraavaksi voisi varmaankin kokeilla kuinka paineistetun kylmäuuton makuun vaikuttaa 15min, 30min ja 1h uuttoajat. Lisäksi kiintoisaa olisi verrata noita vuorokauden yli uuttuneeseen paineistamattomaan kylmäuuttoon.