Laitteessa on vain virtakatkaisin, ei muita säätimiä/nappeja. Vesisäiliössä n kierrekorkki.
Noiden lisäkuvausten perusteella kyseessä onkin siis höyrynpaineella, ei pumpun voimalla, toimiva keitin. Se lienee jotain tämännäköistä?
http://z.about.com/d/coffeetea/1/0/m/p_bravo.gif
Filtterissä oleva kahvi pitää vaihtaa uuteen ensin. Avaa ensin vesisäiliön kierrekorkki kompensoidaksesi solenoidi-venttiilin puutetta.
Tarkoitat varmaan kolmitieventtiiliä?
Eli kahvaan jää painetta ja sen purkamiseen ei ole mekaanista ratkaisua eli sitä kolmitieventtiiliä. Sen voi purkaa vesisäiliön kantta raottamalla kuten Joona totesi (hiukan vaarallista?), tai kahvaa hivuttamalla, tai tehdä "by the book" eli laskea höyryä pillistä kylmää vettä sisältävään astiaan niin kauan kuin sitä tulee. Ennen tätä tietysti pitää laite sammuttaa.
Koska paine on kuitenkin aika pieni ja kakku löyhä, niin jäännöspainetta ei välttämättä käytännössä juuri ole?
Paine on pieni (tai on pidettävä pienenä) siksi, että keitin toimii höyryn voimalla. Kuten todettiin, se on käytännössä sähköistetty versio mutteripannusta eli sellaisesta kulmikkaasta liedellä käytettävästä pannusta ja käyttökin tapahtuu periaatteessa samalla tavalla. Koska nyt painetta ei rajoita pumppu tai vastaava, keitintä ei pidä tukkia. Niinpä kahvikakkua ei tampata, vaan se pelkästään tasoitellaan. Samoin jauhatuksen pitäisi olla aika karkeaa. Kaupassa olevat valmiiksi jauhetut espressot ovat juuri tällaisia. Karkeus on about pöytäsuolan luokkaa.
Jos on kyse tuommoisesta pienemmästä "painekeittimestä" - oletan että tarkoitat semmoista vesihöyryn paineella toimivaa (eli keitin on silloin käytännössä sähköinen mokkapannu) - niin kuinkahan tuon akallion ehdottaman tamppaamisen kanssa on. Nimittäin jos sattuu omaamaan tuoreita papuja, jauhaa ne vähän liian hienoksi ja pakkaa tiukasti tampperilla, niin voiko keitin sanoa huonossa tapauksessa "poks". :?
Ei se poksahda. Netistä löytyvistä manuaaleista suoritetun "kirjallisuuskatsauksen" perusteella filtterin täytöstä neuvotaan yleensä tällaista: ei pidä yliannostella tai tampata - ainakaan lujaa. Kahvi saa ja mielellään pitääkin olla pavuista jauhettua. Ja luja tamppaus tai liian hieno jauhatus johtavat siihen ettei mitään tule ulos tai että kahva vuotaa. Ei siis sen dramaattisempaa. Mutta toisaalta ei noilla pelaamalla varmaan ole mitään makuvoittoja saavutettavissa, eli tamppaaminen kannattaa jättää väliin.
Hyvään espressoon vaaditaan painetta, mutta siihen kyseinen laite ei tosiaan pysty. Eli alkuun tällä pääsee, mutta valitettavasti rajat tulevat aika pian vastaan. Höyrynpaineeseen perustuvan laitteen ongelma on, että vesi on liian kuumaa (kun se pumpullisissa pienissä laitteissa oli liian kylmää). Tällöin vaaleammat paahdot ovat suositeltavimpia, mutta voi kyllä olla että uuttomenetelmän muiden puutteiden takaa eivät eri kahvien erot suuremmin tule läpi. Kahvin tuoreus olisi ehkä se pääasiallinen asia johon panostaa.
Höyrytyksen pitäisi onnistua periaatteessa ihan hyvin, mutta käytännön kokemukset ovat olleet vähän toisenlaisia. Ilmeisesti vesisäiliö on niin pieni (pariin espressoon riittävä), että puhti loppuu kesken ennen kuin riittävä määrä maitoa on saatu kunnolla höyrytettyä.
Krupsin manuaaleja löytyy:
http://www.electrobest.com/krupinman.htmlNiistä kohtuullisen oikea varmaan olisi:
http://lib.store.yahoo.net/lib/krupsonline/872.pdfLisäys: olimme näköjään Jounin kanssa aika hyvin synkronoituja Googlen käyttäjiä...