Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: Tuomas - Maaliskuu 21, 2007, 19:40:50 ip
-
No nyt tuli tuotakin kotipaahdossa kokeiltua. Ilmoitin aikaisemmin etsiväni raakakahvipapuja, joissa olisi Rio y ominaismaku. Kahvisivustojen mukaan kyse on pavuista, joissa mikrobit ovat kuivausrosessin aikana aiheuttaneet sivumaun papuihin.
Joidenkin sivustojen mukaan Turkissa, Kreikassa ja Balkanissa ibrik-kahvin ominaismaku tulee juuri näistä "pilaantuneista" pavuista. Minun on tuota väitettä ollut vaikea uskoa, kun olen niin sinisilmäinen kreikkalaisen ystäväni puheita kohtaan. On kuulemma "huippu papuja kaikki", puhdasta arabicaa.
No niinpä kyllä, mutta minkä laatuista?
Löysin Tampereelta etnokaupasta bosnialaisen yhtiön tuomia minas-sirova-papuja, joita paahtamalla tuli kuin tulikin aito turkkilaiskahvin maku. Pavuissa oli jo raakana selvä ominaismakuun viittaava tuoksu / haju. Englannin kielisellä sivustolla Rio y makua kutsutaan jodimaiseksi. Ehkä sitten niin. Mutta pavut olivat selvästi erilaisia kuin nuo laatupavut, joita olen aikaisemmin paahtanut. Pehmeämpiä, täplikkäitä (pilaantuneita kohtia???) jne...
Erittäin helppoja olivat paahtaa. Paahtuivat tasaisesti sydämeen asti. Lienee tuon huokoisuuden syytä. Nytpä tiedän sanoa kreikkalaiselle kaverilleni, että teillä on omanlaatuinen kahvi, jonka maku tulee pilaantuneista pavuista. No ei se mitään - ibrikillä se toimii. :wink:
-
Näköjään löytyy tuo Rio-y ihan "makukuvauksena" aika useasta paikasta:
http://www.making-coffee.com/terminology/tasting.php
"Rio-y : Iodine, inky flavor from microbe-tainted beans. Prized for traditional brewing in Turkey, Greece and Middle East."
http://www.lucidcafe.com/glossary.html#r
"rioy: A taste fault giving the coffee beans a highly pronounced medicinal character. Result of continued enzyme activity when coffee beans remain in the fruit and the fruit dries on the shrub. Usually associated with natural processed coffees grown in Brazil. Typified by coffees grown in the Rio district of Brazil."
http://www.sweetmarias.com/tasteterms.html
"Musty, Dirty, Rioy, Rough. A bunch of bad words. The first two terms relate to poor storage conditions, improper aging, or unpleasant earthiness. "Rioy" is an industry term for harshness, (pronounced ree-o-ee after Rio De Janiero), like poor quality low-grown Brazilian arabicas."
... mutta aika monessa ruokaan liittyvässä asiassa taitaa olla niin että toisen "käsittelyvirhe" on toisen "erikoisherkku". Makuasiat on makuasioita. :)
-
Niin, maksetaahan sitä näätämäisen nisäkkään syömistä ja paskomista pavuistakin huikeita summia. Kahvi on kyllä siinä suhteessa erikoistapaus, että se sietää kaikenlaista kaltoinkohtelua muuttumatta käyttökelvottomaksi. Ja itse asiassa juuri siitä kaltoinkohtelusta saa usein erityispiirteensä. Onhan vaikka Monsoon Malabarin makeus tulosta surkeasta varastoinnista kosteassa.
-
... mutta aika monessa ruokaan liittyvässä asiassa taitaa olla niin että toisen "käsittelyvirhe" on toisen "erikoisherkku". Makuasiat on makuasioita. :)
Näin on. Erityisesti tulee mieleen kaikenlaiset maahan kuopatut sisäelimet... :)
-
... mutta aika monessa ruokaan liittyvässä asiassa taitaa olla niin että toisen "käsittelyvirhe" on toisen "erikoisherkku". Makuasiat on makuasioita. :)
:lol: Näinhän se on. Voihan sen ymmärtää, että sen parempiin papuihin ei Kreikassa ja Turkissa ole jossain vaiheessa ole ollut varaa. Siitä on sitten tullut normi.
Lähimpiä yleisesti hyvinä pidettyjä esimerkkejä lienee homejuustot ja jalohomerypäleiset viinit. Ja harvinaisempia hapansilakat tai Grönlannissa syötävä mädätetty hai.
Luulisin, että rio y pavut toimivat parhaiten ibrik-keittelyssä. ihan heti en lähtisi kokeilemaan espressoon taikka pressokeittelyyn. Mutta ibrikiin sopii kuin nyrkki silmän, lisää taidan noita papuja hommata. Mutta en aio kyllä lopettaa parempienkaan papujen käyttöä...eihän sitä kukaan pelkästään homejuustoa syö.
-
Klassisen laatuvirhehän tuo Rio, vaikka edellä mainitusti toisaalla jopa tavoiteltua. Voidaan kuitenkin pohtia, kuinka paljon markkinahinta sanelee sitä, että tuo on tietyissä maailmankolkissa "tavoiteltua".
Rion saa siis aikaan pääasiassa sama yhdiste (2,4,6-trikloorianisoli) kuin viineissä ns. korkkivian, tuon tympeän maun. :)
Rio-kontaminoidut pavut ovat infektoituneet vahvasti eri homeilla (Asperigilli, Fusaria, Penicillia, Rhizopus) ja tietyillä bakteerikannoilla.
En kyllä itse joisi edes pakon edessä, mutta makuasioista on toki turha kiistellä. :lol:
-
Rion saa siis aikaan pääasiassa sama yhdiste (2,4,6-trikloorianisoli) kuin viineissä ns. korkkivian, tuon tympeän maun. :)
Korkkiviallisesta viinistä en pidä minäkään. Tosin mikä kumma siinä on, ettei niitä tule palautettua alkoon. Punaviinistä teen Sangrian, jos huomaan korkkivian. Parempi olisi kai palauttaa alkoon...
Rio-kontaminoidut pavut ovat infektoituneet vahvasti eri homeilla (Asperigilli, Fusaria, Penicillia, Rhizopus) ja tietyillä bakteerikannoilla.
En kyllä itse joisi edes pakon edessä, mutta makuasioista on toki turha kiistellä. :lol:
Kyseessä ei liene jalohome?
Itsekin olen alkanut kallistua "riottomiin" papuihin, nyt kun olen niitä enemmän juonut ja paahtanut. viimeaikainen ibrik-sekoitus on ollut hyvin simppeli brasilialaista luomupapua ja tansanialaista reilun kaupan arabicaa sekaisin paahdettuna.
No joo, kävin itse katsomassa, Asperigillusta käytetään soijan fermentoimisiin soijakastiketta ja misoa valmistettaessa. Penicillium on yleinen juustojen homettaja eli ihan syötävä kanta. Kaksi muuta taisivat olla ihan puhtaita myrkkyjä... :?
-
No joo, kävin itse katsomassa, Asperigillusta käytetään soijan fermentoimisiin soijakastiketta ja misoa valmistettaessa. Penicillium on yleinen juustojen homettaja eli ihan syötävä kanta. Kaksi muuta taisivat olla ihan puhtaita myrkkyjä... :?
Totta, mutta on kuitenkin eri asia tuottaa spesifisillä mikrobikannoilla kontrolloidussa olosuhteissa toivottuja tuloksia. Lisäksi osa noista suvuista voi viitata jopa terveydelle erittäin haitallisiin mykotoksiineihin, sienten tuottamiin hometoksiineihin.
http://www.mm.helsinki.fi/users/lindstro/Opetus/Opetus_2003/Seminaarityot_2001/Sari/MYKOTOX_SARI.html
-
Kyseessä ei liene jalohome?
Saattaapa ollakin. Homesukujen nimiä en muista, mutta "jalohome" on ihan sitä samaa mitä löytyy meiltäkin jääkaapista. Kun olosuhteet ovat sopivat, se ei pääse pilaamaan viinirypäleitä, vaan ainoastaan poraa kuoren täyteen pieniä reikiä. Näistä osa nesteestä pääsee sitten haihtumaan pois. Tuloksena on sitten hienoa ja haluttua rypälemehutiivistettä, josta tehdään viinimaailman suloisinta nektaria. Sauternesit, Tokaierit jne.
Lähde: Tiede-lehti (numeroa en muista), HY Elintarviketieteen dosentti Anu Hopia vakiopalstallaan.
Takaisin aiheeseen: Voisiko joku selittää termin ibrik?
Turkkilaista kahvia kiinnostaisi joskus kokeilla, mutta toistaiseksi sekä pavut että valmistaminen ovat hiukan hämärän peitossa.
Vipe
-
Ibrik on turkkilainen kahvipannu, semmoinen korkea tötterö, joka toimii tuossa valmistusmenetelmässä parhaiten. Luepa tämä ketju (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=221.0).
-
Illyn kirjasen (http://www.amazon.com/Espresso-Coffee-Second-Science-Quality/dp/0123703719) mukaan tuota Rioyn aiheuttajaa ei ole pystytty täysin yksilöimään (kun näissä pavuissa tosiaan esiintyy yhtä jos toista "pöpöä"), mutta todennäköisimpänä aiheuttajana pidetään Aspergillus fumigatusta (http://en.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_fumigatus). Tuo ei siis kai ole jalohome?
Eikä ilmeisesti mikään "mukava" tuttavuus tuo - ainakin Googlettaminen termillä "aspergillus fumigatus (http://www.google.fi/search?hl=fi&q=aspergillus+fumigatus&btnG=Hae&meta=)" tuo tuloksena kaikenlaista "kivaa (http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/990923.htm)".
-
Eikä ilmeisesti mikään "mukava" tuttavuus tuo - ainakin Googlettaminen termillä "aspergillus fumigatus (http://www.google.fi/search?hl=fi&q=aspergillus+fumigatus&btnG=Hae&meta=)" tuo tuloksena kaikenlaista "kivaa (http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/990923.htm)".
Jaa, enpä tiedä sitten olisiko tuolla homeella enää vaikutuksia paahtamisen ja keittämisen jälkeen. Jos olisi huomaisi kai tuon kreikkalaisten ja turkkilaisten elinkaaressa. Taitavat olla esim. kreetalaiset maailman pitkäikäisin "ihmisryhmä" ja "homekahvia" juovat päivittäin. Jotta semmoisia.
En tiedä sitten...joku kemisti osaa varmaan kertoa. Enhän minäkään heitä homeista tomaattia pataan...
-
Jaa, enpä tiedä sitten olisiko tuolla homeella enää vaikutuksia paahtamisen ja keittämisen jälkeen.
Kyllähän siinä paahtamisessa aika hyvin kaikki orgaaniset pöpöt kuolevat (tosin homeiden tuottamista myrkyistä/yhdisteistä en tiedä).
Lähinnä tuo aikaisempi huomioni liittyi siis tuohon jalohomepohdintaanne (joka ei varmaankaan homeena ole kovin ikävä vieras jos sitä jääkaapistakin löytyy?)