Suodatin saattaa olla tarpeen, jos kolesterolin kanssa on haasteita. Ohessa suora lainaus (
https://sydan.fi/fakta/nautintoaineet-sydanterveydessa/)
”Kahvin sisältämällä kafestolilla ja kahveolilla on vaikutusta LDL kolesterolin nousuun. Niiden määrä kahvissa riippuu valmistusmenetelmästä:
- Suodatinkahvissa diterpeenit jäävät paperisuodattimeen eivätkä kulkeudu kahvin joukkoon.
- Pakastekuivatut pikakahvit eivät myöskään sisällä diterpeenejä.
- Suodattamattomassa kahvissa, kuten pannukahvissa, diterpeenit ovat juoman seassa.
- Myös presso sekä turkkilaisessa ja kreikkalaisessa kahvissa diterpeenit päätyvät juomaan.
- Espressossa on diterpeenejä, mutta vähemmän kuin pannukahvissa.
- Kahvijuomat kuten cappucino tai latte, jotka valmistetaan espressosta, sisältävät siten myös diterpeenejä.
Jos suodattamatonta kahvia juo noin 5–6 kupillista päivässä, voi veren kolesterolipitoisuus nousta 0,3–0,4 mmol/l. Yli 10 kupillista päivittäin juovilla kolesterolipitoisuus voi nousta jopa yli 1,0 mmol/l.”
Nuo kupilliset mittayksikkönä hämää ainakin minua, mutta oletan, että yksi kuppi vastaa 7 g papuja. Oma kupilliseni on 17 g ja noita kupposia tulee kumottua aika monta etätyöpäivän mittaan. Pitäisiköhän käydä labrassa tutkituttamassa LDL, ettei vaan ole arvot nousseet kahden vuoden etäilyn aikana.