Kokeilin muutaman kerran kahvin tekemistä sinun kuvaamallasi tavalla. Minulla kun on pari Kreikasta ostettua "voisulakannua", jotka sinä sitten tunnistit ibrikeiksi.
Joo, englanninkielisissä paketeissa lukee yleensä "Butter/Coffee pot". Tärkeintä on se, että kannu on enemmän kapea kuin leveä. Eli korkeutta enemmän kuin leveyttä ja ylöspäin kapeneminen auttaa kuohahtamaan hyvin.
Löysin "hyvän" myllynkin kahvin jauhamiseen... Nimittäin vanhan, hyllyn nurkaan heitetyn Braunin propellimyllyn eli "silppurin".Mutta kun sillä jauhaa kahvipapuja sopivasti liian kauan, niin tuloksena on pölyä. Pölymäistä kahvia, jossa on muutama suurempi lohkare seassa. Ei se epätasaisuus ole ibrikissä häirinnyt.
Hahaa, ja uusi ibrik-keittelijä lisää... Ei se niin nuuka ole karkeudesta. Itsekin käytän joskus silppuria, mutta annan jauheen jäähtyä välillä. En siis jauha kerralla loppuun saakka. Joskus kun tein niin, kahvi paloi mauttomaksi. Eli maku muuttui selvästi.
Isäni käyttää jauhamiseen ainoastaan silppuria. Jauhaa puolen minuutin jaksoissa ja antaa kahvin jäähtyä välissä useamman minuutin. Yhteensä hän taitaa jauhaa Braunilla kolme minuuttia. Eli kuusi puolen minuutin jaksoa. Kahvi on kyllä tällöin hienompaa, kuin mihin minun käsimyllyni kykenevät. Tosin maku menee käsimyllyn puolelle samoilla pavuilla. Uskoisin sen johtuvan silppurilla tapahtuvasta kahvin kuumenemisesta. Siksi käytän itse silppuria suhteellisen harvoin.