hurjan kätevää. heh heh. ja kattilaa tarvin joka tapauksessa puuron keittoon, eli siitä en luovu. melkein riittää. lähinnä minua kiinnostaa tuo lämpötilan muutos ja kuinka oleellista se on? vaikka nyt vähän saivartelun puolelle meneekin. eli tällä kattila ja vaahdotuskannu yhdistelmällähän saan koko ajan jokseenkin tasalämpöistä vettä.
Mittasin (suurpiirteisesti): 841 grammaa 94-asteista vettä jäähtyi kolmessa minuutissa 91-asteiseksi. Lisäksi varmaan vähenevä vesimäärä vaikuttaisi tuohon lämmön hävikkiin mutten niitä viitsinyt lauantai-iltana ottaa huomioon. "Absoluuttisen" tarkka lämpötilan säätely sekä tasainen lämpötila on kuitenkin tietyssä mielessä turhaa touhua, muutama aste katoaa aina jonnekin vaikka kaikki välineet olisi kuinka lämmitetty etukäteen. Tärkeintä lämpötilan säätelyssä ovat siis enemmänkin keskiarvot.
Ja miten se lämpötilan muutos vaikuttaa? Kuuma tehostaa liukenevien kappaleiden irtoamista perkolaatioprosessin aikana. Kuumalla vedellä saadaan siis enemmän irti samasta kahvimäärästä kuin kylmällä vedellä (ceteris paribus). Tärkeämpää tässäkin on keskiarvot eivätkä niinkään pienet vaihtelut lämpötilassa varsinkaan jos muutos on kerrasta toiseen samanlainen. Espressomaailmassa on joskus spekuloitu, että kuten vipukoneissa paine laskee uuton loppua kohti, voisi myös uuttolämpötila laskeminen uuton loppupuolella olla jopa toivottavaa.
Onhan tuo buono tietyssä mielessä vähän "luksustuote" mutta hinnaltaan aika halpa sellainen. Sen kanssa on hyvä kaataa vettä (parempi kuin maitokannulla), sitä ei tarvi juuri putsata (vrt. puurokattilaan) eikä sitä myöskään tarvitse täyttää kesken kaatamisen. Se, ettei tarvi pahemmin liikutella kuumaa vettä astiasta toiseen saattaa kiireisissä ja ahtaissa ympäristöissä on myös 40€:n arvoinen turvallisuustekijä.
ps. Pahoittelut käyttämistäni tärkeilytermeistä sekä jos asiani oli täysin vanhan kertausta.