raakapavut olivat varmasti vanhentuneita (n.5v vanhoja).
Tuon ikäiset alkavat olla kieltämättä jo aika vanhoja. Vihreät pavut kannattaa yrittää käyttää ennen seuraavaa satoa, ts. noin vuoden sisällä. Ei ne vielä tuon ajan päästä pilalla ole, mutta parhain "terä" niistä on jo poissa. Lainaus Illystä:
"After one year, quality is generally reduced, and the beans change colour, becoming white-yellow and fluorescent, their aroma becomes woody and stale while sourness increases. Such decay is matched by a chemical degradation of the free amino acids and sugars, and by oxidation of the lipids; it has also been linked to attack by Streptococci and oxidation". Eli vihreänäkin se kahvipapu on siis kohtuullisen herkkä vanhenemaan (tai ei nyt sen herkempi kuin mikä tahansa muukaan orgaaninen ruoka-aine).
Jos kulutus on kovin hidasta, niin vihreänkin pavun voi pakastaa - kunhan tekee sen huolella (ts. ilmatiivissä pussissa tms josta mahdollisimman paljon ilmaa pois).
Näin ollen myös paahtoaika vaihtelee, koska se perustuu puhtaasti näköhavaintoon.
Kuuletko kuitenkin raksut? Noiden perusteella kannattaa se paahto ennemmin ajoittaa - on tarkempaa. Nimittäin eri pavut tummuvat paahtuessaan vähän eri tavalla. Myös paahtotapa vaikuttaa hieman väriin - eli ilmapaahtimella ja rumpupaahtimella samaan paahtoasteeseen paahdettu papu (esim. tokan raksun alku) ei ole ihan saman värinen.