Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 124874 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #105 : Maaliskuu 20, 2014, 15:49:34 ip »


Käsittääkseni kahvi olisi parasta lykätä pakkaseen mahd. pian paahdon jälkeen, mikäli sen aikoo pakastaa...

Ihan tuoreeltaanhan kahvi ei maistu yhtä hyvälle kuin viikon-kaksi seisonut kahvi, mutta kahvin voisi pakastaa jo ennen kuin tuo lepoaika on ohi?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #106 : Maaliskuu 20, 2014, 16:17:56 ip »

Ihan tuoreeltaanhan kahvi ei maistu yhtä hyvälle kuin viikon-kaksi seisonut kahvi, mutta kahvin voisi pakastaa jo ennen kuin tuo lepoaika on ohi?

Kun pavut iskee pakkaseen kutakuinkin silloin kun ne ovat omaan makuun parhaimmillaan, niin sitten sulatettunahan ne ovat juuri optimissa vaiheessa käytettäväksi - äkisti kuvittelisin ainakin.  :)

Itse lykkään pavut pakkaseen jaloista pyörimästä kuitenkin heti kun ne (ulkomailta) tulevat, poislukien ne pari-kolme pikkupussia, jotka menevät suurinpiirtein parin viikon aikana. Siinä vaiheessa paahdosta onkin jo kulunut yleensä jotain 4-7 päivää.
Tuntuu omasta mielestäni ihan toimivalta systeemiltä.

Nyttemmin kun olen taas alkanut keitellä kotimaisia paahtojakin, niin ostan pussin tai kaksi kerrallaan.
Eipä niitä ole syytä pakastaa.

Tässä, kuten muussakin nautintoainekeskustelussa on hyvä pitää mielessä, että makuasiat ovat melkoisen subjektiivisia kokemuksia. Kenellekään on paha mennä väittämään, että: "et sinä pidä tuollaisesta kahvista".
Kahvin optimituoreuden suhteen on varmasti henkilökohtaisia eroja siinä kuin kaikessa muussakin.
Pääasia, että maistuu  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #107 : Maaliskuu 20, 2014, 16:32:17 ip »

Tässä, kuten muussakin nautintoainekeskustelussa on hyvä pitää mielessä, että makuasiat ovat melkoisen subjektiivisia kokemuksia. Kenellekään on paha mennä väittämään, että: "et sinä pidä tuollaisesta kahvista".
Kahvin optimituoreuden suhteen on varmasti henkilökohtaisia eroja siinä kuin kaikessa muussakin.
Pääasia, että maistuu  :)

Mutta kun toiset vaan kokevat asioita väärin  ;)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #108 : Maaliskuu 20, 2014, 19:45:48 ip »


Kahvin optimituoreuden suhteen on varmasti henkilökohtaisia eroja siinä kuin kaikessa muussakin.

Joo. Ite en siis tykkää vastapaahdetusta oikeestaan millään pavulla mitä olen kokeillut, niin rupesin pohtimaan että varmaan se pakkanen sotkee mahdollisesti sen lepäämisajankin siitä alusta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #109 : Maaliskuu 20, 2014, 22:23:27 ip »

Siis kuukauden kuluttua paahdosta pakkaseen?
Käsittääkseni kahvi olisi parasta lykätä pakkaseen mahd. pian paahdon jälkeen, mikäli sen aikoo pakastaa...
Ei toki vaan lähden pakastus linjalle vain jos ostaessa jo tiedän, et saattaa mennä pitkälle toiselle kuulle  ennekuin sisältö on käytetty.

Tuohon jääkaappi säilytykseen voisin kyllä lähteä tolla kuukauden paketillakin. Eipä oo tullut aiemmin mieleen.  :)
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #110 : Maaliskuu 21, 2014, 08:36:06 ap »

Ihan tuoreeltaanhan kahvi ei maistu yhtä hyvälle kuin viikon-kaksi seisonut kahvi, mutta kahvin voisi pakastaa jo ennen kuin tuo lepoaika on ohi?

Tota on tullut kokeiltua omien paahtojen kanssa ja heti paahdon jälkeen pakastettu kahvi ei oikein kunnolla maistu miltään. Parempaa on kun antaa ensin levätä ja sitten pakastaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #111 : Maaliskuu 21, 2014, 08:37:50 ap »

Kahvin optimituoreuden suhteen on varmasti henkilökohtaisia eroja siinä kuin kaikessa muussakin.
Pääasia, että maistuu  :)

Kyse ei olekaan ainoastaan mausta, vaan siitä että toimiiko papu enää espressossa. Kone kertoo kyllä aika tylyllä tavalla jos papu on jo vanhentunut  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #112 : Maaliskuu 21, 2014, 10:36:07 ap »

Tota on tullut kokeiltua omien paahtojen kanssa ja heti paahdon jälkeen pakastettu kahvi ei oikein kunnolla maistu miltään. Parempaa on kun antaa ensin levätä ja sitten pakastaa.

Home-Baristan testissä (jossa käytettiin -26C pakastinta, silläkin lienee vaikutusta) kuitenkin toteavat:

"Freshly roasted coffee that is immediately frozen after roasting in a near airtight container in a very cold freezer, can be kept undisturbed in the freezer for at least 2 months and be expected to produce espressos that are not obviously inferior to those made from fresh coffee that has never been frozen."

Testissähän tosin käytettiin ainoastaan 'suoraan pakkaseen' -metodia, joten sikäli siitä ei voi edes päätellä onko kahvin lepuuttamisesta hyötyä/haittaa. Lopussa vaan todetaan, että sitäkin pitäisi vielä tutkia:

"Freezing is a viable method of preserving the freshness of very fresh coffee. Exactly how long the usable lifespan of coffee can be extended with freezing is unknown, although we do know that if frozen immediately that lifespan extends to at least 8 weeks. In this experiment, a very specific methodology was employed, and exactly how far one can deviate from it and expect to get good results is unclear. The previously frozen coffee we used was frozen immediately after roasting, within about an hour, in semi-airtight packaging in a very cold freezer (about -15°F / -26°C). It was then defrosted, only once, within the same packaging before it was exposed to outside air, reducing or eliminating the possibility of condensation.

If the coffee one contemplates freezing is not "fresh" to begin with, it is doubtful that freezing will do much of anything positive. To me this means that freezing is probably of no value when dealing with purchased coffee of uncertain age. In the case of coffee that has partially degassed, that is perhaps several days out of the roaster, it is unclear from this experiment whether freezing will extend shelf life significantly. Since this is going to be a fairly common scenario for home espresso enthusiasts ordering online, it deserves further comment."


Taas mennään makuasiapuolelle (siitähän kahvissa juuri tietysti on kyse). Jokaisen kannattanee kokeilla hienosäätää oman maun mukaan. Edes Jim Schulmanin kaltaisen kahvigurun makuaisti ole samanlainen kuin kaikkien muiden. :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #113 : Maaliskuu 21, 2014, 10:49:56 ap »

Kyse ei olekaan ainoastaan mausta, vaan siitä että toimiiko papu enää espressossa. Kone kertoo kyllä aika tylyllä tavalla jos papu on jo vanhentunut  8)

Se on kyllä totta.
Tietysti tarkoitinkin, että siinä missä esim. etiopialainen tykkää paahtaa kahvit juuri ennen ennen keittämistä, useimmat tykkäävät seisottaa kahvia jonkin aikaa. Vaikka marketeista paljon sellaisia arpapelipapuja ostetaankin, niin ei kai kukaan kuukausia vanhoista pavuista ajattele, että ne olisivat parhaimmillaan. Ne raukat eivät vaan tiedä paremmasta  :)

Minun makuuni monet pavut alkavat menettää jotain parin viikon jälkeen, tosin eräs alan ammattilainen sanoi kerran, että hänen mielestään heidän paahtonsa ovat parhaimmillaan kahden kuukauden jälkeen.
Hyvä etten pyörtynyt  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #114 : Maaliskuu 21, 2014, 12:09:33 ip »

Se on kyllä totta.
Tietysti tarkoitinkin, että siinä missä esim. etiopialainen tykkää paahtaa kahvit juuri ennen ennen keittämistä,

Tuossa taitaakin olla enemmän kyse vuosisatoja vanhasta perinteestä/rituaalista. Ei ne bambumajoissaan E61-koneista tiedä siellä mitään  8)

Minun makuuni monet pavut alkavat menettää jotain parin viikon jälkeen, tosin eräs alan ammattilainen sanoi kerran, että hänen mielestään heidän paahtonsa ovat parhaimmillaan kahden kuukauden jälkeen.
Hyvä etten pyörtynyt  :)

Tosiaan riippuu paljon kahvista millä lailla se muuttuu ikääntyessään. Sain tuossa kokeeksi käsiini vuoden vanhaa italialaisblendiä ja se toimii vielä espressona ihan suht' ok. Pikkasen nopeasti se tulee koneen läpi, mutta maku ei millään lailla pilaantunut ole. Korkea robustapitoisuus mielestäni lisää säilyvyyttä. Palaneen kumin maku ja tuoksu säilyvät pidempään  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #115 : Maaliskuu 21, 2014, 16:20:26 ip »

Sain tuossa kokeeksi käsiini vuoden vanhaa italialaisblendiä ja se toimii vielä espressona ihan suht' ok. Pikkasen nopeasti se tulee koneen läpi, mutta maku ei millään lailla pilaantunut ole.

Eivät nuo pavut tunnu pilaantuvan oikein millään. Joskus täysautomaattikoneen omistaessani vetäisin sen läpi pari vuotta parasta ennen päiväyksen ohittanutta markettipapua ja kyllä se maistui ihan yhtä vanhahtaneelta markettipavulta kuin ne puolivuotta vanhatkin. Tuohon nopeuteenhan voi tietysti vaikuttaa jauhamalla hienommaksi. Selvästi vahemmissa pavuissa pitää säätää vaan myllyä pienemmälle.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #116 : Maaliskuu 21, 2014, 18:35:24 ip »

Tuossa taitaakin olla enemmän kyse vuosisatoja vanhasta perinteestä/rituaalista. Ei ne bambumajoissaan E61-koneista tiedä siellä mitään.

Mutta kai siellä nyt sen verran tajutaan, että jos se kaikkien mielestä maistuisi ihan kissanpissalta, niin ehkei siitä olisi kehkeytynyt ikivanhaa perinnettä.  ;)

Vai meneeköhän keskustelu majassa useinkin tyyliin:

"Huh huh, olipa hirveen makuiset sumpit."
"Älä muuta virka. Otatko vielä toisen?"
"No, totta hitossa otan! Pistä tulille vaan."  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #117 : Maaliskuu 22, 2014, 12:30:25 ip »

"Huh huh, olipa hirveen makuiset sumpit."
"Älä muuta virka. Otatko vielä toisen?"
"No, totta hitossa otan! Pistä tulille vaan."  :)

Toisaalta noinhan kahvia nautitaan 99% suomalaiskodeissakin  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #118 : Maaliskuu 22, 2014, 12:31:07 ip »

Eivät nuo pavut tunnu pilaantuvan oikein millään. Joskus täysautomaattikoneen omistaessani vetäisin sen läpi pari vuotta parasta ennen päiväyksen ohittanutta markettipapua ja kyllä se maistui ihan yhtä vanhahtaneelta markettipavulta kuin ne puolivuotta vanhatkin. Tuohon nopeuteenhan voi tietysti vaikuttaa jauhamalla hienommaksi. Selvästi vahemmissa pavuissa pitää säätää vaan myllyä pienemmälle.

Lämpö pilaa kyllä pavut erittäin nopeasti ja sen maistaakin aika helposti.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #119 : Maaliskuu 22, 2014, 20:12:47 ip »

Toisaalta noinhan kahvia nautitaan 99% suomalaiskodeissakin  ;D

Touche  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E