Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: rei - Huhtikuu 05, 2017, 22:08:10 ip
-
Hei
Olen ymmärtänyt että jos laitan moccamasterin vesikouruun 500ml vettä, niin silloin sen pitäisi näyttää olevan "½ - 4" kohdalla, eli puolikas. Jos lisään kammioon 500ml vettä, niin vesitaso nousee selvästi yli "½ - 4" kohdan asteikossa.
Miten asteikkoa tulisi tulkita, vai onko kojeessa vikaa?
-
Ei, kyllä sen pitäisi olla tuossa kohdassa. 1kpp on 125ml, eli 500ml olis 4kpp.
Olethan muistanut mitatessa nollata mittausastian.
-
Mitä tarkoittaa mittausastian nollaaminen?
Punnitsen vaa'alla 500g vettä ja kun kaadan sen tyhjään kammioon, se menee selvästi yli 4 merkin.
-
Minen oikein ymmärrä... onko tässä joku ongelma, vai mistä on kysymys?
Jos on punninnut 500g vettä ja kaatanut sen vesisäiliöön ja nähnyt, millä kohdalla veden pinta on, niin silloinhan se kaiketi on seuraavalla kerralla samoin - ja sitä seuraavalla kerralla. Aika nopeastihan sen sitten oppii, että mihin kohtaan se 500g asettuu. Viivathan ovat vaan jotain merkkejä, jotka ovat siinä summittaista suuntaa antamassa.
Suosittelen vilpittömästi jatkossakin aina punnitsemaan veden ja unohtamaan niiden merkintöjen ihmettelemisen. Se ei ole suuren suuri vaiva ja takaa toistettavuuden.
-
Tilavuus ja paino eivät ole sama asia. Olisko veden lämpötilalla vaikutusta? Onko mokkamasteri suorassa -> mikään viiva ei pidä paikkaansa jos keitin/säiliö ei ole suorassa. Lopuksi, onko sillä väliä?
-
Lopuksi, onko sillä väliä?
Siinäpä se.
Ne viivat ovat olemassa sellaisia kahvittelijoita varten, jotka mittaavat (yleensä valmiiksi jauhetun) kahvijauheen mittalusikalla.
Eikä siinä mitään tuomittavaa ole, saa kahvin niinkin valmistettua.
-
Mitä tarkoittaa mittausastian nollaaminen?
Punnitsen vaa'alla 500g vettä ja kun kaadan sen tyhjään kammioon, se menee selvästi yli 4 merkin.
Ihan sitä, et mittaa sen veden kannuun/astiaan, niin katsoo tarettavansa nollaksi vaa'an sille mittausvälineelle.
Itsellä joskus keittiövaakaan jäänyt eri mittakannun nollat, silloin tullut mittavirhe.
-
Itse käyttäisin mittaukseen 500ml astiaa... Moccamasterissa osa vedesta valahtaa höyrystinkammioon ja tässäkin mielessä pinta voi jäädä alle mittaviivan. Täytyy kaivaa moccamaster esiin kaapin periltä, koska vieraita on tulossa. Samalla voisi tarkistaa tuon veden pinnan korkeuden. Kyllä elämä voi sitten olla jännitävää. ;D
-
Olen luullut että moccamaster on säädetty siten että "½ - 4" merkinnän kohdalla kammiossa on silloin 500ml vettä.
Vastauksista päätellen tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Kun lisään 500ml vettä, se menee selvästi yli 4 merkin.
Vastauksen olisin mielelläni kuullut ilman tarpeetonta naljailua.
Hyvää päivänjatkoa teille.
-
Vastauksen olisin mielelläni kuullut ilman tarpeetonta naljailua.
Hyvää päivänjatkoa teille.
Olen pahoillani, jos vastauksista tuli sellainen käsitys. Omasta puolestani en tarkoittanut naljailla, vaan vilpittömästi ihmettelin (ja ihmettelen yhä) mikä ongelma on. Minulla ei ole Moccamasteria (ei koskaan tule olemaankaan), joten en osaa ottaa detaljeihin kantaa. Kaikki foorumia seuranneet kyllä tietävät, että paino on sekä veden että kahvin suhteen se, millä toistettavuus tuotetaan. Toistettavuus on hyvän kahviajattelun a ja o. Se on kaikille foorumia lukeneille päivänselvää.
Maailma on täynnä ihmisiä, jotka suuttuvat jos neuvot ja vastaukset eivät vastaakaan omia tarpeita/mielipiteitä. Sellaiset ihmiset eivät sovellu avoimille foorumeille.
Toivottavasti tässä ei ole kyse siitä. Ristretto on kuitenkin poikkeuksellisen vastaanottavainen harrastefoorumi, vaikka välillä harrastuneisuus meneekin pakkomielteen puolelle.
Tervetuloa, avoimin mielin!
-
Naljailua?
En huomaa itse moista.
Mut voihan olla että tuossa mm yksikössä on jokin virhe viivojen asettelussa.
Voisin itse testata paljon oma keitin näyttää tuolle määrälle.
-
Olen luullut että moccamaster on säädetty siten että "½ - 4" merkinnän kohdalla kammiossa on silloin 500ml vettä.
Mutta ei ole, todistit sen. Nyt olet kalibroinut keittimesi.
Hyvää päivänjatkoa teille.
Olisi luullut että ihmiset saisivat vastata ilman naljailua.
-
Mittasin äsken 500g vettä, ja siitä kuva.
Onhan tämäkin "yli". Kokeilin, et onko vehje vinossa, mutta ei se mielestäni ollut.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170410/e159ea41bbdea8026e94dee106fa5d1d.jpg)
-
Mittasin äsken 500g vettä, ja siitä kuva.
Ota kuvat 250g välein koko matkalta?
-
Menee saman otsikon alle.. Jos keittää tuon 500g vettä, niin pitääkö tippalukko pitää aina kiinni a) x sekuntia/minuuttia, b) kunnes kaikki vesi on suodatinsuppilossa, vai c) ei, vaan auki koko ajan?
Tähän sitten erikseen vielä lusikalla sekoittelut jne., mutta siis onko mitään nyrkkisääntöjä millä saada Moccamasterista parhaat kahvit irti?
-
Menee saman otsikon alle.. Jos keittää tuon 500g vettä, niin pitääkö tippalukko pitää aina kiinni a) x sekuntia/minuuttia, b) kunnes kaikki vesi on suodatinsuppilossa, vai c) ei, vaan auki koko ajan?
Tähän sitten erikseen vielä lusikalla sekoittelut jne., mutta siis onko mitään nyrkkisääntöjä millä saada Moccamasterista parhaat kahvit irti?
Makunsa ja tapansa kullakin.
Mutta jos olet perinteisesti aikaisemmin keittänyt ja haluaisit kokeilla parempaa tapaa niin katso vaikka yhdet ohjeet täältä:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?PHPSESSID=6j1v4ruennc5a3j18hci5ojet7&topic=4401.0
Itseasiassa siellä on linkki tänne: https://www.youtube.com/channel/UClInObbcpU1SQ2sF5f5b23w
Ovat muutaman minuutin pituisia, taisi jaksossa 3. olla Moccamasterista juttua. Suosittelen tutustumaan muhinkin videoihin, varsinkin alkupään (laitteiden esittely tms.).
Katso myös jakso 14: Suodatinpaperin huuhtelu. Onko sillä vaikutusta?
-
Eilen tein niin, että sekoitin puruja, kun ne olivat vasta kastuneet ja sitten avasin tippalukon ja annoin valua, tänään testasin niin, että laskin kaikki vedet ensin puruihin, sekoitin ja sitten tippalukko auki. Eilen oli ehkäpä parempaa.
Yhtä kaikki, pitänee seuraavaksi hankkia toinen mylly noita suodatinhommia varten.
-
Täsmääkö tässäkin, että tieto lisää tuskaa? Ihan Moccamaster-linjalla olen viimeisen 31 vuotta keitellyt, silloin hankin keittimen. Vajaat 10 vuotta sitten kullanvärinen meni vintille kun hellasärön painostuksesta se vaihtui vastaavaan punaiseen. Ainoa ero vanhaan on automaattinen tippalukko.
Ketjun vinkeistä mittasin vesisäiliön, 500g menee karvan yli merkkiviivan ja 1000g parin karvan verran yli joten asteikon virhe lähes olematon. Olen keitellessä huomannut että purut suodattimessa ovat korkealla reunoilla ja välillä yläosastaan kuivia. Siis vesi menee niin nopeasti läpi etteivät edes kokonaan kastu. Tänään sitten testasin: papuja 60g vaa’alla ja vettä 1000g. Kannu pois alta ja suppilo liki täyteen vettä ja sekoitus. (Prkl, tippalukko tippasee läpi). Kannu alle ja keitin uudestaan päälle.
Oho, tulihan tuhdin makuista kahvia, tätä ei sissikään juo mustana. Papuina Lidlin mustat koppurat ja jauhimena vaimon sieltä tuoma ”mini-moulinex” ja paperina Lidlin halvin ruskea paperi. Tässä lähtötilanne kehittää kahvin valmistusta.
-
Olen keitellessä huomannut että purut suodattimessa ovat korkealla reunoilla ja välillä yläosastaan kuivia. Siis vesi menee niin nopeasti läpi etteivät edes kokonaan kastu.
Kyllä. Eli keskeltä puru yliuuttuu ja tuo kitkeryyttä makuun ja reunoilta aliuuttuu ja tuo vetisyyttä makuun. Tasaisella uutolla kahvi maistuisi paremmalta. Samalla kun luultavasti rahaa kuluu koska puruja tarvitaan mahdollisesti isompi määrä verrattuna tasaiseen uuttoon. Lopputuloksena on siis kitkerä ja kallista kahvia.
On edelleen hassua kuinka Moccamasteria hehkutetaan ylimmäisenä kahvinautintona ja vaikka se toki saattaakin tuottaa oikeanlämpöisen veden ja se muovitörpelö sekoittaa kahvin paremmin pannussa, niin kyllähän se tuottaa valitettavan helposti erittäin kehnoa kahvia.
Lisäksi kuten kaikissa automaattikeittimissä veden ja kahvipurujen annostuksen muutos ei tuota suinkaan läheskään samanlaista kahvia, vaan määrää muutettaessa oikea resepti pitää etsiä aina uudelleen.
Oho, tulihan tuhdin makuista kahvia, tätä ei sissikään juo mustana.
No siis jos puruja on mitattu sen mukaan mikä on hyvä määrä kun osa niistä ei uutu ollenkaan ja osa huonosti niin tokihan kahvi saattaa olla tasaisella uutolla liian vahvaa.
-
Siis vesi menee niin nopeasti läpi etteivät edes kokonaan kastu.
Tähän pari vinkkiä kokeiluun:
- hienompi jauhatus
- hitaampi suodatinpussi
Kannattaa aloittaa tuosta jauhatuskarkeuden säädöstä.
-
On edelleen hassua kuinka Moccamasteria hehkutetaan ylimmäisenä kahvinautintona ja vaikka se toki saattaakin tuottaa oikeanlämpöisen veden ja se muovitörpelö sekoittaa kahvin paremmin pannussa, niin kyllähän se tuottaa valitettavan helposti erittäin kehnoa kahvia.
Mutta onko tuo laitteen ominaisuus, vai tyypillinen mahdollisuus suunnilleen kaikille marketista löytyville suodatinkahvinkeittimille.
-
Mutta onko tuo laitteen ominaisuus, vai tyypillinen mahdollisuus suunnilleen kaikille marketista löytyville suodatinkahvinkeittimille.
Molempia tietysti.
Joissain vanhoissa mokkamastereissa oli kuulemma virtausnopeuden säädin. Joihinkin wilfoihin ainakin saa sellasen suotimen jos ei joissain ole valmiinakin. Sellaisella voi osittain korvata tuota. Joissa on niitä "suihku" filttreitä, että vesi tulee tasaisesti, mutta ei aavistustakaan kuinka hyvin ne oikeasti toimivat.
-
Tähän pari vinkkiä kokeiluun:
- hienompi jauhatus
- hitaampi suodatinpussi
Kannattaa aloittaa tuosta jauhatuskarkeuden säädöstä.
Juu. Hitaammat pussit saattavat olla hiukan hakusassa täällä nuuskakairan suunnassa. Onko se hitaampi Lidlin vai Pirkan ruskea :-)
Huomenissa pitäisi dhl:n seurannan mukaan tulla kahvimylly. Tosin mallia Kitchenaid kun sen ulkomuoto sai hyväksynnän ja löytyi alle puolen hinnan siitä mitä suomalaiset sitä myvät. (Saakohan sillä espressokarkeutta?). Nykyisellä Lidlin moulinexilla säätö on vähän... haastavaa.
Vaan pelkästään papujen punnitseminen ja suppilossa sekoittaminen antaa huomattavan eron kahvin makuun. Mokkamasterin 2 kupin mitta ei tunnu olevan lähelläkään kahta kupillista. Tosin en ole vaaleaa paahtoa ( <4 ) kokeillut.
-
Kyllä mokkaBlastereilla hyvää kahvia saa aikaiseksi.
Onkohan jollain linkkiä niihin videoihin joita täällä oli? Tykkäsin tuosta mokkamaster videosta, siinä tuli hyvin olennaiset asiat esiin.
Noita keittimiä käytetään muuten cup tasting SM kisoissa. Vähän OT, mut tulipa nyt mieleen
Itse käytän melitta Mild suodatinpaperia. Kastelen sen ennen käyttöä. Tuoreella pavulla pieni "bloom" alussa, sekä sekoitus.
-
Tosin mallia Kitchenaid kun sen ulkomuoto sai hyväksynnän ja löytyi alle puolen hinnan siitä mitä suomalaiset sitä myvät. (Saakohan sillä espressokarkeutta?)
Mitä tarkoitetaan espressokarkeudella? Mutteripannua? Painifiltterillistä espressokonetta? Ammattimaista espressokonetta?
-
Kyllä mokkaBlastereilla hyvää kahvia saa aikaiseksi.
Tästä en muuten ole ollut missään vaiheessa erimieltä. Vaatii vain joskus erinäisen määrän säätöä ja ei ole ollenkaan niin selviö kuin ihmiset kuvittelevat. Toki on aina parempi kun keitin, jonka vesi on aina väärän lämpöistä tai hettelehtii ihan miten sattuu.
-
Yleensä kahvigurut suosittelevat valkaistua paperia. Irtoaa vähemmän paperin makua kahviin. Paperin huuhtelu ennen jauhetun kahvin lataamista auttaa myös.
Esim: https://www.stumptowncoffee.com/blog/the-facts-about-filters
Jossain kahviläpyskässäkin suodatinpapereita oli vertailtu. Longberryn ekassa numerossa muistaakseni...
-
Mitä tarkoitetaan espressokarkeudella? Mutteripannua? Painifiltterillistä espressokonetta? Ammattimaista espressokonetta?
Innostuin näistä jutuista, niin postin hellässä huomassa on matkalla tännepäin KitchenAidin espressokone englannin maalta. Hinta oli erinomaisen kohdallaan, saas sitten nähdä millainen ja missä kunnossa se laite oikeasti on? Pari boileria siinä on ja ei liene painefiltteriä, mutta se selvinnee kun paketti saapuu.
-
Pari boileria siinä on ja ei liene painefiltteriä, mutta se selvinnee kun paketti saapuu.
Mikä malli? Voi olla.
Jos se mylly on sille myyty, niin kai se sopii?
-
Mikä malli? Voi olla.
Jos se mylly on sille myyty, niin kai se sopii?
Tämän näköinen: https://www.kitchenaid.fi/p/keittioen-pienkoneet/kahvinkeittimet/artisan-espressokeitin-5kes2102/859740201400
-
Kyllä mokkaBlastereilla hyvää kahvia saa aikaiseksi.
Onkohan jollain linkkiä niihin videoihin joita täällä oli? Tykkäsin tuosta mokkamaster videosta, siinä tuli hyvin olennaiset asiat esiin.
https://www.youtube.com/watch?v=2EjLfEmnWnA
Tässäpä linkki, itse en ole näitä videoita tehnyt. Meillä kotona keitellään kunnon kahvia Moccamasterilla ja halvalla kartioterämyllyllä tuoreista pavuista. Vaatii tarkan annostelun ja oikean karkeuden, ja tietenkin videon lisäniksit varmistavat loput. Hyvää suodatinkahvia, joillakin toisilla metodeilla saa vielä parempaa ja toisenlaista. Meillä keitetään espressot pavoni professionalilla ja paremmalla myllyllä. Mutta vilkaise -VJ- tuo video ensalkuun Moccamasterin avuksi.
-
https://www.youtube.com/watch?v=2EjLfEmnWnA
Mutta vilkaise -VJ- tuo video ensalkuun Moccamasterin avuksi.
Tuo on hyvä video. Huomisaamuna tarkkailen frouvan ilmettä kun jauhan pavut oikealla myllyllä moulinexin sijasta ja Ylitornion marketista löysin Nordkvistin kahvipapuja joiden paahtopäivä on kolme viikkoa sitten. Katsotaan...
-
Testattu. Rouva katseli ihmeissään kun punnitsin papuja, älähti kun laitoin keittimen päälle ilman pannua ja kun sekoittelin suppilossa, niin tuumasi vain ”ei voi maalainen ymmärtää...” Kahvi oli kuulemma yhtä pahaa kuin aina ennenkin mutta mielestäni se oli jo oikein juomakelpoista. Täystummalla paahdolla voisi kokeilla alle 60 g / l annostusta? Vaaleaa kahvia ei vaimon vatsa kestä, siksi olemme latkineet jo vuosia tummaa, paahto 5/5 ja satunnaisesti 4/5.
-
Testattu. Rouva katseli ihmeissään kun punnitsin papuja, älähti kun laitoin keittimen päälle ilman pannua ja kun sekoittelin suppilossa, niin tuumasi vain ”ei voi maalainen ymmärtää...”
:D Tuon videon tekijäksi tunnustautuvana vielä pari jatkoajatusta. Jos ei halua sammutella keitintä, mutta puruihin pääsee käsiksi veden valuessa, voi kahvit sekoittaa ihan siinä vauhdissakin. Silloin kokonaisuuttoaika toki hieman lyhenee ja sillä on totta kai vaikutusta makuun.
Oman haasteensa tuo ne keittimet, joissa suppilo kääntyy sinne keittimen sisään piiloon. Jos (ja useimmiten kun) niissä keittimissä on tippalukko, onnistuu sekoittaminen sammuttamalla keittimen ja kääntämällä suppilon hetkeksi näkyviin.
Törmäsin muuten töissä sellaiseen Moccamasteriin, joka ruiskutteli vedet ihan toiseen reunaan. Lopputulos tavallisilla markettipuruilla oli mielenkiintoinen kombinaatio kitkeryyttä ja vetisyyttä. Osa vedestä valui paperin ja suppilon välistä suoraan ja osa kahvista jäi melkein kuivaksi. Siinä on lajitovereiden paha tehdä positiivisia elämyksiä kahvitauolle, jos ei auta käsin kahvia uuttumaan tasaisemmin.
-
Itse sekoitan lennosta sen mitä moccamasterilla keittelen.
Useimmiten se määrä on 6-8 kuppia vettä, niin annan ensin valua sen yhden viivan välin, eli 2 kuppia vettä, sekoitan ja pannu alle (automaattilukko). En sammuta keitintä välissä.