Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Mintsi - Lokakuu 27, 2014, 20:01:31 ip
-
Nyt, kun kotoa löytyy kohtalaiset vermeet kahviharrastamisen aloittamiseen (käsimylly ja aeropress), tuli vastaan seuraava ongelma. Mitä papuja kannattaisi kokeilla alkuun?
Ostin kaupasta jotain Pauligin esperessopapuja (oli tarjolla niitä ja vaaleaa presidenttiä) ihan vain tuon myllyn kokeiluun. Hyvää kahvia siitäkin tulee, mutta haluaisin tarkentaa makuani enemmän. Tai siis määritellä itselleni, millaisista pavuista ja paahtoasteista pidän. Siis ajatuksena että vähän paremmin ymmärtäisi taas omia mieltymyksiään.
Eli mistä kannattaisi aloittaa kokeilu ja mistä tilailla pieniä annoksia kahveja? Tai millaisen setin itse antaisitte aloittelevalle kahviharrastajalle esimerkiksi lahjaksi?
Olisi kiva, kun joku kahvikauppa tarjoaisi jotain "aloittelijan pakettia", jossa olisi ehkä viittä erilaista papua/paahtoastetta pienet määrät. Jo tuo Pauligin 250 g tuntuu paljolta tai sitten pitää keksiä joku muu säilytyssysteemi (pakastus?), että ehtii nauttimaan kahvit tuoreena.
Netistä sitä joutunee tilaamaan. Ainakaan en tiedä Etelä-Kymenlaaksosta mitään kahvikauppaa. Toki niitäkin saa suositella, jos tulee mieleen.
-
Itse kävin ostamassa 100g pussit arabicaa ja robustaa Kaffecentralista jotta sain tuntumaa näiden lajikkeiden eroihin.
-
Jo tuo Pauligin 250 g tuntuu paljolta
Tässä on myös se, että yhdelläkin pavulla sen optimin ja mitä kaikkia eroja siitä saa erilaisilla uuttoajoilla ja kauhatuskarkeuksilla voi helposti viedä osaavaltakin sen 250g. Saati sitten kun ei tunne erilaisten uuttotapojen vaikutuksta edes yhdellä pavulla.
Siksi myös yhdellä pavulla testailu erilaisten uuttoaikojen ja jauhatuskarkeuksien kanssa voi olla todella antoisaa. Niitä eri aikojen ja jauhatusten merkityksiä voi verrata toiselaisiin papuihin.
-
Postimyynnissä lienee lähinnä pienimmillään 250g pusseja.... eipä heti tule mieleen pienempiä pakkauksia myyviä paahtajia/kauppoja.
Hasbeanin valikoimissa ainakin on parit starter packit, joissa saa viisi papua/blendiä (á250g) 20 punnalla (+postikulut).
Tulevaisuutta ja maailman eri papuihin tutustumista silmällä pitäen mainittakoon, että aivan hiljattain julkaistiin James Hoffmanin 'The World Atlas of Coffee', jossa käydään läpi melko kattavasti keskeisimmät kahvintuottajamaat ja -alueet. Itse sain oman kappaleeni tänään postissa ja oikein innostuin sitä lukiessani. Ei siinä välttämättä mitään sellaista tietoa ole, jota ei nettiä koluamalla löytäisi, mutta onpahan ehkä hivenen kompaktimmassa paketissa.
Kirjaa taitaa olla Akateemisessakin, mutta edullisemmin sen sai esim Book Depositorysta (n.25€).
Noin muutoin tällä foorumilla taitaa olla keskusteluja useammastakin nettikaupasta ja paahtimosta. Kannattaa tutustua keskusteluissa mainittujen ja etenkin kehuttujen firmojen nettisivustoihin. Laatukauppiaat yleensä luonnehtivat melko kattavasti omia tuotteitaan ja siltä pohjalta onkin hyvä tehdä heräteostoksia... :)
Edit: Pakastamisohjeita vaikka tuosta: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3456.0
-
Mitä Kotkassa näin stadilaisena muistan pavuista, niin Tulikukossa on ainakin Kaffan papua.
Tuo Jarin Häsän starter pack on kyllä hyvä.
-
Läheltä aihetta liipaisee aiempi keskustelu: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2885.0
josta varmasti vähintäänkin saa hyviä ideoita, vaikka kukaan ei tainnutkaan suositella Yirgacheffea...
Käytännössä ainakin itse näkisin mielenkiintoisena ajatuksena ostella kahveja eri maailmanosista (em. Häsän filter-starter-pack on juurikin vähän sinnepäin). Jäähän siinä Häsän paketissa tietty moni asia (ja maailmankolkka) huomiotta ja käsittelemättä, mutta jostain on pakko aloittaa... ;)
Paahoasteesta murehtimisen jättäisin luotettavissa tapauksissa paahtomestarin harteille.
Mutta sitäkin aihetta sivuttiin joskus jossain Coffee Real -keskustelussa..
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2859.0
-
Papuvaihtoehtoihin tutustuvan kannattanee tehdä foorumille haku sanalla "malabar" ja kurkata mitä muita papuja on vieressä mainittuna.
Minulle on alkuajoilta jäänyt mieleen Ethiopian Harrar, lähinnä sellaisena "ai kahvi voi maistua tällaiselta" -tunteena (positiivisena).
-
Yksi kokeilemisen arvoinen Aeropressillä on italialainen paahto Lidlistä. Muistaakseni oli valmiiksi jauhettuna sellaisessa 230g pussissa. Olis ihan juotavaa Aeropessillä kun sitä kokeilin. Paahtoastekin lähenteli ihan oikeaa lukemaa, koska "hienostunut" palaneen sisärenkaan jälkimaku oli kahvissa kuten kuuluukin.
Sen verran pieni ja halpa pakkaus, että ei paljoa häviä vaikka ei oikein maistuisikaan. Tuo italopaahto on vähän sellainen, että siitä joko tykkää tai sitten ei. Kokeilemalla selviää.
-
Yksi kokeilemisen arvoinen Aeropressillä on italialainen paahto Lidlistä. Muistaakseni oli valmiiksi jauhettuna sellaisessa 230g pussissa. Olis ihan juotavaa Aeropessillä kun sitä kokeilin.
(http://fanlidla.pl/files/g/2_37453_Kawa_mielona_413.jpg)
Tarkoitat tämän näköistä pussia?
En siitä italialaisesta oikein tykännyt. Sen sijaan se Ranska versio oli oikein toimiva eräkahvina ennekuin hankin käsimyllyn matkustelua varten.
(http://img.kupi.cz/kupi/thumbs/bellfrench_170_340.jpg)
Tuo Ranskapaahto oli täydellinen sellaiseen eräilyyn ja muuhun, kun sen jauhatus oli sellainen että sen sai ihan kattilallakin uutettua sinne kattilan pohjalle ne purut. Lisäksi maku oli niin miedon täyteläinen, että vaikka menisi uuttoajat ja vesimäärät vähän ohi, niin sitä ei ollut kovinkaan helppoa pilata. Mikä sopii kun tekee tiettyä kahvia harvemmin jossain eräolosuhteissa. Ei nyt ole ikävä toki jäänyt yhtään kun käsimylly tuli hommattua.
-
Juuri tuota tarkoitin. Tuo ranskalainenkin oli ihan mainio peruskahvi. Hieman vain pliisumpi. Laitoin vähän myllystä robustaa joukkoon, niin se ranskis sai siitä hyvän särmän.
Kumpikin mielestäni ihan huikean hyvä esitys hintaansa nähden, sekä siihen, että ei hajuakaan kuinka tuoretta paahtoa niissä oli. Sanoisin, että hinta/laatusuhde kyllä millä vain mittapuulla ihan kohdillaan.
-
Kumpikin mielestäni ihan huikean hyvä esitys hintaansa nähden, sekä siihen, että ei hajuakaan kuinka tuoretta paahtoa niissä oli.
Minulla lojui yksi ranskapaahtoinen pussi hyllysäkin kertaalleen avattuna hyvän toven ja edelleen se oli iha ok. Mutta hinta on etenkin loistava, kun voi ostaa niin vähän kerralla kun ei usein tarvinnut.
-
Kiitoksia lidlin vinkistä! Ei tosiaan hirveästi maksanut. Otin kokeiluun molempia. Ainakin italialaispaahto vaatii harjoittelua. Ekaan kuppiin en ole kovin tyytyväinen, mutta se menikin ihan arvaamalla ;)
-
Tuon Italon kanssa on vähän silleen, että se joko maistuu tai ei ihan silloinkin kun kaikki osuu uutossa kohdalleen. Tuo Lidlin Italo ei nyt ole kyllä tujuimmasta päästä pavultaan, eikä paahdoltaan. Itse pidän siitä kyllä kovasti. Jopa niin paljon, että meinaa kuivaa sellaiset +30€/kg pavut myllyyn välissä kun tulee tehtyä Aeropressillä Liidelin Italoa.
Se Ranskis voi olla alkuun hieman helpompi tapaus jos ei suu ole tottunut tummiin paahtoihin.
-
Tuon Italon kanssa on vähän silleen, että se joko maistuu tai ei ihan silloinkin kun kaikki osuu uutossa kohdalleen. Tuo Lidlin Italo ei nyt ole kyllä tujuimmasta päästä pavultaan, eikä paahdoltaan. Itse pidän siitä kyllä kovasti. Jopa niin paljon, että meinaa kuivaa sellaiset +30€/kg pavut myllyyn välissä kun tulee tehtyä Aeropressillä Liidelin Italoa.
Se Ranskis voi olla alkuun hieman helpompi tapaus jos ei suu ole tottunut tummiin paahtoihin.
Älä perhana, ei sulla sitten pakastinta ole?
Mut aiheeseen: itelleni maistuu kyllä hienosti vaikka liiterin Lavazzot europiccolan läpi ajettuna espresso vahvuuteen!
-
On pakastin toki. Laitan vain annostelijaan aamulla pakkasesta pavut joita luulen päivän aikana käyttäväni. Sitten parin päivän päästä vaan huomaan, että en ole niitä käyttänyt ollankaan kun on tullut tehtyä vain Liidelin Italialaista Aeropressillä.
En tiedä onko kahviharrastajilla noin ylipäätään paljon asenneongelmia ja vaikea luonne vai mistä johtuu, että tällä palstalla pitää päästä aktiivien lähes jokaisessa viestissä vähän piikittelemään tai vidduilemaan muille kirjoittajille. Saattahan se olla vain enempi tämän palstan aktiivien luonteenpiirre kuin koko harrastajakunnan.
Seurannut parina iltana esim tuota ketjua missä vertailtu hx keittimiä yksi spoilerision. Käyttäjällä Jari on ollut varsin hyvää ja asiantuntevaa kommenttia keitinten eroista, mutta parin aktiivin on ollut pakko yrittää ajaa käyttäjä Jari nurkkaan joka lauseesta ja tuo lausekin on aina irroitettu varsinaisesta asiayhteydestä.
En tiedä onko ongelma koko harrastajakunnassa vaan vain näissä palstan aktiiveissa. Kaiken kaikkiaan kuitenkin ikävä piirre muutoin hienolla harrastajapalstalla.
Keskustelun taso nousisi kuitenkin ihan uusiin fääreihin jos ylläpitö hoitaisi muutaman aktiivin täältä pois joilla ei ole viestihistorian mukaan paljoa muuta annettavaa kuin muiden piikittely ja turha viisastelu.
-
I don't have an attitude problem, I just have a personality ;)
-
En tiedä onko kahviharrastajilla noin ylipäätään paljon asenneongelmia ja vaikea luonne vai mistä johtuu, että tällä palstalla pitää päästä aktiivien lähes jokaisessa viestissä vähän piikittelemään tai vidduilemaan muille kirjoittajille.
Mulla on ainakin toi asenneongelma. Muista en tiiä. :-X
-
On pakastin toki. Laitan vain annostelijaan aamulla pakkasesta pavut joita luulen päivän aikana käyttäväni. Sitten parin päivän päästä vaan huomaan, että en ole niitä käyttänyt ollankaan kun on tullut tehtyä vain Liidelin Italialaista Aeropressillä.
Itse siirryin jokin aika sitten jauhamaan pavut suoraan pakastimesta. Otan siis pakkasesta papuja kahvinvalmistussession alussa vain sen verran mitä tiedän sessiossa käyttäväni. Hopperit pidän muulloin tyhjänä (Wilfa+Aeropress) tai lähes tyhjänä (i-Mini+Silvia).
-
Itse siirryin jokin aika sitten jauhamaan pavut suoraan pakastimesta.
Minä teen myös näin, jos käytän pakastettuja papuja. i-Mini:n jälkeen se puru ei tunnu edes kylmältä. Saati että sillä olisi välttämättä merkittävää vaikutusta pienen massansa vuoksi vaikka vähän olisikin.
-
Ootteko pakkasesta jauhajat huomanneet paljon eroja maussa?
Mä pidän venttiilipusseissa ja paketeissa pavut, mut huoneenlämmössä. Käytän sen n. 750g-1000g / kk, et ei nyt vanhaksi papu mene. Mut välillä pukkaa jonkin matkan tjsp väliin, ni papu voi joutua kylmään.
Hopperissa en oo tavannut säilyttää, ihan singledoseja vaan.
-
Ootteko pakkasesta jauhajat huomanneet paljon eroja maussa?
En ole rinnakkain testannut, mutta hyvänä on tuore papu pysynyt kuukausia. Valmiiksi vanhoja en ole pakastanut. Seuraavasta pakastus erästä otan muutaman tuplan referenssisatsin, niin tulee testattua sekin.
-
Kahvi on ollut hyvää pakastepavuistakin tehtynä, mutta enpä ole tehnyt vertailua.
Kun postiluukusta kolahtaa 250g Has Beanin viikon papuja niin teippaan pussin venttiilin kiinni ja laitan pakkaseen häsäpinon alimmaiseksi. Pinon korkeus tällä hetkellä neljä pussia, joskus vähemmän, joskus enemmänkin. Tällä pinolla pakastaminen vaikuttaa järkevältä.
-
Kyllä itse olen pakkasesta sen1/2 tuntia antanut papujen lämmitä. Pakastin -19 asteessa joten siinä lähtee vähän idea kahvan lämmityksestä mikäli 25g vettä valuttaa vaikka -15 asteisten purujen läpi.
-
Kyllä itse olen pakkasesta sen1/2 tuntia antanut papujen lämmitä.
Joo. Yleensä otan esiin kun laitan koneen päälle. En kyllä tiedä onko suurtakaan väliä vaikka ottaisi myöhemminkin.
Pakastin -19 asteessa joten siinä lähtee vähän idea kahvan lämmityksestä mikäli 25g vettä valuttaa vaikka -15 asteisten purujen läpi.
Mun kahva painaa 450 grammaa (miinus se muovikahva lämmön näkökulmasta). Kahvipuruja on sen perus tuplan verran grammoja. Koska kahvissa ei ole kosteutta paljoakaan ja koska ne tulee vedettyä myllyn läpi joka niitä lämmittää, niin väittäisin että kauhean isoa eroa kokonaislämmössä ei ole sen purun lämpötilan suhteen, mutta kahvan suhteen on valtavasti.
-
Äkkiähän tuon eron mittaisikin. Ei viitsi vaan enää näin myöhällä alkaa kahvitella. Jos vaikka huomenna muistaisi testata tuo.
Eka satsi tiputtaa jäisen pakastin lämpöisen purun läpi ja toisen kupin tiputtaa huoneen lämpöisen purun läpi. Sillähän tuo selviää kun mittaa lämmöt.
-
Mä voisin ite testailla seuraavan kerran kun tilaan. Avaan ekan pussin mut laitankin siitä puolet pakkaseen, sit jossain vaiheessa vertaan pakkasesta otettua ja pöydällä maannutta toisiinsa.
Joku kaks ja puol viikkoa paahdosta, about.
-
Eka satsi tiputtaa jäisen pakastin lämpöisen purun läpi ja toisen kupin tiputtaa huoneen lämpöisen purun läpi. Sillähän tuo selviää kun mittaa lämmöt.
Molemmat siis papuina ja mittaus jauhatuksen jälkeen. Sopii verrata sen jälkeen kylmän metallikahvan vaikutukseen ;D
-
Siis ihan kahvin lämmön meinasin mitata 1/2 h lämminneen pavun läpi espresso ja suoraa pakkasesta jauhetun pavunläpi.
-
Kyllä itse olen pakkasesta sen1/2 tuntia antanut papujen lämmitä. Pakastin -19 asteessa joten siinä lähtee vähän idea kahvan lämmityksestä mikäli 25g vettä valuttaa vaikka -15 asteisten purujen läpi.
Sun mylly taitaa olla siellä pakkasessa myös, jos meinaat -15 asteisia puruja saada aikaiseksi kahvaan :o
-
Avaamattomat pussit säilytän huoneenlämmössä, mutta kun avaan esim. kilon pussin hopperiin menee noin 200 g. Loput laitan minigrip pusseihin (200 g/pussi) ja pakastimeen. Mahdollisimman paljon ilmaa ulos pussista. Kun otan pussin pakastimesta pidän sen suljettuna kunnes pavut ovat huoneenlämpöisiä. Oletan että kylmät pavut imevät ilmasta kosteutta, eli sitä yritän välttää. "Tuoreet" pavut pakastimesta ovat kokemukseni mukaan parempia kuin 3+ päivää hopperissa seisseet pakastamattomat.
-
Itse olen pakastanut pavut oikeastaan heti harrastuksen alkuajoista lähtien. Pääasiassa siksi, että kulutukseni on varsin epätasaista ja huoneenlämmössä pavut menettää pussin avaamisen jälkeen parhaimman teränsä jo muutamassa päivässä. Pakastetut pavut säilyy paremmin ja nihin ei tule sitä eltaantunutta makua/tuoksua joka huoneenlämmössä oleviin papuihin helposti tulee. Otan papuja pakkasesta aina shotti kerrallaan ja jauhan heti. Sekin hyöty tässä on, että voi vaihtaa papua päivittäin jos haluaa. En tykkää litkiä päivä- tai viikkotolkulla samaa kahvia. Pakkasessa olevat kahvini ovat maks. kuukauden tai pari vanhoja.
Jäiset pavut rohisee myllyssä kovempaa ja jauhautuvat mielestäni aavistuksen hienommaksi. Muuta ihmeellisempää en ole niissä huomannut.
Ammattipaahtajat karttavat pakastinta kuin ruttoa ja eivät suosittele pakastamista ollenkaan. En kyllä pakastaisi itsekään ollenkaan, jos kulman takana olisi paahtimo/kauppa, josta saa joka viikko tuoretta tavaraa. Näin täydellisessä maailmassa en kuitenkaan elä, joten pakastimella mennään 8).
Omia paahtoja työnnän myös pakkaseen, oli siinä järkeä tai ei ;D
-
Home-Baristassa on joskus aikoinaan testailtu kahvin pakastamista. Tässä linkki, jos ei ole vielä ennestään tuttu:
http://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html
Sitten joku on myös mittaillut tuoreista kenialaispavuista (Cleverillä) uutetun kahvin TDS:ää päivittäin:
(http://media.tumblr.com/643808415f7d22367fc97a63560bf463/tumblr_inline_n42uwncFTH1qe5jhu.png)
http://sightsandthoughts.tumblr.com/post/82795589928/ageing
Tuolta sivulta löytyy myös parin muun pavun testitulokset (espressouutolla), jotka ovat samansuuntaisia.
Ei nyt ehkä maailman tieteellisin testi, mutta silti kiinnostavaa vähintäänkin omien spekulaatioiden pohjaksi, että kauan niitä papuja haluaa huoneenlämmössä seisottaa. ;)
-
Siis ihan kahvin lämmön meinasin mitata 1/2 h lämminneen pavun läpi espresso ja suoraa pakkasesta jauhetun pavunläpi.
Oikein kiintoisa testi. Nimenomaan siis tietysti kahvin lämpötila pitää mitata, koska kertoo paljon juuri uuttolämpötilasta. Tuplaespresso lienee paras. Kannattaa verrokiksi mitata huoneenlämpöisillä pavuilla se että se kahva on huoneenlämpöinen.
Osaako joku kertoa millainen lämpömittari on hyvä veden/kahvin lämpötilan mittaamiseen? Mieluiten vaikka eBaystä tai DX:tä joku postikuluineen älyttömän halpa.
-
Ammattipaahtajat karttavat pakastinta kuin ruttoa ja eivät suosittele pakastamista ollenkaan. En kyllä pakastaisi itsekään ollenkaan, jos kulman takana olisi paahtimo/kauppa, josta saa joka viikko tuoretta tavaraa.
Siis nimenomaan se todellisessa maailmassa vaihtoehto tapahtuu kuitenkin oikeasti pöydällä tai pakastimessa vanhentuneiden papujen kesken. Nimenomaan tuoreilla pavuilla olen päätynyt pakastimeen. Yli kuukauden vanhoilla olen antanut olla huoneenlämmössä.
-
Osaako joku kertoa millainen lämpömittari on hyvä veden/kahvin lämpötilan mittaamiseen? Mieluiten vaikka eBaystä tai DX:tä joku postikuluineen älyttömän halpa.
Riippuu vähän tarpeesta. Taylor on itselläni käytössä. Aiheesta lisää tee-ketjussa (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=771.90).
-
Ammattipaahtajat karttavat pakastinta kuin ruttoa ja eivät suosittele pakastamista ollenkaan. En kyllä pakastaisi itsekään ollenkaan, jos kulman takana olisi paahtimo/kauppa, josta saa joka viikko tuoretta tavaraa. Näin täydellisessä maailmassa en kuitenkaan elä, joten pakastimella mennään 8).
Omia paahtoja työnnän myös pakkaseen, oli siinä järkeä tai ei ;D
Itse en pakastamista ole harrastanut, mutta eiköhän tässä mennä kuten kaikessa elintarvikkeissa: ei ruoka pakkasessa parane, mutta ei niin paljon huononekaan, kuin ilman. Eli tuskin kurmeekokit hirveästi ylistävät pakastimia, vaikka ei se olekaan ihan samanlainen kaikentuhoaja kuin mikro ;-)
-
kaikentuhoaja kuin mikro ;-)
Voiskohan mikrossa paahtaa kahvia ;D 8)
-
Voiskohan mikrossa paahtaa kahvia ;D 8)
http://www.sweetmariascoffee.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=3071 :o
-
Eli tuskin kurmeekokit hirveästi ylistävät pakastimia, vaikka ei se olekaan ihan samanlainen kaikentuhoaja kuin mikro
Kyllä kokit käyttävät mikroja. Ihan gourmee tason ravintoloissakin tehdään mm. uppomunia mikrossa. Onhan se toki tosi rajoitettua mihin ne sopivat.
-
http://www.sweetmariascoffee.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=3071 :o
;D
Pitkään aikaan jaksanutkaan lukea SM:n foorumia, mutta näköjään kannattaisi :P
-
Kyllä itse olen pakkasesta sen1/2 tuntia antanut papujen lämmitä. Pakastin -19 asteessa joten siinä lähtee vähän idea kahvan lämmityksestä mikäli 25g vettä valuttaa vaikka -15 asteisten purujen läpi.
Jauhoin pakkasesta (-18 celciusastetta) otettuja papuja i-Minillä espressoa varten. Sormituntumalta pavut tuntuivat kylmiltä, mutta jauhatuksesta en enää havainnut enää kylmyyden tunnetta. Pavut olivat myllyssä ehkä vajaan minuutin ennen jauhatusta.
-
Lähin rohkeasti kokeilemaan Lidlin halpoja (9e/kg) espresso papuja (bellaroma), kun luin niistä positiivisia kokemuksia täältä ja muualta. Nyt ei homma enää toimi alkuunkaan. Myllyä sai säätää todella reilusti hienommalle, jotta kahvi ei lirahtanut liian nopeasti kuppiin eikä maku kupissa silti vakuuta. Pitänee pysytellä tuoreissa laatupavuissa ainakin näin uuden koneen kanssa harjoitellessa.
Eli oma suositukseni kokemuksieni mukaan on: älä koita lidlin halpoja papuja ellet tiedä mitä olet tekemässä :)
-
Bellaromasta jauhautuu kummallista tomua. Todellakin myllyä saa säätää paljon tiukemmalle, kerran sain Macap M4:n näin tukkoon (piti hieman palauttaa karkeammalle ja säädin väärään suuntaan ).
Juotavaa essoa tuosta sahanpurusta ei todellakaan saa. Jos halvalla haluat päästä, osta Lavazzaa marketista 15 eur/kg ja on jopa ihan juotavaa (jos pussi on kohtuullisen tuore).
-
Lähin rohkeasti kokeilemaan Lidlin halpoja (9e/kg) espresso papuja (bellaroma), kun luin niistä positiivisia kokemuksia täältä ja muualta.
Niitä kahta todella erilaista nyt lidlissä. Lisäksi ne ovat pari vuotta sitten hyvin erilaisia kuin ne nyt ovat. Sen lisäksi lidlillä on ollut erilaisia erikoiseriä muunlaisia papuja vielä sotkemassa kuviota.
Nyt ei homma enää toimi alkuunkaan. Myllyä sai säätää todella reilusti hienommalle, jotta kahvi ei lirahtanut liian nopeasti kuppiin eikä maku kupissa silti vakuuta. Pitänee pysytellä tuoreissa laatupavuissa ainakin näin uuden koneen kanssa harjoitellessa.
Keskimääräistäkin huonompi tuore papu voittaa vähän keskivertoa paremman ei-tuoreen. Mutta siis ihan ylipäänsä kaikissa pavuissa niitä vanhemmissa pavuissa myllyä pitää kiertää paljonkin tiukemalle. Hyvä esimerkki tästä oli aikoinaan Lidlin luomupapu, joka oli paljon parempi kuin nuo nykyiset, mutta siinä myllyä piti jostain syystä säätää todella tiukalle. Tiukemmalle kuin missään muussa pavussa mitä olen ikinä kokeillut. Lopputulos oli hintaan nähden huikea. En silti vaihtaisi nykyisitä tuoreista pavuista, mutta toisaalta hintaluokka oli eri planeetalta.
Lidlin vaaleampi papu on omaan makuun kohtuullista ja ei jää useimmille tuplahintaisille (n. 15 euroa) markettipavuille. Se on osaa parempi ja osaa huonompi. Minusta sen hintalaatusuhde on edelleen hyvä, mutta itse juon silti monta kertaa kalliimpaa tuoretta tavaraa.
Eli oma suositukseni kokemuksieni mukaan on: älä koita lidlin halpoja papuja ellet tiedä mitä olet tekemässä
Oma suositukseni on, että älä koita mitään papuja jos et tahdo oppia mitä olet tekemässä.
-
Eiköhän perussääntö ole että halvalla ei saa hyvää, mutta kalliilla voi saada huonoa.
Olen kerran (noin vuosi sitten) ostanut kilon Lidlin papuja. Yli puolet pussista annoin sitten automaatin omistajalle joka ilmeisesti tykkäsi. Kaffan Guatemala Hunapu Espresso (40 €/kg) lensi puolestaan suoraan roskiin yhden kokeilun jälkeen. Onneksi en itse maksanut siitä mitään.
Halvin papu jota olen useamman kerran ostanut on Johan & Nyströmin La Bomba joka Stockan herkussa maksaa 11,90 €/500 g. Hyvällä tuurilla pavuilla on ikää 5-10 päivää.
-
Kaffan Guatemala Hunapu Espresso (40 €/kg) lensi puolestaan suoraan roskiin yhden kokeilun jälkeen. Onneksi en itse maksanut siitä mitään.
Itse ostin tuota juuri pussillisen ja oli kyllä todella karvas pettymys. En saanut tuosta oikein mitään irti ja uuton kanssa sai tapella ihan hulluna. 8.90 maksoi verkkokauppa.comissa ja paahto viikon vanhaa. Ihmettelin myös paahtotaulukkoa, jonka mukaan tämä piti olla kohtalaisen tumma, eli asteikolla jo numero 4 (5 tummin). Kovinkaan tummaa tämä ei ollut, joten jäin miettimään sainkohan väärää papua vaihteeksi. Ei meinaan ole eka kerta kun Kaffan pusseissa on sisällä jotain muuta kuin etiketti sanoo.
Lidlin papuja en enää osta.
-
Eli oma suositukseni kokemuksieni mukaan on: älä koita lidlin halpoja papuja ellet tiedä mitä olet tekemässä :)
Eipä muutenkaan kannata käyttää mitään muuta kuin tuorepaahtoja - etenkään kunnollisen espressokeittimen (paineistamaton filtteri jne.) kanssa. Ilman tuoreita papuja hommasta vaan ei tule oikein mitään.
Noin muutoinkin, kun laatupavut maksavat Suomessa nykyisellään yleensä noin neljästä kympistä ylöspäin per kilo, niin jaksaa aina huvittaa se ihmisen ikuinen optimismi, josko nyt kuitenkin saisi laatua neljäsosahinnalla... ;)
Eipä silti, ostin kerran itsekin toiveikkaana Bellaromaa joskus lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Se osoittautui ihan kelvolliseksi takaisinhuuhtelun jälkeisiin viemärishotteihin. Ei juuri muuhun.
Epäsäännöllisin väliajoin toki pöllähtää ilmoille mielipiteitä, joissa Bellaromiakin joku kehuu. Itse suhtaudun niihin siten, että ne kertovat enemmän mielipiteen esittäjästä kuin itse kahvista. ;)
Tosin makuasiat - niitä on moneen lähtöön. Espressopavun pitää kuitenkin olla tuoretta (alle kaksi viikkoa paahdosta).
-
Ihmettelin myös paahtotaulukkoa, jonka mukaan tämä piti olla kohtalaisen tumma, eli asteikolla jo numero 4 (5 tummin). Kovinkaan tummaa tämä ei ollut, joten jäin miettimään sainkohan väärää papua vaihteeksi. Ei meinaan ole eka kerta kun Kaffan pusseissa on sisällä jotain muuta kuin etiketti sanoo.
Ensimmäinen kokeilemani Kaffan papu oli Espresso 80/20 (ei enää myydä). Siinä oli paahtoaste myös tuo nelonen, mutta "Paulig-asteikolla" se oli ehkä kakkonen. Valitin tästä sähköpostitse ja lähettivät mulle kaksi pussia jotain tummempaa sorttia. Kertoivat että he eivät ikinä paahda kovinkaan tummaksi, eli vaikka paahtoaste olisi 5 se on vaaleampi kuin normi nelonen.
Toivoisinkin että käyttöön otettaisiin joku maailmanlaajuinen asteikko jota kaikki edes yrittäisivät noudattaa.
-
Espressopavun pitää kuitenkin olla tuoretta (alle kaksi viikkoa paahdosta).
Tätä ei minusta vain voi korostaa liikaa. Ihan eri peli nuo tuoreet pavut kuin vanhat.
-
Ensimmäinen kokeilemani Kaffan papu oli Espresso 80/20 (ei enää myydä). Siinä oli paahtoaste myös tuo nelonen, mutta "Paulig-asteikolla" se oli ehkä kakkonen. Valitin tästä sähköpostitse ja lähettivät mulle kaksi pussia jotain tummempaa sorttia. Kertoivat että he eivät ikinä paahda kovinkaan tummaksi, eli vaikka paahtoaste olisi 5 se on vaaleampi kuin normi nelonen.
Toivoisinkin että käyttöön otettaisiin joku maailmanlaajuinen asteikko jota kaikki edes yrittäisivät noudattaa.
Juu, pienpaahtimoilla on omat asteikkonsa ja oma pointti ei ollut se, että halusin tummaa. Vaan lähinnä se, että mitähän papua siellä pussissa oli. Nelostason paahto Kaffalla on mielestäni ollut jo tarpeeksi tummaa omaan käyttööni (lähinnä maitopohjaisiin juomiin).
-
Eipä silti, ostin kerran itsekin toiveikkaana Bellaromaa joskus lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Se osoittautui ihan kelvolliseksi takaisinhuuhtelun jälkeisiin viemärishotteihin. Ei juuri muuhun.
Tähän tarkoitukseen ostin niitä pussillisen. :)
-
Lähin rohkeasti kokeilemaan Lidlin halpoja (9e/kg) espresso papuja (bellaroma)
Olisin sinuna koittanut sieltä niitä Lavazzoja, ne ovat vain puolipahoja ;-)
http://www.lidl.fi/fi/tarjoukset.htm?action=showDetail&id=13722
-
Olisin sinuna koittanut sieltä niitä Lavazzoja, ne ovat vain puolipahoja
Ei ole vähänä aikaan näkynyt täälläpäin ainakaan. En tosin olisi ostanutkaan.
-
Ei ole vähänä aikaan näkynyt täälläpäin ainakaan. En tosin olisi ostanutkaan.
Kyl ma. olisi pitänyt olla.
http://www.lidl.fi/fi/tarjoukset.htm?id=415
-
Kyl ma. olisi pitänyt olla.
Katsos. Kävin viikonloppuna. Voisi ostaa yhden suodatinkahviksi.
-
Cremoso oli ainakin tuttua palanutta autonrengasta ;D 8)
-
Cremoso oli ainakin tuttua palanutta autonrengasta
Varmasti. Tuota edellistä lausahdustani voisin muuten täsmentää siten, että itse en juo suodatinkahvia missään muodossa. En käsinkaadettuna enkä mokamasterilla.
-
Cremosossa 70 % robustaa. Mahtaa tulla aika kivat pärinät tuosta ;D
-
Eilen katselin Lidlissä tuota tarjous Lavazza Qualita Rossaa, niin se pussin kylki väitti että siinä on 60% robustaa ja 40% arabicaa. Mutta syksyllä prismasta ostamani peltipurkki valmisjauhatusta sanoo olevansa suhteella 70% arabicaa ja 30% robustaa..
-
Löysin yllättävän kahvin: Baba Budan
Paahtoaste: 6/7
Alkuperämaa: Intia
Maku on aika yllättävä. :)
Tein tästä espressot ja kokeilin myös americanona ja maku on täyteläinen, eikä ollenkaan liian hapokas.
Suosittelen kokeilemaan!
Tästä tuli mustan Lavazzan espresson lisäksi suosikki.
Tätä myy ainakin G-kirjaimella alkava kauppa.
EAN: 7040913335205
-
Viestiketju on aika vanha, mutta josko toisin muutaman ajatuksen:
- Jos Raumalla sattuu liikkumaan, niin Ruokapuoti Lumosta löytyy todella hyvä kattaus todella hyviä kaffeja.
- Yksi ihan pätevä idea on pistää tilaus sisään Slurpille (blogijuttu: http://kahviaetsuklaata.blogspot.fi/2015/04/laatukahveja-suoraan-postiluukusta.html (http://kahviaetsuklaata.blogspot.fi/2015/04/laatukahveja-suoraan-postiluukusta.html))
- Myös täältä voi saada inspistä: http://kahviaetsuklaata.blogspot.fi/p/kupissa-olleet.html (http://kahviaetsuklaata.blogspot.fi/p/kupissa-olleet.html)