Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: TIT - Joulukuu 11, 2011, 16:45:18 ip
-
Hei,
ja kiitos tämän foorumin aktiiveille! Täältä löytyneet vihjeet ja neuvot olivat esiarvoisen tärkeitä, kun toteutin unelmani kunnon espressokeittimestä. Luin muutaman viikon foorumin juttuja, kun mietin keittimen valintaa. Opin mm. että yhtä oleellista on hankkia kunnon mylly. Samalla tulin perehtyneeksi yksityiskohtaisesti espresson valmistuksen saloihin. Ilman tätä etukäteisopiskelua ei ensiaskeleeni baristana olisi varmastikaan sujuneet yhtä onnellisesti.
Viimeperjantaina posti toi erinomaisesti palvelleesta Caffetoriasta tilaamani Silvia-keittimen ja Rocky-myllyn.
Lauantaina valmistin ensimmäiset espressot. Rockyn karkeussäädön asetin arvoon 7. Jauhoin tuplasihdin täyteen kahvia ja tamppasin sen ilmeisestikin aikamoisella voimalla. Sen verran sähläsin, että unohdin pyyhkäistä sihdin reunat puhtaaksi ja kahvan kiristyskin taisi jäädä hieman vajaaksi, koska kahvia pursui myös kahvan sivusta. Valuma-aika oli reilusti päälle 30 sekuntia. Esperesso oli kuitenkin kohtuullisen näköistä - cremaakin oli havaittavissa. Koemaistajana toimineen vaimon arvio mausta oli: ”Ihan hyvää, mutta aika hapokasta”. Olin samaa mieltä.
Toinen yritys: Hieman kohtuullisempi tamppausvoima ja kahva koneeseen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Nyt muistin myös lämpötilasurffauksen: Uutto alkoi, kun boilerin merkkivalon sammumisesta oli kulunut n. ½ min. Valuma-aika oli edelleen yli 30 sekuntia, muttei kovin paljon. Nyt liika hapokkuus oli poissa ja makua luonnehdimme pelkästään sanalla ”hyvä”. Tuo tuntui jo aikamoiselta onnistumiselta, joten päätin jättää uudet yritykset seuraavaan päivään.
Kolmas yritys seuraavana aamuna. Säädin myllyä yhden pykälän karkeampaan eli arvoon 8. Muuten samat toimet kuin toisella kerralla. Se oli siinä: Juoma valui hunajan tavoin kuppeihin valutusajan ollessa n. 25 s. Crema oli runsas ja väriltään kaunis. Makua saattoi nyt luonnehtia ”todella hyväksi”.
Maidon vaahdotuskin onnistui ongelmitta – kiitos foorumin vihjeiden ja digitaalisen paistomittarin. Tosin lattearte on vielä hieman hakusessa. Vaikka taiteilijan ei pitäisi selitellä teoksiaan, olin pakotettu kertomaan, että vaimon cappuccinon pinnalla kellunut valkoinen lammikko esitti itse asiassa sydäntä. Maku oli kuitenkin selittelemättä onnistunut.
-
Hienoa kuulla että foorumista on todella ollut hyötyä! Itse en tosin tuohon tällä kertaa ole mitenkään osallistunut, mutta kunnia niille joille se kuuluu!
-
Ensin: Tervetuloa foorumille jäseneksi.
Hyvin olet läksyt lukenut kun noin kivuttomasti meni :)
Muistelenpa itseäni ja ensimmäistä konettani, ja markettipuruja, ei mennyt ihan oppikirjojen mukaan.
Jos vaahdotuskin jo sujuu, niin olet mielestäni aikast hyvin perillä siitä mitä teet.
Ei muuta kuin hyviä kahvittelu hetkiä!
-
Huippua, tämä on rohkaiseva esimerkki kaikille, jotka luettuaan foorumia kokevat kynnyksen nousevan.
Eli kunhan tietää mitä tekee, on tuloskin hyvä. Kerrohan jatkossakin alkutaipaleestasi.
-
Kiva kuulla, että muutkin ovat avun saaneet.
Itse en olisi päässyt alkuun lainkaan ilman tätä foorumia, vaan olisin jäänyt siihen uskoon, että tätä nyt vaan ei voi oppia.
Itsekin aikoinani keittelin Silvialla ja sittemmin PID:itin sen. Oli iso apu.
Katsopas vielä täältä (jostakin) noita lämpösurffausjuttuja ja käyriä. Sanoisin, että Silvia on reilusti päälle 100 asteen tuossa mainitsemassasi lämmitys-syklin vaiheessa (valo sammuu + x sekuntia). Lämpö nimittäin nousee vielä termarin arvosta (noin 100 astetta) vielä valon sammumisen jälkeen.
Parempi paikka aloittaa uutto on ehkä siinä kohdassa, kun valo on ollut päällä x sekuntia. Tällöin osut ehkä helpommin tuonne 90 asteen kohdille.
Ainakin kandee kokeilla.
Olli
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=610.msg3425#msg3425
Muoks: Linkki
-
Opeteltavaa kyllä riittää, mutta mielenkiintoista tämä on ollut. Rutiinit eivät ole vielä kovin hioutuneita ja kaikenlaisia pikku mokia on sattunut. Pahin oli, kun unohdin sulkea höyryventtiilin ennen kuin otin maitokannun höyryysputken alta pois, jolloin maitovaahtoa roiskui aika laajalle säteelle. Tämä tapahtui tietekin silloin kun esittelin perheelle, miten maitoa vaahdotetaan oikeaoppisesti.
30 s boilerin valon sammumisesta ei todella taida olla optimihetki uuton alkamiseen. Vaikka valumaika, joka on aika tarkkaan 25 s, on ok ja juoman ulkonäkökin on kunnossa, on maussa havaittavissa kitkeryyttä.
Lämpötilakäyrien tutkiminen on vielä kesken - niitä on niin paljon, mutta asia alkaa hahmottua. Kuinkahan paljon tuo edellä ehdottu x sekuntia valon päälläoloaikaa ennen uuton aloitusta noin suurin piirtein on :) ?
-
Kuinkahan paljon tuo edellä ehdottu x sekuntia valon päälläoloaikaa ennen uuton aloitusta noin suurin piirtein on :) ?
En ihan tarkkaan muista, mutta 10 sekunnista voisi aloittaa ja sitten ehkä 5 seccaa lisää jne.
Aika nopsaan se lämmityssykli käy.
Voisi lähteä siitäkin, että mittaat valon päälläoloajan ja noin hiukan alle puolivälissä se voisi olla?
(siis jos koko "valoaika" on noin 30 sec, niin sitten laakastaan noin 10 - 15 sec kohilla.... ehkä.
Olli