Toiset raksut tulevat juuri pavun säröilemisestä, kun taas ensimmäise poksut tulevat veden höyrystymisestä. Keskitummat pavut ovat siis aina halkeilleita.
Tämäpä oli tärkeä tieto. Täytyy kokeilla tänään 250 asteella paahtamista. "Espresso-paahtoon" asti.
[quoet=hirvi] Pientä rapinaa kuului jossain yhdentoista minuutin kieppeillä mutta oli vaikea sanoa, oliko se ensimmäinen, toinen vai kolmas raksu. Tämä kun on blandista, ja voihan olla että eri pavut eri aikaan..?[/quote]
Liian hitaasti ehkä tapahtuu tuo paahto. siihen viittaisi myös tuo savun vähäisyys ja selvä ylikuumenneen viljan tuoksu. Rapina on hyvällä lämmöllä jopa niin voimakas, että papujen näkee liikahtelevan - siis ihan oikeasti.
En tiedä vielä millaista tuli. Voisin vaikka vannoa että kahvi tuoksuu tunnin päästä paremmalta kuin heti paahdon jälkeen.
Joo, kyylä tuoksu hieman muuttuu, mutta jos kahvi paahtuu liien hitaasti, ei puun ja viljan / heinän makua saa enää millään pois. Sinne se jää.
Uunipaahdossa tuoksu jää miedommaksi kuin esim rännärillä. Olen miettinyt pääseekö aromeja väljässä tilassa karkuun. Rännärissähän papujen savukin pysyy paremmin pienessä tilassa. luulisi "savustuksenkin" vaikuttavan makuun.
Kokeilen itse tänään 250 astetta pitkästä aikaa. Kertoilen huomenna tarviiko päivittää tuota uunipaahto-ohjetta. Tanskalainen sivusto neuvoo käyttämään 250 astetta uunipaahdossa. Itse tulkitsin ilmeisesti sisältä halkeilleet pavut väärin ja madalsin siksi lämpöä.
Uunipaahtoa kokeilevien kannattaisi ehkä ostaa sellainen erillinen uunilämpömittari (maksaa alle kympin), jolla saisi selville uunin todellisen lämmön. Itse en ole tullut ostaneeksi.