Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: comanche - Tammikuu 03, 2010, 15:19:57 ip

Otsikko: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: comanche - Tammikuu 03, 2010, 15:19:57 ip
Valmistan lähes aina kaksi espressoa tuplafiltterillä, pidittömällä Silvialla, papuina yleensä Hasbeanin tai Kaffan tuotteita. Aina toisena valmistettu shotti on parempi eli crema paksumpaa, maku kohdallaan. Kone lämpenee ainakin puoli tuntia, ekat myllyssä olleet purunjämät menee suodatinkahvin sekaan eli tuoretta pitäisi olla. Juu ja lämpötilasurffaillen, mutta aina toinen shotti on parempi! Omatunto soimaa, kumman juon itse ja kumman tarjoan puolisolle.
Kertokaa viisaammat, mistä vois johtua ja miten parantaa ensimmäistä shottia.
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 03, 2010, 16:34:27 ip
Aina toisena valmistettu shotti on parempi eli crema paksumpaa, maku kohdallaan.
Entäpä jos teet kolmannen shotin? Muistuttaako se ensimmäistä vai toista shottia?


kumman juon itse ja kumman tarjoan puolisolle.
Huomaako puoliso eroa kahvien välillä? Jos ei niin ratkaisu on aika ilmeinen  ;)
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: Pentu - Tammikuu 03, 2010, 16:45:45 ip
Kerrohan tarkemmin omasta surffailutavastasi, ylös- vai alaspäin mennessä?

Kyllähän tuossa sulle-mulle-vuorottelu toimii, eihän Barista muuten saa oikeata käsitystä laadustaan :)
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 03, 2010, 18:39:34 ip
Jos ammut ensimmäisen shotin ilman puruja umpifiltteriä vasten, onko "toisen" maku parempi?
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: comanche - Tammikuu 04, 2010, 00:54:08 ap
Ei puoliso eroa huomaa ;D. Ennen ensimmäistä shottia jäähdytän grupon valuttamalla vettä niin kauan että lamppu alkaa palaa ja lampun sammuttua noin 30-60 sekunnin päästä uutto.  Toinen uutto ilman ihmeempiä odotteluja.  En ole kokeillut blindfiltteriä ekaan. Lähinnä sitä oon miettinyt, että loppuisiko ongelmat pidin asentamalla.
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 04, 2010, 01:28:44 ap
Kertoisitko vielä että millä tavalla jälkimmäisessä annoksessa maku on parempi. Miltä se ensimmäinen annos maistuu? Happamalta? Karvaalta?
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: Pentu - Tammikuu 04, 2010, 07:32:07 ap
Taitaa olla selvillä tuo syy.

Vaikuttaa siltä, että lähtölämpötila boilerissa on todella korkea, lähempänä 120 astetta, ks. mittaustuloksia (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=610.msg3569#msg3569). Eli kuvassa valon sammuessa olet punaisessa pisteessä n. 112 asteessa ja minuutin ajan lämpötila nousee vielä. Tällä käänteisellä lämpötilasurffauksella eli jäähtymisen odottamisella voisi odotella ainakin neljä minuuttia valon sammumisesta.

Tarkoititko "Toinen uutto ilman ihmeempiä odotteluja" että käynnistät sen valon sammuessa. Tällöin olet ensimmäistä uuttoa alhaisemmassa lämpötilassa ja noin 112 astetta on sekin vielä ehkä liian korkea.

Toinen vaihtoehto on käynnistää uutto valon syttymisestä nyt käyttämäsi ajan sisällä, ohessa suositellaan 40 sekuntia (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=610.msg11130#msg11130).

Jäähdytettäessä ei ole kiire, mutta ylöspäin mentäessä lämpötila nousee nopeasti, joten kannattaa olla tarkkana ajan kanssa että uutot ovat vertailukelpoisia.

Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: comanche - Tammikuu 04, 2010, 12:33:49 ip
Kiitos Pentu ja muutkin valaisevista vastauksista .
Otsikko: Vs: Silvian toinen shotti
Kirjoitti: Carlo - Tammikuu 04, 2010, 14:38:22 ip
Epätieteellinen ratkaisu ongelmaan:
Tee kahdet sinkut! Saatte kahvinne samanaikaisesti, ja molemmilla santsikupillinen on ensimmäistä parempi.  ;D
Vai tuleeko tuossa jo niin pitkä tauko väliin, että lopputuloksena onkin vain huonoja shotteja?
Ehkä mun ei sittenkään olisi pitänyt puuttua koko asiaan....