"sample roaster":eita jotka on suunniteltu pienempien erien paahtamiseen - eli kyllä ammattilaisvehkeillä paahdellaan alle kilonkin eriä.
Joo, olen näistä tietoinen, mutta taitavat kuitenkin olla paljon kehittyneempiä ja raskaampia laitteita kuin kotipaahtimet, joista harvalla pääsee esim. puolen kilon paahtoeriin.
Mutta ehkä ongelma ei olekaan papujen määrä, vaan koneiden tekniikka. Kysymys heräsi kahdesta seikasta:
1. Olen rännärillä paahtaessa huomannut pääseväni tasaisempaan ja parempaan tulokseen isommalla papusatsilla.
2. Muutamat ovat olleet täällä pettyneitä iRoastin tulokseen, jotkut myös vastuksen vaihdon jälkeen. Pohdin voisiko tuolla satsin koolla olla vaikutusta.
Mutta ehkä on kyse vain makuasioista ja paahtimeen säätöjen rajallisuudesta.
Toinen on uuni jota ei ole suunniteltu kahvin paahtamiseen - toinen on kahvinpaahdin jota on suunniteltu 8 vuotta kahvin paahtamiseen.
Totta varmasti, mutta luulen, että uuni on aliarvostettu paahtamisessa. Toki kyse on siitä myös, mitä keitintä varten paahtaa. En ole kovin tummia paahtoja kokeillut. Mutta kyllä uunillakin saa yllättävän tasaista jälkeä ja uunitkin ovat yksilöitä. Paahtoprofiilin säätö on kyllä mahdotonta.
Vaikka oma kehu haiseekin, niin ibrikillä olen parhaat kahvit saanut omista uunipaahdoista. No - Iraklionista ostamani tuore pienpaahtimon kahvi oli kyllä erinomaista. Sanotaan tasapeli. Kotimaiset paahtajat ovat yleensä taas erikoistuneet hieman tummempiin paahtoihin, mikä ei välttämättä sovi kreikkalaiseen kahviin - ainakaan minun makuuni.
Tunnustan myös sen, että jos ostan joskus espresso-vehkeet, en uskalla ihan heti kilpailla ammattipaahtajien tuotoksia vastaan - en ainakaan uunilla paahtaen. Mutta toistaiseksi en omalla kohdallani näe tarvetta sijoittaa paahtimeen...