Tänään maistelin vertailun vuoksi HX -keittimelläni tehtyä espressoa. Kahvina Turun Kahvipaahtimon LaMacarena.
Jauhoin 28g papuja, joista sain ulos kivutta 25g. 3 grammaa hävisi johonkin, mutta pidän tuota ihan kohtuullisena hävikkinä. Ensimmäinen shotti 10g (korista johtuen), toinen shotti 9g (vaihdoin korin) ja kolmanteen riitti vain 6g. Paremmalla jaolla, olisi tuosta saanut kolme juotavaa shottia, nyt kolmas oli aivan litkua. Ensimmäinen shotti oli juotava, mutta ei mitenkään erityisen hyvää. Toinen oli helmi. Shotin kompleksisuus, verrattuna vaikkapa Nespressoon, tuli hienosti esille. Makuvivahteita riitti niin paljon, että oli kuin suussa olisi räjähdellyt makujen ilotulitus. Jäi hyvä fiilis jälkimakuineen. Kolmas olikin jo lähtökohtaisesti pielessä (6g) ja viemäritavaraahan sieltä tuli.
Verrattuna Nespressoon, kolmesta shotista yksi ylitti selkeästi maultaan Nespresson. Yksi shotti oli mielestäni vähintään samaa tasoa ja se epäonnistunut selkeästi huonompi (tämä siis selkeä valmistusvirhe). Täytyy myös muistaa, että käyttämäni kahvi oli premium -tasoa, verrattuna markettien hyllypapuihin. Nespresson makua voisi kuvailla jotenkin kliiniseksi. Hyvää juotavaa helpolla, mutta se "ilotulitus" jää kokematta. Kyllä vaan, en edelleenkään löydä Nespressosta niitä paljon moitittuja kitkeryyksiä tai vetisyyksiä.
Mikäli jatkossa teen 9g shotteja havaitulla hävikillä, jäisi tällä kahvilla kupin hinnaksi 0,35€, ilman sähkön huomioon ottamista (mikä lisää kuluja huomattavasti vuositasolla). Veikkaan, että hintaeroa Nespresson ja premiumpapujen välillä ei loppupeleissä tule kovinkaan paljoa. Ja ottaen huomioon laitteistoon käytettävän pääoman, saa hankintahintojen erotuksella jo melko monta kapselia.