Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen  (Luettu 11821 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« : Maaliskuu 30, 2008, 20:54:12 ip »

Simppeli kysymys:
Jos haluaa minimokalla suodatinjauhatusta, niin kuinka paljon jauhatusta tulee muuttaa? neljänneskierros, puolikas kierros, jotain muuta?
En puhu säätöruuvvin kierroksista, vaan sen kauluksen kierroksista.
En jaksaisi itse alkaa hakemaan sopivaa karkeutta....
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 01, 2008, 17:09:53 ip kirjoittanut japa »
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Minimoka: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #1 : Huhtikuu 01, 2008, 09:40:25 ap »

Muistaakseni suunnilleen kaksi viideosaa, eli vajaa puoli kierrosta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #2 : Toukokuu 01, 2008, 17:11:13 ip »

herätetään taas tämä henkiin.

Kuinkas Mazzer Mini E:n kanssa, minkä verran karkeammalle espressojauhatuksesta suodatinjauhatukselle?

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #3 : Toukokuu 01, 2008, 18:42:00 ip »

Itselläni noin 2.5-3 "isoa pykälää" karkeammalle (eli minulla espressokarkeus löytyy 3-5 "pientä pykälää" säätökiekon "0":n vasemmalta puolelta ja suodatinkarkeus sieltä säätökiekon "2":n oikealta puolelta).

(muokkaus: korjattu 2-2.5 --> 2.5-3, kuten oli alunperin tarkoitus).
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 01, 2008, 19:48:11 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #4 : Lokakuu 14, 2010, 12:29:01 ip »

Päivitetääs tätä Rockynkin osalta, eli mitä säätöarvoaluetta olette käyttäneet suodattimelle Rockyssa? Pressoarvot voi myös laittaa kehiin.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2087
Vs: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #5 : Lokakuu 14, 2010, 14:29:31 ip »

Päivitetääs tätä Rockynkin osalta, eli mitä säätöarvoaluetta olette käyttäneet suodattimelle Rockyssa? Pressoarvot voi myös laittaa kehiin.

Itse käyttelin suodattimelle 35-40 ja pressossa sitten jo 50-60. Kaikki tietenkin kahvista ja annostelusta kiinni  :D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #6 : Lokakuu 14, 2010, 14:41:09 ip »

Itse käyttelin suodattimelle 35-40 ja pressossa sitten jo 50-60. Kaikki tietenkin kahvista ja annostelusta kiinni  :D

Minusta tuntuu, että oman Rockyni 0-kohta ei taida olla kohdillaan ... espressoon käytän 3-5 ja suodattimelle n. 25.

Mutta suodatinmasiina on Moccamaster, ja siinä vesi virtaa minusta aika nopsasti. Toisaalta Keski-Euroopassa asuessani huomasin, että monet sikäläiset suodatinjauhatukset ovat paljon hienompia kuin suomalaiset, ja kenties Moccamaster vain vaatii hienompaa laatua.

Mutta kahvista ja annostelusta on tosiaan paljon kiinni!
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Säätö espressosta suodatinjauhatukseen
« Vastaus #7 : Lokakuu 14, 2010, 23:09:10 ip »

Toisaalta Keski-Euroopassa asuessani huomasin, että monet sikäläiset suodatinjauhatukset ovat paljon hienompia kuin suomalaiset, ja kenties Moccamaster vain vaatii hienompaa laatua.

Tai sitten aivan päin vastoin. Onnistuin saamaan hyvää arkikahvia, kun keittäjä oli panostanut Moccamasterin tuutin Gevalian pannukarkeudella. Tämä siis Mövenpick-kahvin surullisen poistumisen jälkeen... Muistaakseni pannukarkeuden käyttö suodatinkeittimessä on aika vanha ja tunnettu temppu.

Ainakaan Etelä-Euroopassa ei kovasti tunneta erilaisia jauhatuskarkeuksia. Kahvia on papuina ja "jauhettuna". Jauhettu on lähinnä mutteripannu-karkeutta. Portugalissa, muistaakseni Philip Morris (siis kahvibrandi: Sical) yrittää pitää esillä kolmea eri jauhatuskarkeutta: espressokeitin, mutteripannu ja suodatinkeitin. Vaikka paahtimo näin hienosti yrittääkin, niin kaupoissa oli useimmiten tarjolla ainoastaan mutteri-karkeutta.

Kokemukseni Ranskasta olivat vähän saman suuntaisia, tosin suurissa hypermarketeissa oli sitten erilaisia versioita tarjolla.
     
Kirjattu