Terveisiä Atlantasta!
Mikon suorituksessa tekninen puoli oli jälleen huippuluokkaa. Signaturejuoma ei tuomareiden mielestä toiminut, joten siitä meni pisteitä (tai siis jäi saamatta). Espressosta tuli ihan hyvää palautetta. Juhani jännitti Mikkoa enemmän yleisössä
Olin kellottajana lauantaina ja pääsin ihan vierestä seuraamaan osan kilpailijoiden työskentelytekniikoita mm. USA). Yllätti se, että moni laittoi ensimmäiset espressot valumaan ja seurasivat ne hyvin, mutta toisten kohdalla unohduttiin (?) kertomaan kahvista tuomareille liian pitkään ja erot valutusajoissa melkoisia. Voinee laittaa kisajännityksen piikkiin. Osalla meni signaturet melkoiseksi kikkailuksi eikä kyseisistä valmistustekniikoista ole kyllä lopputuloksen kannalta merkitystä. Minusta kahvimaailma saisi ottaa enemmän oppia baarimikoista ja keittiömaailmasta, niin ei tarvitsisi tehdä turhaa työtä / liian hankalasti / aikaa vievästi / lopputuloksen kannalta merkityksettömiä työvaiheita (ellei sitten halua kikkailla, kuten Guatelaman poika. Hän teki signatureen makuseoksen, jota veti ruiskuilla talteen. Essot valutettiin snapsilaseihin ja niihin ruiskutettiin makuseos pohjalle. Ihan saman lopputuloksen saa kerroksittain valmistamalla huomattavasti nopeammin. Mutta eihän se tietenkään näytä niin "hienolta"
). Norjan 18 v tyttö nousi yhdeksi suosikikseni hienon, hyvin valmistautuneen suorituksensa perusteella. Puolan tyttö teki myös erinomaista työtä viime metreille, kunnes otti vahingossa tuplamyllyn väärästä puolesta kahvit ja siinä meni pasmat ja koko loppusuoritus pieleen. Harmitti hänen puolestaan kovasti.
Loistava juttu oli joka päivä avoinna ollut baari, jossa eri paahtimot ympäri maailman olivat sponsanneet kahveja. Tuli maistettua aika laajalla kirjolla espressoja hyvin tehtyinä. Japanilaiset olivat osanneet paahtaa pehmeimmän koskaan maistamani kahvin. Tosin se jäi cappuccinossa liian pliisuksi, mutta samanlaista samettia en ollut vielä maistanut.
Mukava tapahtuma ja taas sai paljon uutta. Eniten jäi kuitenkin ihmetyttämään luentojen ja muiden tapahtumassa näkemien asioiden perusteella se, miksi kahvi-ihmiset eivät katso maailmansa ulkopuolelle vaan keksivät monessakin kohtaa pyörää uudelleen. Oma ammatillinen taustani on muualta ravintola-alalta (jota myös opetan) niin tuli jatkuvasti muilla saroilla tuttuja ja itsestään selviä asioita uusina ideoina esille.
Messujen puolella näkyvänä teemana oli luomu ja kestävä kehitys. Asiat olivat meikäläisten silmissä alkeellisia tässä kertakäyttöisyyden ja yksittäinpakkauksen luvatussa maassa. (Meidän hotellihuoneessamme mm. kertismukit on pakattu vielä varmuuden vuoksi muoveihin yksittäin). Loistavaa kuitenkin, että nuo asiat ovat vahvasti esillä. Toivottavasti saamme ensi vuoden baristakisoihin (kaikki pidetään maaliskuussa Gastro-messuilla) tuotua täällä keksimiämme/näkemiämme ideoita esille.
Ai niin, kahvitatuoinnit ovat myös kova sana kahvifanien keskuudessa.