Tuossakaan ei ole lämpötilanäyttöä, joten surffaus menee sitten näppituntumalla... Itseäni ainakin kovasti kiehtoisi nähdä uuttolämpötila, jotta voi helpommin seurata lämpötilan vaikutusta kahvin makuun.
No näppituntumallahan se periaatteessa menee, mutta kyse ei kuitenkaan ole enää samanlaisesta surffauksesta kuin Silvian kanssa. Mitään ei tarvitse siis odotella (boilerin lämmityssykliä jne.) ja tärkein on että uuton aikana lämpötila pysyy paljon stabiilimpana (ainakin E61:sten kanssa). Kun haluat tehdä espresson, niin portafiltteri pois gruposta ja sillä aikaa kun laitat siihen kahvia vesi juoksemaan. Jos shotteja tekee peräjälkeen niin vettä ei tarvitse juoksuttaa muuta kuin sen verran että suihkusihti hieman putsaantuu vanhoista puruista.
Uuttolämmön vaikutuksesta kahvin makuun puhutaan paljon (ja kyllähän se vaikuttaa) - mutta ei pidä ottaa tuota seikkaa minään "ylimpänä muuttujana". Itselläni ainakin jauhatuskarkeuden/annoksen (ja sitä kautta oikean uuttonopeuden/suhteen) saaminen kohdalleen tuottaa paljon suurempia vaihteluita kahvin makuun kuin uuttolämpö (kun siis vain pitää huolen tuosta jäähdytyshuuhtelusta). Joillakin tummempipaahtoisilla blendeillä joutuu välillä juoksuttamaan vettä hieman pidempään suhinan loppumisen jälkeen ja sitten erittäin vaaleilla alkuperäpavuilla lopettamaan hyvissä ajoin - mutta tällaiset ovat ainakin omassa käytössä suhteellisen harvinaisia papuja. Täysin juomakelvottomat shotit pystyy kyllä laskemaan vielä kahden käden sormilla.
Mutta ehkä oleellisin ajatus tässä on se, että kannattaako hankkia yli 2 kertaa kalliimpi laite kuin esim. Silvia? Onko se tosiaan hintansa väärti? Ainakin shottien tasainen laatu kiehtoisi kovasti ja sitä HX:n pitäisi tarjota?
Kun itse aikoinaan olin pelaillut Silvian kanssa kotvan aikaa (töissä) ja pääsin sitten kerran kokeilemaan HX konetta (Tea itseasiassa) niin olin tapahtumasta aika vaikuttunut. Kyllä sillä hinnalla tulee lisää massaa ja jyhkeyttä (kosolti) ja ainakin tuon Tean tapauksessa varsin massiivinen E61 gruppo esiuuttoineen tekee uuttoprosessista jo ihan toisenlaisen. Mutta, mutta... kannattaako? Tämä riippuu vähän sitten muusta panostamisesta - eli jos on oikeasti kiinnostunut kahvista (ostaa tuoretta ja laadukasta - mylly ei ole mikään ihan "reppana") niin tokihan tuollainen isompi kone auttaa aina paremmin toteuttamaan "harrastustaan". Mutta jos kahviksi kelpaa keskivertomarketin hyllytarjonta niin sijoittaminen Silviaa parempaan (jopa siihen) on vähän kyseenalaista - paitsi jos ei ole rahasta pulaa ja tykkää ostaa nätinnäköisiä kromipintaisia koneita.
Lisäys: Kannattaa lukaista
Randy G:n kommentti
(linkki) HB:n foorumeilla. Tuossa hän hieman valoittaa kokemuksiaan PID Silvia vs. Vibiemme Domobar Super (E61-HX).
Lainaus:
"Does the VBM make better espresso? On any given day, the Silvia could make a shot that was about as good as the VBM. The PID increased the odds of getting a good shot. The rub lies in the fact that the VBM makes those shots, one after another, day in and day out. If I had to generalize, the worst shots from the VBM are on par with the better to best shots I got out of Silvia."