Filosofinen kysymys, tuo nopeus. Nopein lämmön tasaus tosiaan tulee, mitä pienempi boileri on, ja mitä huonomin sen materiaali johtaa lämpöä. Mutta het kun lämmöt on tasattu, heti sen jälkeen alkaa huonommuus. Eli sen lämmön tasaisuuden aikajänne pitänee määritellä, jotta osamme sanoa mikä olisi paras...
Ei kai nyt sentään tarvitse filosofiaan sen enempää mennä. Kyllähän materiaaleille voidaan laskea suoraan "nopeus" jolla lämpöä johtuu. Sitten vain maksimoimaan sen boilerin metallinen pinta-ala joka koskettaa veteen -> näin boileri luovuttaa eniten lämpöä siihen sitä kylmempään veteen. Mitä paremmin se pinta-materiaali imisi itseensä lämpöä ja luovuttaisi sitä, sitä nopeammin koko alueen lämpötila pysyisi tasaisena. Lopulta saavutaan siihen läpivirtauslämmittimeen, jonka ajatus perustuu nimenomaan sen muun materiaalin lämmittämiseen. Niinhän HX-vehkeetkin toimivat, ulkoinen lämmönlähde lämmittää sitä metallista putkea joka luovuttaa lämpöä taas sinne sisällä kulkevaan veteen. Tuossa toki materiaalin valintaan vaikuttaa moni muukin asia kuin sen nopeus, mutta eriste se ei voi olla.
Missään tilanteessa parempi lämmönjohde ei ole huonompi, paitsi jos ylläpidät sille lian korkeata lämpötilaa niin että vesi saavuttaisi korkeamman lämpötilan. Kaikissa muissa tilanteissa parempi lämmönjohde on parempi tasaisuutta ajatellen, sillä se siirtää kuumemmasta kylmempään. Sen jälkeen vain lisätään energiaa että saavutetaan oikea lämpötila. Mitä huonompi boilerin materiaali, sitä vähemmän se kykenisi siirtämään lämpöä veteen -> veteen syntyisi kerrostumia. Näkeehän tuon hyvin isommissa kattiloissa, vaikkapa lämminvesivaraajassa. Niiden lämpötila vaihtelee korkeuden mukaan koska mikään ei siirrä tarpeeksi nopeasti lämpöä joka puolelle (eikä lämminvesivaraajassa tarvitsekaan, ei edes välttämättä haluta, mutta keittimessä se voisikin olla ikävämpi homma kun veden lämpötila ei olisi tasainen). Vesi itsessään ei ole tarpeeksi hyvä lämmönjohdin. Tämän huomaa varaajissa hyvin siitä että vastuksen alla vesi on viileämpää kuin sen päällä, mitä käytetään hyväksi toki monissa yhteyksissä - mutta menee offtopic.
Kaikki nämä materiaalit ovat huonoja jos ei haluta että lämpöä karkaa, sen takia niihin laitetaan sitten oikea eriste ulkopuolelle. Mutta yhtään positiivista syytä en keksi miksi huonompi lämmönjohde boilerin seinämässä olisi parempi missään tilanteessa - paitsi jos tahdotaan kerrostunutta vettä. Tietystihän näitäkin keittimiä taitaa olla jossa veden lämpötila halutaan tarkoituksella muuttaa kesken uuton (eikös se perfect keitin tai vastaava moista tehnyt), mutta tuskin Gaggiassa.
Alkuperäisessä Classicissa oli kai todella pieni boileri alkuperäisessä, oisko 2dl tai jotain vastaavaa. Siinä ei siis ikinä ollutkaan tarpeeksi massaa lämmön ylläpitoon (eikä alumiini kuparia parempaa ole) eikä toisaalta tarpeeksi hyvin suunniteltu että se kykenisi lämmittämään läpivirtauksella. Siinä siis sai kummankin vaihtoehdon huonommat puolet, eli onhan tuo uusi isommalla boilerilla toki parempi vehje - mutta materiaalivalinta lienee ollut kuitenkin hinnan ja alumiinin ongelmien takia.