Määritelmien hyväksyttävyyden suhteen täytynee vilkaista paitsi erilaisten erikoiskahvinvalvontakomissioiden asettamia nykystandardeja, myös historiaa. Koska tutkimusaikaa on rajallisesti, seuraavan lähteenä on liuma osin tarkistamatomia KVG-metodilla etsittyjä artikkeleja. Korjaukset ja tarkennukset ovat tervetulleita.
Kun katsoo sitä Luigi Bezzerran alkuperäisen espressopöntön kaavakuvaa (
http://lrs.ed.uiuc.edu/students/tchen3/esphistory.html), niin kieltämättä samansuuntaisestihan se näyttäisi toimivan kuin nuo moka potit. Vermeen uuttopaine oli sellainen 1,5 baria.
Bezzerran härväimen patentoi Pavoni, ja siitä tuli kahvilamenestys.
Moka Pot puolestaan näyttäisi olevan syntynyt 1930-luvulla, Alfonso Bialettin toimesta. (Mainittakoon, että hänestä tuli myöhemmin Alberto Alessi -nimisen pojan isoisä) Pavonin valmistamat keittimet olivat silloin yleistyneet kahviloissa, joten sinänsä siihen aikaan Bialettin moka potilla saatu kahvi ei liene oleellisesti poikennut kahviloiden espressosta.
Seuraava askel espresson historiassa tapahtui vuonna 1948 Achille Gaggian patentoidessa vipumäntäpumpulla toimivan keittimen. Uuttopaine nousi ennennäkemättömään neljään bariin. Mekanismi kehittyi niin, että baristan hauiksesta ja tuntumasta riippuen päästiin sinne yhdeksän barin uuttopaineisiin, ja käsittäisin että tämän systeemin yleistymisen myötä cremasta tuli osa espressoa. La Cimbali kehitti espressokoneeseen hydraulipumpun vuonna 1956, ja vuonna 1961 Faeman E61-kone käytännössä asetti standardin espressolle. Kyytiin tulivat grupon jatkuva lämmitys, rotaatiopumppu ja lämmönvaihdin.
Viimeiset 40 vuotta ovat oikeastaan olleet tämän paradigman viilailua, johon tuoreimpana muutoksena on saatu näitä PID-systeemeitä lämpötilaa vakauttamaan. Tästä kiitos ilmeisesti eräille Silvian kotituunaajille.
Ihan oikeaksi hyväksyttyä espressoa valmistetaan myös takapajuisemmin metodein. Kukaan ei tule sanomaan, etteikö vipuvarsikoneella tehty kahvi ole espressoa. Toki ero lopputuotteessa on vähemmän dramaattinen, mutta periaatteessa historian mukaan näyttäisi olevan mahdollista kutsua moka pot -kahvia esimerkiksi "vanhanaikaiseksi espressoksi". Juuri moka pot-kahvin mokaksi kutsuminen juontanee juurensa siitä, että Bialetti kutsui laitettaan nimellä "moka express". Toisaalta siinä on tuo "Express" joka kyllä on sukua sanan "espresso" alkujuurille. Go figure.
http://www.coffeekid.com/espresso/nirvanahttp://lrs.ed.uiuc.edu/students/tchen3/esphistory.htmlhttp://www.cremamagazine.com.au/page/history_espresso_ii.html