Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Teme - Toukokuu 18, 2010, 20:18:25 ip

Otsikko: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 18, 2010, 20:18:25 ip
Hei,

Macap toiki pari vuotta sitten markkinoille M4D -myllyn Mazzer Mini-E:n kilpailijaksi. Jokin aika sitten Macap esitteli myös vastaavat annostelijattomat ja ajastimella varustetut versiot isommista MX ja M7 -sarjoistaan. Mallinimet vastaavasti MXD ja M7D. Hiukan speksejä (tuo vanha "tuttu" M4D verrokkina):

 M4D  MXD  M7D
terien halkaisija  58mm (levy)  75mm (levy)  68mm (kartio)
moottorin teho  250W  340W  400W
korkeus (vakiona)  43,0cm  60,0cm  63,5cm
paino  8,5kg  11,0kg  16,0kg
hinta (noin)  550€  1000€  1500€

Lisää tietoja valmistajan sivuilta: www.macap.it (http://www.macap.it/)

Myös Mazzer on viime aikoina panostanut mallistoonsa. Major-E, Kony-E ja Robur-E annostelijattomat tulivat markkinoille jokin aika sitten. Myös Minin ja Super Jollyn väliin sijoittuva, 61mm levyterillä varustettu Lux esiteltiin (mutta vain annostelijalla). Nyt on markkinoille tulossa Super Jolly-E eli annostelijaton ja ajastimella varustettu versio tutusta laitteesta. Jolly-E:ssä samat speksit kuin annostelijallisessa versiossa, eli 64mm levyterät, 350W moottori, 61cm korkeutta, painoa 14kg ja hinta samaa luokkaa kuin Macapin MXD. Mylly ei vielä näy Mazzerin sivuilla, mutta ilmaantunee sinne noin kuukauden kuluttua.

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 18, 2010, 20:29:20 ip
Myös Mazzer on viime aikoina panostanut mallistoonsa. Major-E, Kony-E ja Robur-E annostelijattomat tulivat markkinoille jokin aika sitten. Myös Minin ja Super Jollyn väliin sijoittuva, 61mm levyterillä varustettu Lux esiteltiin (mutta vain annostelijalla). Nyt on markkinoille tulossa Super Jolly-E eli annostelijaton ja ajastimella varustettu versio tutusta laitteesta. Jolly-E:ssä samat speksit kuin annostelijallisessa versiossa, eli 64mm levyterät, 350W moottori, 61cm korkeutta, painoa 14kg ja hinta samaa luokkaa kuin Macapin MXD. Mylly ei vielä näy Mazzerin sivuilla, mutta ilmaantunee sinne noin kuukauden kuluttua.

Mazzer on selvästi ottanut opikseen täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1402.msg13182#msg13182) käydyistä keskusteluista. Mutta hyvä niin, super jolly on helposti yksi testatuimmista ja eniten käyttöä nähneistä kahvimyllyistä markkinoilla. Voisi jopa ajatella, että espressokulttuurin leviäminen on osin Linean ja Super jollyn ansiota. 
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 18, 2010, 21:52:12 ip
Mazzer on selvästi ottanut opikseen täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1402.msg13182#msg13182) käydyistä keskusteluista.

Näin on varmasti tapahtunut. Suunnanmuutoksessa on vaan ollut viivettä, kun heidän tuotekehitysinsinööreillään meni aikansa suomea opiskellessa. :) :)
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 18, 2010, 22:45:10 ip
kun heidän tuotekehitysinsinööreillään meni aikansa suomea opiskellessa. :) :)

Ei muutoksia suomenkieliseen manuaaliin luvassa siis  ::)
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 18, 2010, 23:21:23 ip
Jos joku muuten ihmettelee että mikä pointti Super-Jolly-E:ssä on vs Mini-E, molemmissahan on 64mm terät, niin pitää muistaa SJ:n tehokkaampi moottori sekä terien erilainen profiili. Näiden ansiosta SJ on noin 50% nopeampi kuin Mini-E.

Lisäksi SJ:n voimakkaampi moottori jaksaa kuulemma vääntää vieläkin agressiivisemmilla Dura-Mill titanium terillä, toisin kuin Mini-E (ainakin jenkkiversiona). Noilla titaaniterillä jauhatusnopeus kasvaa vielä reippaasti lisää eikä jauhatuksen laatu ainakaan kokemusten (http://www.home-barista.com/grinders/duranium-burrs-for-mazzer-super-jolly-grinder-t4591.html) perusteella huonone.

Itseäni ainakin kiinnostaa tuo SJ melkoisesti kun ProM ei toiminut. Isoon tai isohkoon kartioteräiseen myllyyn en arvaa enää kotikäytössä kallistua aikaisempien kokemusten perusteella (=liian paljon kahvia menee hukkaan). SJ-E lyhyellä papusäiliöllä voisi olla oikein kiva mylly kotibaristalle (edullisempi kuin Mahlkönig K30, jota heikompi Mazzer tosin on ergonomialtaan).

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 19, 2010, 17:15:40 ip
Miltäs Mazzerin Major-E vaikuttaisi? Mielestäni sinne ei jää sisään juuri enempää kahvia kuin super jollyynkään (superjollystä käytössä on bag-grinder versio kun taas majorista annostelijattomaksi modattu versio).
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 19, 2010, 17:45:06 ip
Miltäs Mazzerin Major-E vaikuttaisi? Mielestäni sinne ei jää sisään juuri enempää kahvia kuin super jollyynkään (superjollystä käytössä on bag-grinder versio kun taas majorista annostelijattomaksi modattu versio).

Onhan se Major myös käynyt mielessä. On tosin kookkaampi ja kalliimpi kuin SJ, mutta ei ymmärtääkseni nopeampi kuin SJ niillä titaaniterillä (tosin voihan siihen Majoriinkin laittaa titaaniterät jos haluaa jauhaa tuplan kolmessa sekunnissa :o). Lisäksi Majorissa se papusäiliön kaulus ei ainakaan tee helpoksi pienemmän hopperin käyttöä. Jauhatuksen laadussa toki saattaa olla eroa.

Mitenkäs se SJ bag-grinder on pelittänyt ja millaisessa käytössä se on? Kokemuksia presson tai suodatinkahvin kanssa?

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 19, 2010, 22:33:10 ip
Isoon tai isohkoon kartioteräiseen myllyyn en arvaa enää kotikäytössä kallistua aikaisempien kokemusten perusteella (=liian paljon kahvia menee hukkaan).

Näemmä ihan äskettäin oli ilmestynyt "teaseri": ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o4Bu7KVL99c[/youtube]
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 20, 2010, 02:00:29 ap
Onhan se Major myös käynyt mielessä. On tosin kookkaampi ja kalliimpi kuin SJ, mutta ei ymmärtääkseni nopeampi kuin SJ niillä titaaniterillä (tosin voihan siihen Majoriinkin laittaa titaaniterät jos haluaa jauhaa tuplan kolmessa sekunnissa :o). Lisäksi Majorissa se papusäiliön kaulus ei ainakaan tee helpoksi pienemmän hopperin käyttöä. Jauhatuksen laadussa toki saattaa olla eroa.

Mitenkäs se SJ bag-grinder on pelittänyt ja millaisessa käytössä se on? Kokemuksia presson tai suodatinkahvin kanssa?

T. Teme

Molemmat testaamani Mazzerit ovat olleet normaaleilla terillä ja näistä Major on selvästi nopeampi ja jauhatus on vähemmän paakkuista. Uudessa Major-E:ssä taitaa tosiaan kyllä olla se Roburista tuttu suojakaulus.

Espressoa olen sen kanssa tehnyt, maun puolesta olen ollut tyytyväinen. Anfimin saapumisen myötä SJ on ollut suodatinkäytössä. Suodatin/presso kahveihin SJ ei kuitenkaan ole ollut kovin ihmeellinen. Kaikki maistuu jotenkin rasvaiselta/tunkkaiselta SJ:n kanssa jauhettuna. Mielestäni suodatinkahvi maistui huomattavasti paremmalta Ascaso I-minin kanssa. Pitäisi varmaan tehdä TDS-mittauksia että olisi säädöt varmasti kohdillaan.  Syynä voi toki olla vanhat terätkin.
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 20, 2010, 18:39:50 ip
Pitäisi varmaan tehdä TDS-mittauksia että olisi säädöt varmasti kohdillaan.  Syynä voi toki olla vanhat terätkin.

Mikäli mylly tuottaa leveän jakauman, niin tuo TDS mittaus ei oikein hyvin kerro mitään - sillä jos sen lukeman ja uuttumisprosentin välille halutaan "välitön" yhteys, tulee uuttumisen olla mahdollisimman tasaisaista. Oikean lukeman kun saa yli ja aliuuttuneen sekoituksestakin.

Laakealla jakaumalla keskimääräisesti "oikea" lukema tarkoittaa itseasiassa sitä että suuri osa pienemmistä partikkeleista on yliuuttunut (jotta pystyvät kompensoimaan isojen partikkeleiden aliuuttuneisuuden). Tällöin siellä on jo kitkeryyttä mukana mutta ei riittävästi makeutta. Makeutta saisi lisää uuttamalla niitä isompia tehokkaammin (pidentämällä aikaa taikka hienontamalla jauhatusta), mutta tällöin pienet uuttuisivat yli vielä enemmän (ja suuremmissa määrin). Tästä syystä mahdollisimman terävä piikki on kaiken a ja o mikäli halutaan tuoda makeutta helposti esiin mahdollisimman aromikkaalla lopputuloksella.

Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 20, 2010, 22:23:31 ip
Mikäli mylly tuottaa leveän jakauman, niin tuo TDS mittaus ei oikein hyvin kerro mitään - sillä jos sen lukeman ja uuttumisprosentin välille halutaan "välitön" yhteys, tulee uuttumisen olla mahdollisimman tasaisaista. Oikean lukeman kun saa yli ja aliuuttuneen sekoituksestakin.
I stand corrected.

Tästä syystä mahdollisimman terävä piikki on kaiken a ja o mikäli halutaan tuoda makeutta helposti esiin mahdollisimman aromikkaalla lopputuloksella.

Eli jatkan kahvini maustamista sokerilla.  :)
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 21, 2010, 12:16:10 ip
Anfimin saapumisen myötä SJ on ollut suodatinkäytössä. Suodatin/presso kahveihin SJ ei kuitenkaan ole ollut kovin ihmeellinen. Kaikki maistuu jotenkin rasvaiselta/tunkkaiselta SJ:n kanssa jauhettuna. Mielestäni suodatinkahvi maistui huomattavasti paremmalta Ascaso I-minin kanssa.

Kiitos kommenteista. Tätä vähän pelkäsinkin - suodatin / presso / vakuumikahville pitäisi hommata eri mylly...

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 21, 2010, 12:40:48 ip
Laakealla jakaumalla keskimääräisesti "oikea" lukema tarkoittaa itseasiassa sitä että suuri osa pienemmistä partikkeleista on yliuuttunut (jotta pystyvät kompensoimaan isojen partikkeleiden aliuuttuneisuuden). Tällöin siellä on jo kitkeryyttä mukana mutta ei riittävästi makeutta. Makeutta saisi lisää uuttamalla niitä isompia tehokkaammin (pidentämällä aikaa taikka hienontamalla jauhatusta), mutta tällöin pienet uuttuisivat yli vielä enemmän (ja suuremmissa määrin). Tästä syystä mahdollisimman terävä piikki on kaiken a ja o mikäli halutaan tuoda makeutta helposti esiin mahdollisimman aromikkaalla lopputuloksella.

Tähän liittyen Jim Schulmanin pohdiskelu terien vaikutuksesta on myös kiinnostava:
http://www.home-barista.com/tips/scott-raos-new-book-professional-coffee-brewing-techniques-t14131.html

Eli pointti on, että väliä ei ole pelkästään kokojakaumalla, vaan myös partikkelien muodolla. Toki tuo on vaan spekulaatiota, voi hyvinkin olla että myllyn mahdollisuus vaikuttaa partikkelien muotoon on olematon. Papu särkyy siitä mistä särkyy. Jimin ajatus on, että espressoterät tuottavat hiutalemaisia partikkeleja, kun taas bulkkimyllyn terät pyöreitä. Tosin eikös ainakin Tanzanian terät muistuta espressoteriä siinä, että pavut kulkevat tasaisen ulkokehän läpi, eli terien urat eivät näy sivulta päin katsoessa?

Hiutaleiden vaikutus suodatinkäytössä pitäisi olla samansuuntainen kuin hitusten, vaikka niiden massa onkin isompi ja ne voivat jakaumakuvissa näyttäytyä myös suurikokoisina partikkeleina.
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 21, 2010, 13:42:46 ip
Tosin eikös ainakin Tanzanian terät muistuta espressoteriä siinä, että pavut kulkevat tasaisen ulkokehän läpi, eli terien urat eivät näy sivulta päin katsoessa?

Terät eroavat merkittävästi nimenomaan tuolla ulkokehällä. Eli jos vertaat seuraavaa Coffeetimestä lainattua Mazzerin teräkuvaa kuvaan viestin loppuun liitetystä Tanzanian teristä (pitää seuraavan putsin yhteydessä ottaa kuva vielä enemmän sivultapäin), niin näkyy selvästi miten espressoterissä ura kapenee kiilamaisesti, mutta jälkimmäisissä pikemminkin levenee voimakkaasti ja on jopa "notkolla". Todennäköisesti tällöin jauhe pääsee helpommin läpi eikä tuota niin paljoa hitusta ja myös pyöreämmän muotoiset kappaleet pääsevät läpi noiden notkojen avustuksella.

(http://coffeetime.wdfiles.com/local--files/mazzer-burrs/mazzer4.JPG)

Hiutaleiden vaikutus suodatinkäytössä pitäisi olla samansuuntainen kuin hitusten, vaikka niiden massa onkin isompi ja ne voivat jakaumakuvissa näyttäytyä myös suurikokoisina partikkeleina.

Mutta ne näkyisivät vastaavasti myös pienikokoisina partikkeleina (sivusuunnasta katsottuna) jolloin jakauman pitäisi näyttää leveältä. Eli jos piikki on korkea kun mittaus on tehty laserilla tms. jauheen virratessa vapaasti sen ohitse, niin tämä kertoo mielestäni nimenomaan suhteellisen yhtenäisestä muodosta.

Kuten tuolla toisessa ketjussa mainitsin, Tanzanian jauhe on "karheaa"  - kun sillä aikoinaan espressoa huvikseni testasin niin se rahisi tampatessa ja ei tamppautunut (vaikka oli hienoa), minkä pitäisi viitata (noiden HB:n keskustelujen perusteella) pyöreähköihin ja samankokoisiin partikkeleihin.
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 21, 2010, 14:50:13 ip
Terät eroavat merkittävästi nimenomaan tuolla ulkokehällä. Eli jos vertaat seuraavaa Coffeetimestä lainattua Mazzerin teräkuvaa kuvaan viestin loppuun liitetystä Tanzanian teristä (pitää seuraavan putsin yhteydessä ottaa kuva vielä enemmän sivultapäin), niin näkyy selvästi miten espressoterissä ura kapenee kiilamaisesti, mutta jälkimmäisissä pikemminkin levenee voimakkaasti ja on jopa "notkolla". Todennäköisesti tällöin jauhe pääsee helpommin läpi eikä tuota niin paljoa hitusta ja myös pyöreämmän muotoiset kappaleet pääsevät läpi noiden notkojen avustuksella.

Jep, ero on iso. Jos sivusta katsoo, niin onko Tanzanian terien reunassa notkoja? Espressomyllyn teräthän ovat ihan tasaiset sivusta katsoen.

Kuten tuolla toisessa ketjussa mainitsin, Tanzanian jauhe on "karheaa"  - kun sillä aikoinaan espressoa huvikseni testasin niin se rahisi tampatessa ja ei tamppautunut (vaikka oli hienoa), minkä pitäisi viitata (noiden HB:n keskustelujen perusteella) pyöreähköihin ja samankokoisiin partikkeleihin.

Bulkkijauhatusta voisi verrata johonkin pallomereen, kun taas espressojauhatusta lumihiutaleisiin. Jos pallomeri valmistettaisiin hiutaleen muotoisista palloista niin eipä tekisi mieli hyppiä sinne. :)

Hauskaa kyllä, samantyyppisiä kysymyksiä tulee vastaan monenlaisten hitusten kanssa. Pari päivää sitten ihmeteltiin Salmisaaren biitsiareenan hiekkaa, se kun tuntuu jalkojen alla narisevalta lumelta. Ilmeisesti kivilaji oli joku liuskemainen, joka hajoaa murskatessa hiutaleiksi. Tasaisemmassa hiekoitussepeliä muistuttavassa (mutta tietysti hienommassa) hiekassa todennäköisesti jalat uppoaisi ja hyppiminen olisi vaikeaa.
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 22, 2010, 11:37:25 ap
Näemmä ihan äskettäin oli ilmestynyt "teaseri": ;)

Tuota Ninoakin on tullut kokeiltua. Plussaa kyllä paakuttomuudesta ja ymmärtääkseni hukkaa vähemmän kahvia kuin mikään muu kartioteräinen mylly. Melko kookas ja hintavahan se on. Mutta mielenkiintoinen  :)

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 28, 2010, 08:56:44 ap
Nyt löytyy Super Jolly Electronic myös Mazzerin sivuilta: linkki (http://www.mazzer.com/scheda.asp?idprod=30).

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: TB - Toukokuu 28, 2010, 10:21:38 ap
Miksi noita isompia Macapeja ei oteta "vakavasti"? Onko niistä huonoja käyttöraportteja?

Pikkuveli M4 ei mitenkään käsittääkseni häviä Mazzerin Mini-E:lle, ehkä jopa päin vastoin: http://www.home-barista.com/espresso-grinder-reviews-conclusion.html.

Onko Mazzerit joku nettihypemuotijuttu vai oikeasti Macapeja selvästi parempia myllyjä?
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 28, 2010, 10:51:44 ap
Pikkuveli M4 ei mitenkään käsittääkseni häviä Mazzerin Mini-E:lle, ehkä jopa päin vastoin: http://www.home-barista.com/espresso-grinder-reviews-conclusion.html.

Onko Mazzerit joku nettihypemuotijuttu vai oikeasti Macapeja selvästi parempia myllyjä?

M4:sta ei kannata verrana Mini-E:hen vaan Miniin (Mini-E:ssä 64mm terät + myllyn nopeuteen nähden suht toimivat ajastimet).

M4:sen ja Minin välillä ei sitten taida olla oikein muuta eroa kuin Mazzerin ehkä tukevammanoloinen rakenne. M4:sen perusmalli espressocoffeeshopissa 349/379 (riippuen onko portaallinen vai portaaton säätö) ja Minin ESW:llä 399. Eroa siis käytännössä pari kymppiä jonka ainakin itse maksaisin hiukkasen vähemmistä muoviosista Mazzerin eduksi.
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 28, 2010, 11:08:18 ap
Jos otetaan esimerkkinä jo mainitut M4 ja Mini, niin annostelijallisissa valitsisin itse asiassa mieluummin Macapin, koska sen annostelija on selkeästi Mazzerin vastaavaa parempi (isommissa Mazzereissa vs Macapeissa tilanne tasoittuu). Annostelijattomissa puolestaan kallistuisin Mazzerin puolelle, koska oman kokemuksen mukaan Macap (sekä MC4 että M4D) paakuttaa ihan järkyttävän pahasti ja on Mazzeria hankalampi puhdistettava.

Macapin isommista annostelijattomista ei ole kokemusta, mutta nekin näyttävät puhdistettavuuden kannalta hankalilta eikä niissä tietääkseni ole mitään paakkuuntumista vähentävieä ratkaisuja. Jostain muistan myös lukeneeni ettei Macapin isompien myllyjen terien kiinnitys ole yhtä tukeva kuin vastaavien Mazzerien. Jos joku oikeasti kokeillut niitä kunnolla, niin kuulisin mielelläni kommentteja. Mutta Mazzer ainakin saatavissa olevan datan pohjalta lienee varmempi valinta.

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Heca - Toukokuu 28, 2010, 21:08:26 ip
Morjens

Joko noita Macapin malleja jostain voi tilailla? Tai kun nyt suuntaa antavia hintoja näkisi.... Vähän kutkuttaisi  8)
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 28, 2010, 21:19:41 ip
Joko noita Macapin malleja jostain voi tilailla? Tai kun nyt suuntaa antavia hintoja näkisi.... Vähän kutkuttaisi  8)

ESW:n kautta noita ainakin saa jo tilattua ja osa malleista löytyy ymmärtääkseni suoraan hyllystä. Jää täältäkin (http://www.mobacoffee.de/espressomuehlen/macap/index.html) näyttää löytyvän, joskaan kyseisestä liikkeestä ei ole kokemusta.

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
Kirjoitti: Heca - Toukokuu 28, 2010, 21:31:27 ip
ESW:n kautta noita ainakin saa jo tilattua ja osa malleista löytyy ymmärtääkseni suoraan hyllystä. Jää täältäkin (http://www.mobacoffee.de/espressomuehlen/macap/index.html) näyttää löytyvän, joskaan kyseisestä liikkeestä ei ole kokemusta.

T. Teme

Heca kiittää!