Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Tampperin pohjan muoto ja koko  (Luettu 6949 kertaa)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Tampperin pohjan muoto ja koko
« : Lokakuu 12, 2009, 00:50:35 ap »

Täytynee ruveta etsiskelemään uutta tampperia, kun Thorin puinen on ikävästi ajan saatossa vääntynyt.... Reg Barber tai Coffeelab nyt ensisijaisesti kiinnostaa, mutta tätä täytyy miettiä kunnolla, kun ei noita kokeilemaankaan oikein pääse. Sellainen kysymys nyt ainakin pulpahti heti mieleen, että täytyisikö tilata flat-pohjainen vaiko kenties kupera? Ja Reg Barberilla ainakin näyttää noita pohjan muotoja olevan enemmänkin -apua! (Koneena siis muutaman vuoden ikäinen Europiccola, jonka basket lienee 51 mm.)
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 13, 2009, 18:17:57 ip kirjoittanut kahvilaivan kapteeni »
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Tampperin pohjan muoto
« Vastaus #1 : Lokakuu 12, 2009, 01:08:00 ap »

Ei sillä muodolla ole suurempaa merkitystä. Kun paineet lyödään päälle niin meno on melkoista ja veden voima kyllä painaa kakun siihen muotoon kuin missä se tulee loppu-uuton viettämään. Eli tärkeintä on saada purut tasaisesti sihtiin ja kakku sellaiseksi että se ei kolahda vinoon kahvaa kiinni ruuvatessa.

Ilmeisesti kovera muoto, jota aikoinaan kokeiltiin yhdessä tampperissa, on puhtaasti huono. Se ilmeisesti kaivaa purut pois reunoilta, mikä on erittäin huono asia. Tasainen pohja painaa puruja alaspäin ja kupera alas sekä sivulle, jossa vastassa on sihdin reuna, eli lopputulos on aikalailla sama molemmissa. Kuitenkin jos koneessa on suihkusihdin keskellä töröttävä ruuvi, niin kupera voi auttaa tekemään kakun joka ei niin helposti ota kiinni ruuviin.

Minusta tampperissa on tärkeää hyvä ote ja sopivan pituinen kahva, niin että sormet lepäävät pohjan päällä ja kahvan nuppi kämmenkupissa. Tällöin sormilla on tuntuma sihdin reunoihin, mikä auttaa sitä ettei tamppaus mene vinoon. Toki muunkinlaisia tekniikoita on. On myös hyvä että pohja on kohtuullisen paksu (1 cm?), jolloin pohjan yläosa tulee sihdin reunan kohdalle, tai hieman yli tai ali. Näin saa heti näppituntuman annoksen koosta. Ohutpohjaiset tampperit uppoavat aina syvälle sihtiin, jolloin ei saa juurikaan käsitystä annoksen koosta sitä kautta. Ja tietenkin hyvä istuvuus on tärkeää, napakasti istuvalla tampperilla ei jää reunoille juurikaan irtopuruja ja tamppaus ei pääse menemään juurikaan vinoon.

Reg Barberin perustampperi vastaa omaa käsitystäni hyvästä tampperista aika täydellisesti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vs: Tampperin pohjan muoto
« Vastaus #2 : Lokakuu 12, 2009, 11:40:10 ap »

joo, tuo kovera muoto onkin nyt ongelmana, kun puisen tampperin pohja reunasta hieman irvistää...:(
ruuviahan ei pavonissa ole, joten siinäkin mielessä tuntuisi loogisimmalta tasapohjainen tampperi, joka ohjaa veden kakun läpi mahdollisimman tasaisesti.
istuvuus on hieman hankala päätellä kuvien perusteella, mutta intuitio ja ulkonäköhän ovat hyviä ohjenuoria!  ;)
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Tampperin pohjan muoto
« Vastaus #3 : Lokakuu 12, 2009, 12:37:05 ip »

ruuviahan ei pavonissa ole, joten siinäkin mielessä tuntuisi loogisimmalta tasapohjainen tampperi, joka ohjaa veden kakun läpi mahdollisimman tasaisesti.

Tampperin pohjan muoto ei vaikuta varsinaisesti veden virtaukseen, koska tamppauksen aiheuttama paine ei ylipäänsä vaikuta kakun tiiviyteen uuton aikana. Uuttoveden paine on se todellinen tamppaaja. Tampperin vaikutus rajoittuu siis siihen että kakku säilyttää muotonsa ja paikkansa siihen asti kun uutto on alkanut. Toki tampperi voi myös siirrellä puruja jos muoto on oikein raju, mutta epäilenpä että kupera tampperi ei suuremmin siirrä puruja reunaa kohden - paitsi tilanteessa jossa filsun reunat on huonosti täytetty niin kupera saattaa tökätä puruja tyhjän tilan täytteeksi paremmin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vs: Tampperin pohjan muoto
« Vastaus #4 : Lokakuu 12, 2009, 14:29:26 ip »

Coffeelab ei valmista europiccolaan sopivaa kokoa, joten se vaihtoehto täytyy valitettavasti hylätä.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vs: Tampperin pohjan koko
« Vastaus #5 : Lokakuu 13, 2009, 18:17:17 ip »

reg barber antaa näköjään valita tampperin pohjan oikein kymmenesosamillin tarkkuudella... miksei ne vaan ilmoita minkä kokoinen menee minkäkin koneen kanssa.... eivät kuulemma edes neuvo asiassa, vaan kehottavat lähettämään oman basketin malliksi, mikä tuntuu hieman yliampuvalta.... mutta mitäpä ei pedantti kahvinystävä tekisi? vaan eivätkö nuo tietyn masiinan basketit muka ole aina saman kokoisia?
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2087
Vs: Tampperin pohjan koko
« Vastaus #6 : Lokakuu 13, 2009, 20:14:06 ip »

reg barber antaa näköjään valita tampperin pohjan oikein kymmenesosamillin tarkkuudella... miksei ne vaan ilmoita minkä kokoinen menee minkäkin koneen kanssa.... eivät kuulemma edes neuvo asiassa, vaan kehottavat lähettämään oman basketin malliksi, mikä tuntuu hieman yliampuvalta.... mutta mitäpä ei pedantti kahvinystävä tekisi? vaan eivätkö nuo tietyn masiinan basketit muka ole aina saman kokoisia?

Eivät varmasti suosittele mitään kokoa reklamaatioiden poissulkemiseksi. Tuohan on erinomainen palvelu, että tampperi tehdään sinun filtterisi mukaan. Filttereissä on eroja, vaikka samalta tuotantolinjalta tulevatkin. Itselläni on 58 mm:n tampperi Barberilta ja se on muutaman kymmenyksen liian pieni. Täytyy jossain vaiheessa tilailla vielä tarkempi pohja. Eurokurvillinen on ainakin minulla toiminut hyvin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Tampperin pohjan koko
« Vastaus #7 : Lokakuu 17, 2009, 00:25:39 ap »

vaan eivätkö nuo tietyn masiinan basketit muka ole aina saman kokoisia?

Riippuu kuinka fanaattinen mittojen kanssa on. Mutta kyllä niissä voi olla yllättävänkin suuria eroja. Hyvin käytössä kuluneen ja uuden (mutta esim kuluneilla laitteilla valmistetun) filtterin välillä heittoa mitoissa voi olla kokonaisen millinkin verran vs tampperin valmistajan millin kymmenesosan toleranssit. Kuulostaa ehkä pilkunviilaukselta kun puhutaan noin pienistä mitoista, mutta itse tykkään jos tampperi ja filtteri sopii hyvin yhteen. Onko tuolla sitten lopputuloksen kanssa merkitystä jos muut asiat on kunnossa onkin sitten ihan eri juttu ;)

T. Teme
Kirjattu

VKurtti

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #8 : Toukokuu 25, 2016, 14:28:16 ip »

Hieman jäi vielä epäselväksi että pitääkö tampperin olla kymmenyksen tarkkuudella filtteriin?
Omistan sorvin joten pääsen puolen kymmenyksen tarkkuuteen eikä tampperin koveruuskaan ole mikään mahdottomuus. Jos kokeneemmat voisivat valaista asiaa ettei tarvi lähteä keksimään pyörää uuskiksi.

Entä tampperin kahva, itsellä tuli mieleen että T-mallinen kahva jostakin 10mm pyöröteräksestä voisi olla ihan toimiva eikä tarvitsisi alkaa puuta sorvaamaan erikseen.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2235
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #9 : Toukokuu 25, 2016, 15:38:09 ip »

Hieman jäi vielä epäselväksi että pitääkö tampperin olla kymmenyksen tarkkuudella filtteriin?

Kyllä pienemmälläkin tamppaa, mutta on se kyllä paljon paljon kätevämpää.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

VKurtti

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #10 : Toukokuu 25, 2016, 17:27:03 ip »

No ei muuta ku sorvin ääreen kirjaimellisesti
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #11 : Toukokuu 25, 2016, 18:22:42 ip »

Jossain foorumilla on näistä ollut, en toki muista missä.
Itse suosin VST-sihtiin mitoitettua tampperia, en kyllä ole varma onko tämä Reg Barberin 58.35 se "oikea", flatti pohja toki.
Nupilla ei kai muuta kuin oma mieltymys tamppaus asennolle.
Meinasin kerran messuilta ostaa cobran, mutta silloin ei ollut kokoja enää.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

VKurtti

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #12 : Toukokuu 25, 2016, 19:19:22 ip »

Joku sanoi mulle penskana "et eihän se kestä jos sitä käyttää alasimena. No siitä asti on tullu rakennettua kaikki et voi
Kirjattu

VKurtti

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #13 : Toukokuu 25, 2016, 19:22:02 ip »

noh leikki leikkinä. Sattu olemaan vaan tollainen metallimöykky eikä kerenny suunnittelemaan tarkemmin. Melkosesti viimeistelyhiontaa tuo pohja kaipaa vai mitä ootte mieltä?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2235
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
« Vastaus #14 : Toukokuu 25, 2016, 20:13:15 ip »


Meinasin kerran messuilta ostaa cobran, mutta silloin ei ollut kokoja enää.

Kiva disaini, mutta jotenkin itselle on tärkeää pyöräyttää lopuksi tampperia ja jotenkin se ei olisi tuollaisella sama.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini