Mä täydentelen tähän sitä mukaan kun opin tuon oscarin metkuja. Jos näistä jutuista olisi vaikka jollekkin toiselle oscarin / hx-koneen omistajalle hyötyä.
1. Annostelin alussa aivan liian pienillä määrillä nuukuuttani (n. 14g). Oscarin sihtiin mahtuu ainakin 18g kahvia, ja viimeaikoina olen käytellyt 17-18g annoksia enimmäkseen.
2. Uuttoaika. Se 20-30s ei ole mikään kiveen hakattu aika. Tärkeämpää on että kahvinorot valuvat "ohuena spagettina". Kannattaa verrata ammatilaiskoneiden valumaan. Käytännössä oscarin kanssa tämä tarkoittaa 25-35s uuttoja, koska oscarin pumppu tuntuu olevan hitaanpuoleinen paineiden noustessa.
3. HX-koneen lämpötilan kontrollointi oli mulle vielä täysin vieras konsepti vielä eilen. Luulin että kunhan pahimmat höyryt suhauttaa pois parin sekunnin aikana niin se riittää. Kaffan vaaleilla pavuilla tämä tuntui vielä toimivan, mutta tummemmat paahdot maistuivat kaikki palaneilta ja kitkeriltä. Nyt olen huomannut kuinka kriittistä tuo oikea huuhteluaika on. Tää oli valaiseva artikkeli
http://www.home-barista.com/hx-love.html Tajusin myös että erilaiset pavut hyötyvät eri pituisista huuhteluista. Vaaleilla voi huuhdella lyhyemmän aikaa jolla saa kuumemman uuton ja tummempia papuja uuttaessa huuhdellaan pidempään, jotta lämpötila laskee riittävästi. Käytännössä jos oscar on seisonut pitkään saa siitä huuhdella noin 1,5-2dl vettä ulos (10s), jonka jälkeen sen annetaan palautua pavun tummuuden mukaisesti. Vaaleilla jopa minuutti ja tummilla 20-30s. Ja jos ollaan juuri tehty uutto, niin luonnollisesti ei ylimääräistä huuhtelua välttämättä tarvita (tai hyvin pieni).
4. Maidonvaahdotus antaa vieläkin odottaa itseään. Täydellistä tasaista mikrovaahtoa ei vain tunnu syntyvän. Eteenpäin on menty kuitenkin. Huomasin esimerkiksi että jos vaahdottaa kahteen pikkulatteet (3-4dl maitoa) oikea lämpötila saavutettiin vasta 30s kohdalla. 2dl tulikin sitten 15 sekunnissa. Tukin höyrypillistä laitteenpuoleisen reijän hammastikulla sisältäpäin ja sain näin paremman pyörteen aikaiseksi.
Pääsin tuossa kerran kokeilemaan LM ammattikoneella vaahdottamista ja se onnistui kertalaakista - oikeasti. Maito pyöri ihan eri vauhtia siellä kannussa ja tasaista tuli. Kyllä niissä koneissakin on eroja ja muutaman tonnin eron hinnassa huomaa.
-mikko