Pienet erät eivät näytä olevan ongelma innokaalle arvioijalle. Suurin arvo tulisi tietenkin niistä jatkuvasti saatavilla olevista tuotteista, ja ainahan eri paahdon tai sadon voi yksilöidä omaksi tuotteekseen.
Tuossa pitäisi eritellä paahdot paahtimokohtaisesti. Eli "sama tummuus" paahtajalta A voi maistua toiselta kuin paahtajalta B. Ja jo pelkästään saman paahtimon toimittamassa pavussa voi tapahtua makujen/sävyjen muuttumista vuoden mittaan kun vihreä papu vanhenee varastossa. Ja tuo laadun heikkeneminen on sellaista, että vanhan sadon kahvia ei enää käsittääkseni pidetä erikoiskahvina (jos uusi sato on tullut siis jo saataville) - laatuluokitus laskee.
Minkälaista arviota siis haluaisit pavuille tarkkaan ottaen? Mitä sen pitäisi sisältää ja mikä olisi sen tarkoitus kuluttajalle? Hinta/laatu suhteen arviointi?
Esimerkiksi hasbean ja sweetmarias tarjoavat myymistään pavuista melko tarkat cuppingkuvaukset joiden perusteella tietää jo varsin pitkälle mitä pavulta voi odottaa. Sitten vain pitää itse maistaa ja todeta osuvatko kuvaukset yhteen.
Ja kun kahveista puhutaan niin joukkoonhan kuuluvat myös ne kaikista suosituimmat markettikahvit, joiden osalta ymmärtääkseni tasalaatuisuudesta yritetään pitää kiinni mahdollisimman pitkään.
Juu, mutta nämä eivät sitten ole niitä mainitsemiasi erikoiskahveja. Ja mitä ideaa näitä markettikahveja on arvioida? Ovat halpoja (=ei tule isoa lovea lompakkoon jos kokeilee) ja vuodesta toiseen samalla lailla "sieluttomia" ollessaan sekoituksia helposti jopa kymmenestä eri papulaadusta (joista osa voi olla vielä itsessään geneerisiä sekoituksia tietyn maan kahveista). Näissä ei siis etsitä erikoista laatua vaan tasaista laatua joka tarkoittaa käytännössä kaikkien "terävien luonteenpiirteiden" välttämistä lopullisessa sekoituksessa - ettei pääse käymään niin että jokin merkitsevä papulaatu reseptistä pääsee loppumaan eikä lähellekään samoja ominaisuuksia omaavaa tule saataville.
Yksi hyvä paikka tutustua siihen miten laaja kirjo erilaisissa kahvisadoissa on jopa maanosittain on Cup of Excellence sivusto:
linkki. Klikkaile tuolta "Country programs" ja sieltä valitse maanosa, vuosi ja "Winning farms" tyyliin
tämä. Tuossa edellisessä linkissä kun klikkailet noita tilojen nimiä niin pääset lukemaan makukuvauksia heidän kahveistaan ison raadin arvioimina. Sieltä sitten voi löytyä kokonaispisteiden lisäksi litanioita tyyliin:
Top Jury Descriptions: Aroma-Flavor- extremely sweet (20), floral (18), chocolate (15), honey (15), fresh sugar cane (11), muscat wine (9), stone fruits (7), dark plum (7), passion fruit (7), jasmine (7), raspberry (6), strawberries (6), dried apricot (5), cherry (5), bergamot (5), lemon lime soda (3). Mouthfeel- creamy (15), rich (15), velvety (11), structured (10), concentrated (7), chewy (6), overwhelming (4) . Acidity- elegant (15), bright (15), sweet (11), lime ( 8 ), racy ( 8 ), firm (6), with spine (6) long and pleasant aftertaste perfectly balanced,
Joissa siis suluissa oleva numero kertoo moniko arvioija tuon ominaisuuden omasta mielestään löysi.