Oletko tilannut single origin -papuja vai espresso sekoituksia?
http://www.coffeeinfo.co.uk/index.php?name=FAQ&id_cat=6#q18Katsastin että tuolla Steve kertoo että "medium dark roast" on hänen suosikkinsa espressoon (ks. sivulla oleva selitys). Olettaisin tuosta että ainakin espressosekoitukset tulisivat enemmän tai vähemmän lähellä tätä paahtoastetta?
Nuo single origin pavut saattavat olla sitten vaaleampia, mikäli paahtajan mielestä niiden ominaisuudet ovat kyseisessä paahtoasteessa parhaimmillaan. Mutta kannattaa huomata että kaikki "SO":t eivät välttämättä sovi pelkältään espressoon, vaan niitä pitäisi sekoitella. Esim. Yirgacheffeä saa valmiiksi paahdettuna ja se sopii kuvauksen mukaan suodattimeen/espressoon, mutta espressossa se on pelkäältään aika "tiukkaa" (se on ehkä parhaimmillaan "mausteena" jonkun pohjan päällä). Suodattimessa se taas on pelkiltäänkin ylimaallista herkkua. Yirgacheffen voi tietysti paahtaa niin tummaksi että sitä voi sellaisenaan espressossa juoda, mutta tällöin siitä käytännössä menetetään kaikki se mikä tekee siitä erikoisen.
Näköjään kaikista sekoituksista ei ole noita cupping noteseita ole, mutta "SO" lajeissa en ole vielä törmännyt sellaiseen jossa niitä ei olisi (lukuunottamatta tietysti robustat).
Oikeassa olet kyllä siinä, että noilta sivuilta on hieman vaikea hahmottaa mitkä pavut toimivat pelkiltään espressossa, ilman että on niistä itsellä jo jonkinlaista kokemusta. Mutta noiden "espresso blend" -kokonaisuuksien pitäisi kyllä olla varmoja valintoja.
Tuo hasbeanin Steve muuten jutustelee paljonkin toomuchcoffee -foorumeilla ja sieltä olen ainakin saanut käsityksen että on ihan "joviaali" tyyppi ja todennäköisesti pääset asian kanssa helpoimmalla jos laitat hänelle vaikka sähköpostia ja kerrot ongelmastasi.