Eikö se ole luonnollista että haluaa kokeilla uusia elämyksiä ja niitä paljon hehkutettuja kalliitakin kahveja? Ja kyllä minulla on kokemusta kahvin juonnista jo lapsesta lähetien, että pohjaa kyllä löytyy. Mutta näitä ns parempia kahveja en ole vielä päässyt maistelemaan, siksi minä täällä kyselen näitä kokemuksia.
Suosituksia otetaan vastaan. Mutta taitaa olla että minun suussa se tummapaahtoinenkahvi vaan maistuu paremmalle, voihan se toki vielä muuttuakin. Aika näyttää.
Oikeastaan olen yrittänyt hienovaraisesti (mutta suoraan) vihjata, että rahat siinä ehkä menevät hukkaan. Toisaalta jos sillä ei ole niin väliä, vaan olennaista on saada tietää, miltä kallis kahvi maistuu, niin eihän siinä mitään vikaa ole.
En vaan usko, että tulisit pitämään siitä mausta (voin totta kai olla väärässäkin, eikä se edes olisi ensimmäinen kerta).
Se, että on kokemusta kahvinjuomisesta (muttei laatukahvien) lapsesta saakka on kenties enemmänkin haitta tässä tapauksessa. Laatukahvit ovat yleensä hyvin erilaisia kuin se, mihin markettikahveja juova suomalainen on tottunut. Viinianalogiaa jatkaakseni: tilanne on vähän sama, jos on lapsesta saakka juonut kiljua (
), niin silloin ei ehkä kannata siirtyä viineissä ihan suoraan Chateau Petrukseen. On mainittava, että siinä missä punaviinejä yleisesti pidetään kompleksiudessaan varsin haastavina maistettavina, ne eivät pääse lähellekään kahvia.
Nyt, varsinkin kun olet alkanut enemmän pitää tummapaahtoisista kahveista, makukokemuksena Esmeraldan geisha on todennäköisesti iso pettymys. Siksi ehkä kannattaisi ensin harjoittaa makupalettia vähän Esmeraldaa edullisemmilla laatupavuilla, esim. jollain toisella Panaman Bouqueten alueen kahvilla, myös vaikkapa Finca Tamana on ihan laadukas papu, etiopialaisella Yirgacheffellä, tai jopa kenialaisilla laatupavuilla jne... Nykyisin laatukahveja on varsin kattavasti saatavilla. Pääsääntöisesti laatupavut tunnistaa siitä, että paketissa/webbisivuilla on paljon tietoa: Tila/pesuasema, lajike, kasvukorkeus, prosessointimetodi yms.
Jos paletin harjoittaminen ei kiinnosta, vaan uteliaisuus tulee tyydytettyä sillä Esmeraldalla, niin siitä vaan. Olen luonnollisesti kiinnostunut kuulemaan, mitä tykkäsit. Kannattaa toki varmistaa myyjältä, että se ei ole mitään ylivuotista satoa ja ehdottomasti hankkia vaikkapa se Aeropress valmistamista varten.