Eiköhän julehti tarkoita sitä perinteistä suomalaista suodatinkahvia, jossa kuuma vesi lillutetaan kahvipurujen läpi 5-10 min ajan. Tällä "varmistetaan", että mahdollisimman paljon parkkihappoja sun muita vatsaa ärsyttäviä aineita liukenee kahviin. Suodatinkahvi on aina vatsaa ärsyttävä.
Sen sijaan espressoMENETELMÄ, siis tapa, jossa kahvi valmistetaan 20-30 sekunnissa, on huomattavasti vatsaystävällisempi. Suuri osa "pahoista hapoista" jää puruihin, eikä liukene kahviin.
Siis suurin ero on lillutusmenetelmän ja espressomenetelmän välillä. Kahvin paahtoaste vaikuttaa, kuten itsekin arvelit. Vaaleat Suomi-paahdot ovat yleensä happamia, tummemmat paahdot vähemmän. Tämä vaikuttaa kuitenkin masun hyvinvointiin paljon vähemmän, kuin valmistusmenetelmä. Itse teen "tavallisenkin" kahvin espressomenetelmällä, vaihdan vain vähän vaaleampiin papuihin.
Maidon käyttö helpottaa asiaa. Kalkki neutralisoi happoja. Maito tosin ei sovi läheskään kaikille aikuisille, vaikka eivät varsinaisia laktoosi-intolerantteja olisikaan.
cartman