Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Ilmanala ja kahvinkeitto  (Luettu 5930 kertaa)

omitlove

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 40
Ilmanala ja kahvinkeitto
« : Elokuu 04, 2010, 10:13:18 ap »

Ainakin allekirjoittaneelle tämä kesä on ollut espresson valmistuksen kannalta painajainen...ei onnistu ei millään...pari vuotta jo Silvia-Rocky kombinaatiolla treeniä takana, pääsääntöisesti saan aivan hyvää espressoa aikaiseksi - mutta tämä kesä siis: Joko on filsu tukossa tai sitten lorisee suoraan läpi, en enää edes muista koska olisi viimeksi valunut pieninä notoina tiikerinraitaa kuppiin... :(

Ainoa selittävä tekijä minkä keksin on ilman lämpimyys ja kosteus (asun Helsingissä) - onko muilla samanlaisia kokemuksia vai olenko tulossa hulluksi?  ::)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #1 : Elokuu 04, 2010, 10:48:06 ap »

Täysin samat kokemukset. Kun pussin avaa, niin tulee ihan hyvää, mutta tuntuu että pavut kuivuu todella nopeasti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #2 : Elokuu 04, 2010, 11:01:14 ap »

Täällä Tukholmassa pahimpien helteiden aikana mistään ei saanut hyvää espressoa. Meillä meni aamulla n. 30 min säätää myllyt että saisi edes jokseenkin kelvollista kahvia.
Kirjattu

samppa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #3 : Elokuu 04, 2010, 11:52:32 ap »

 :D Huojentava tieto, olen ihmetellyt ihan samaa. Paras lääke lienee siis odottaminen ja kahvin valmistaminen muilla tavoin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #4 : Elokuu 04, 2010, 11:58:02 ap »

Mistäköhän tuo johtuu? Lämmin ilma saa hiilidioksidin pavuissa laajenemaan ja karkaamaan nopeasti pihalle?

Oireet ovat vanhan kahvin oireita. Tulee liian nopeasti läpi, ellei säädä todella hienolle, jolloin taas helposti menee tukkoon. Kahvin luonnollinen "vastus" puuttuu, vaikka se olisikin tuoretta.

Pitäisiköhän kokeilla jääkaappisäilytystä?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #5 : Elokuu 04, 2010, 12:02:32 ip »

pavut kuivuu todella nopeasti.

Millä tavalla papu kuivuu? (vesi, öljy vai hiilidioksidi?)

Mikäli Illyn kirjaa ymmärsin oikein, niin papu reagoi melko herkästi lisääntyneeseen kosteuteen (tarkkaanottaen veden aktiivisuuteen pavussa) muuttuen elastisemmaksi ja jos tästä päättelee eteenpäin -> vaikeampi jauhaa & ei niin "rapsakkaa" -> vähemmän hitusia -> vähemmän tiikerinraitaa & joutuu ehkä jauhamaan hienommaksi -> hieno jauhatus käyttäytyy lisäksi lämpimässä herkemmin (öljyt juoksevampia), jne.

Tuota veden aktiivisuutta on selostettu mm. wikipediassa ja siellä todetaan että mm. lämpötilan nousu lisää sitä (aw:tä) - eli välttämättä ei tarvita lisää vettä ulkoapäin (jota sitäkin taisi niiden hellekelien ilmassa kuitenkin ihan mukavasti olla?).
Kirjattu

samppa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #6 : Elokuu 04, 2010, 12:04:57 ip »

Pitänee hommata jonkinlainen kahvihumidori, jossa olosuhteet ovat vakiosti kohdallaan.   ;)

Vaikuttaakohan koneellinen ilmastointi miten asiaan, esimerkiksi kauppakeskuksissa. Sain ainakin eilen ihan kelpo tuplaespresson eteeni Jumbon Caffissa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #7 : Elokuu 04, 2010, 12:07:48 ip »

Mistäköhän tuo johtuu? Lämmin ilma saa hiilidioksidin pavuissa laajenemaan ja karkaamaan nopeasti pihalle?

Tuostakin on Illyssä juttua ja graafia. Jokaista 10 celsiusasteen nousua kohden hiilidioksidin (ja muiden haihtuvien yhdisteiden) poistumisnopeus 1.5 kertaistuu. Mutta pitäisin tuota veden aktiivisuutta todennäköisempänä syynä ongelmiin (tosin voihan se olla näiden kombinaatiokin).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #8 : Elokuu 04, 2010, 12:11:20 ip »

Mikäli Illyn kirjaa ymmärsin oikein, niin papu reagoi melko herkästi lisääntyneeseen kosteuteen (tarkkaanottaen veden aktiivisuuteen pavussa) muuttuen elastisemmaksi ja jos tästä päättelee eteenpäin -> vaikeampi jauhaa & ei niin "rapsakkaa" -> vähemmän hitusia -> vähemmän tiikerinraitaa & joutuu ehkä jauhamaan hienommaksi -> hieno jauhatus käyttäytyy lisäksi lämpimässä herkemmin (öljyt juoksevampia), jne.

Tässä on varmasti perää. Mutta minusta vaikuttaa, että pavut kestävät paljon huonommin kuin normaalisti, joten jokin ikääntymiseen liittyvä prosessi, varmaankin hiilidioksidin karkaaminen, on myös nopeampi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #9 : Elokuu 04, 2010, 18:28:28 ip »

Meillä meni aamulla n. 30 min säätää myllyt että saisi edes jokseenkin kelvollista kahvia.

Kerro terveisiä, että hankkivat kunnon myllyt sinne. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #10 : Elokuu 04, 2010, 21:54:08 ip »

Mä olen huomannut kanssa espressonkyhäämisen olevan aika paljon normaalia epästabiilimpaa hommaa. Sekä jauhettu massa suhteessa käytettyyn jauhatusaikaan että saman massan käyttäytyminen shotista toiseen heittelehtivät aika paljon.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #11 : Elokuu 05, 2010, 00:24:03 ap »

Kerro terveisiä, että hankkivat kunnon myllyt sinne. 

Sanot mitä sanot, Versalb on mielestäni paras mahdollinen mylly SO-essoille. Se Compak tosiaan on aika kummallinen ja epäkonsistentti valinta, tosin niin on se Victoria Arduinokin.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #12 : Elokuu 05, 2010, 21:06:15 ip »

Sanot mitä sanot, Versalb on mielestäni paras mahdollinen mylly SO-essoille. Se Compak tosiaan on aika kummallinen ja epäkonsistentti valinta, tosin niin on se Victoria Arduinokin.

Versalab, myllyjen minipossu. Kerrataanpa vielä nopeasti sen lukuisia ominaisuuksia:

  • Kallis
  • Ruma
  • Harvinainen
  • Hidas
  • Äänekäs
  • Vaarallinen
  • moottoriviritelmä varastettu levysoittimista
  • Annostelee naurettavan huonosti
  • Portafilter-pidike ei toimi
  • Hopperiviritelmä tekisi Steve Jobbsin kateelliseksi
  • Epäsiisti
  • Vaikea säätää
  • Monimutkainen

Tottahan se on, että noilla ominaisuuksilla versalab sopii erityisesti hyvin jos olosuhteista huolimatta tarvitaan mahtipontisesti erillinen mylly SO-espresson juontiin. Samaan soppaan voisi vielä lisätä muitakin monimutkaisia härveleitä jotka ovat chic siksi, että ihan jokaisella muulla ei ole.

Kuten olen ehkä aikaisemminkin maininnut, ymmärrän ja arvostan versalabin taustalla olevaa ideaa. Ns. laboratorio-käyttöön (luulisin että tarkoitat SO:lla samaa) on myllyssä puolina juuri papujen helppo vaihdettavuus, painon mukaan annostelu sekä nieluun jäävän kahvin vähäinen määrä. On myös totta, että juomani versalabilla jauhetut kahvit ovat maistuneet hyvältä, mutta kyseiset pavut olisivat todennäköisesti maistuneet hyviltä vaikka olisin jauhanut ne lenkkareilla lattiaa vasten. Käytettävyys ko. myllyssä onkin edelleen hakoteillä. Dittingin laatikon mallisista kauppamyllyistä voisi hakea vauhtia uudeksi samankaltaisiin tarpeisiin vastaavaksi espressomyllyksi.


Mielestäni se Compak oli aika vaikuttava ilmestys. Annosteli melko siististi, jauhatus oli hyvän näköistä, käyntinopeus oli ihan jees. Lisäksi se ei taida nielaista läheskään niin paljon kahvia kuin esim. robur. Sitä taitaapi saada nykyään ajastimellakin. Vahva haastaja Anfimille.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 05, 2010, 21:10:59 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #13 : Elokuu 06, 2010, 14:49:08 ip »

Pitäisiköhän kokeilla jääkaappisäilytystä?
Jääkaappisäilytyksellä ainakin omien kokemusten mukaan kakkuun tuntuisi saavan lisää vastusta. Hommassa taitaa joutua sitten huolehtimaan siitä, että myllyssä ei säilö papuja ollenkaan, koska jääkaappisäilötyn ja myllyssä säilötyn välinen ero on iso ja ero syntyy aika nopeasti näillä keleillä.

Itselläni on myllyssä pieni määrä (10...15 grammaa?), kun en jaksa ajatimelliseen myllyyn mitata papuja enkä toisaalta kaataa myllystä papuja poiskaan. Normaalisti keittelen yhden tuplan, mutta jos sattuukin keittämään kaksi ja lisäämään sen vuoksi papuja pussista, huomaa kyllä selvän eron kakun tiiveydessä.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #14 : Elokuu 06, 2010, 15:25:06 ip »

Jääkaappisäilytyksellä ainakin omien kokemusten mukaan kakkuun tuntuisi saavan lisää vastusta. Hommassa taitaa joutua sitten huolehtimaan siitä, että myllyssä ei säilö papuja ollenkaan, koska jääkaappisäilötyn ja myllyssä säilötyn välinen ero on iso ja ero syntyy aika nopeasti näillä keleillä.

Minullakin auttoi ehkä hieman, mutta melko hienoksi joutuu yhä jauhamaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)