Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Bezzera Verticalen kunnostus ja modaus  (Luettu 1811 kertaa)

Sifonisti

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Bezzera Verticalen kunnostus ja modaus
« : Maaliskuu 25, 2015, 23:11:39 ip »

Moro! Sifoniaddikti ja viimeaikaisen kotiespressoherätyksen kokenut kahvi-intoilija kaipaa mielipiteitä ison Bezzeran käyttökuntoon laittamisesta. Pahoittelut jo etukäteen pitkästä viestistä, tiivistämisen jalo taito ei ole aina vahvuuksiani, etenkään sopivasti innostuneena!

Jos satuitte huomaamaan ennen joulua, foorumilla oli myynnissä Bezzera Verticale, jonka omistajaksi päätin hyvin pikaisen harkinnan jälkeen hankkiutua. Kyseinen laite on jostain syystä häilynyt vaihtelevan aktiivisesti kohta pari vuosikymmentä takaraivossa otsikolla "tuollaisen kun joskus saisi", enkä ollut uskoa todeksi kun se vastaan käveli [emoji2].

Tähän mennessä olen huoltopurkanut masiinan melkein kokonaan osiin ja suurimmaksi osaksi kaikki on ollut hyvässä kunnossa. Ainoastaan boilerin alatiiviste oli päässyt vuotamaan ja sen myötä boilerin kannakkeet olivat melkein kaikki jo ruostuneet poikki. No, onneksi kyseessä on halpa varaosa, yhteensä kaikki korvattavat ja uutena ostettavat komponentit (ml. kiertosiipipumppu ja moottori) ovat maksaneet noin 400 €.

Alkaa pikku hiljaa tulla seuraavaksi eteen laitteen kasaaminen ja toimintakuntoon saattaminen. Etenkin tämä osa prosessia hiukan hirvittää, kun ei aiemmin ole moista tullut tehtyä. Ajattelinkin kysellä teiltä kokeneemmilta vinkkejä, erityisesti kun mielessä on tehdä samalla muutama modaus koneen toimintaan. Purkamisen yhteydessä tuli kyllä kaikki työvaiheet dokumentoitua piirroksin ja valokuvin, joten kasaamisen pitäisi sujua käänteisessä järjestyksessä. Tai ainakin näin toivon [emoji6]. Jos teillä tulee mieleen mahdollisia yleisiä sudenkuoppia, olen pelkkänä korvana!

Moni teistä varmasti seuraa myös Coffeeforums UK sekä Home-Barista -sivustoja, joihin olen tästä (ja muutenkin kovasti aktivoituneesta kahviharrastuksesta) viime viikkoina postaillut. Tarkoitukseni oli aloittaa postittaminen täällä Ristretossa, mutta tulin helmikuussa hankkineeksi CFUK:n kautta myllytäydennystä Mazzer Majorin muodossa ja sen jälkeen innostuin LMWDP:stä HB:n puolella, ja pääsi postausmopo vähän lähtemään lapasesta... [emoji2]

Mutta mutta, viimein taustoituksesta asiaan. Ajattelin siis Bezzeran kunnostamisen yhteydessä hiukan myös päivittää koneen toimintaa seuraavin virityksin:

- pumpulle säädettävä aikarele, jonka avulla saadaan vesijohtoverkon paineella tapahtuva esiuutto, varsinainen shotin ajastus ja myös mahdollinen "jälkiuutto" tehtyä kontrolloidusti
- samanlainen pumpun kontrollointi manuaaliajasteisesti kytkimillä
- integroitu aikalaskuri myös manuaalitoiminnon ohjaamiseen
- erillinen vakiopainesäädin vesijohtoon esi- ja jälkiuuton paineen säätämiseksi
- kumpaankin gruppoon erillinen lämpömittari, mutta ei PIDiä ainakaan alkuvaiheessa
- gruppoihin eri kokoiset gicleurit, toiseen vakio 1 mm, toiseen 0,7 mm

Miltä teistä vaikuttaa tämä projekti ja yllä oleva lista? Toivottavasti en ole haukannut liian suurta palaa ja/tai suunnittele jotain täysin tarpeetonta... Modauksissa on se hyvä puoli, että oikeastaan vain nuo gicleurit puuttuvat itse koneen sisuskaluihin; muuten kyseessä on ennemminkin ulkopuolisen ohjausyksikön rakentaminen.

Laitan tässä vielä ohessa kuvan, jos tuo Verticale ei muuten ole mallin puolesta tuttu kone. Muotoilu on ehtaa belle epoque:a ja jotenkin vetoaa omaan esteettiseen silmääni. Vieressä on jokapäiväisessä käytössä oleva La Riviera Eagle. Kotkat kuuntelevat...




Sent from my iPad using Tapatalk
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Bezzera Verticalen kunnostus ja modaus
« Vastaus #1 : Maaliskuu 26, 2015, 00:25:00 ap »

Moro! Sifoniaddikti ja [...]

Moro! Vähän offtopic, mutta onko se sifoni oikeasti hyvä tapa keittää kahvia verrattuna suodatukseen, aeropressiin tai mihin vaan? Vai onko se vaan kivan näköinen WOW-efekti ja se siitä? Olen kaksi kertaa maistanut sifonikahvia ja suht heikkoja olivat molemmat vaikka papu oli ihan ok. Toisaalta millä vaan saa sellaista jos speksit eivät ole kohdallaan, että siksi kysyn.

Jos on liian offtopikkia, niin voit vastata uudessa ketjussakin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Sifonisti

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Bezzera Verticalen kunnostus ja modaus
« Vastaus #2 : Maaliskuu 26, 2015, 07:56:18 ap »

Moi! Toki oma mielipiteeni voi olla (ja varmasti onkin [emoji6]) vähän positiiviseen suuntaan vinoutunut, mutta olen kyllä itse aidosti tykännyt. Sifonilla saa aikaan kohtuullisen pienelläkin annostelulla (itselläni on jauheen ja veden suhde 1:20 ja jauhatus on jopa lähempänä espressoa kuin suodatinta) riittävän vahvan, mutta kuitenkin maultaan tasapainoisen kahvin.

Sifoni ei ole kauhean herkkä tekniikan pienille variaatioille, mutta sillä voi tehdä uuton aika monella tapaa; itselläni meni jonkin aikaa kokeillessa ja etsiessä sopivaa reseptiä. Mutta sen jälkeen en ole juuri ainakaan tavallisen suodattimen ääreen haikaillut [emoji1]. Etenkin pidän sifonikäytössä vaaleammista paahdoista ja erityisesti auringossa kuivatetuista etiopialaisista kahveista, joista menetelmä kaivaa oikein mukavasti eri makuvivahteet ja kahville tyypillisen marjaisuuden tai hilloisuuden esille. Rohkenen jopa väittää, että kun kokeilen samoja papuja sifonilla ja espressona, molemmista lopputuloksista löytyy samat aromit mutta espresson puolella toki vähän erilaisesti painotettuna.


Sent from my iPad using Tapatalk
Kirjattu