Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: mika - Helmikuu 20, 2012, 18:59:28 ip
-
Kuuntelin tänään radio nostalgiaa ja juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä. Jotenkin muistelin että tuo kofeiiniton olisi vain eri kahvilajike. Vai lieneekö kumpaakin myynnissä?
-Mika
-
Kofeiinipitoisuus vaihtelee lajikkeittain, mutta kofeiiniton kahvi on kyllä käsitelty kofeiinittomaksi.
englanninkielisestä wikipediasta löytyy yksityiskohtia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Decaffeination
Paikoitellen aika hurjankuuloisia metodeja.
-
Kuuntelin tänään radio nostalgiaa ja juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä. Jotenkin muistelin että tuo kofeiiniton olisi vain eri kahvilajike. Vai lieneekö kumpaakin myynnissä?
-Mika
Ihan kofeiinitonta kahvilajiketta ei taida olla olemassa.
Brasilialaisella Daterra-tilalla kasvatetaan Opus-nimellä myytävä kahvia, joka on varmaan lähimpänä kofeiinitonta lajiketta. Opus on vielä saatu aikaan taitavasti risteyttämällä eikä geenimanipuloimalla.
-
juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä.
Mielenkiintoinen näkemys juontajalta - kun ei ainakaan omien kokemusteni perusteella pidä paikkaansa. Vai liekkö tarkoittanut jotain tiettyä laatua?
Täällä yksi esimerkki espressolle jos haluat kokeilla: http://shop.squaremilecoffee.com/products/santa-ana-decaf
"...with lovely delicate floral and Licorice notes and a touch of homemade sponge cake in the finish..."
-
Mielenkiintoinen näkemys juontajalta - kun ei ainakaan omien kokemusteni perusteella pidä paikkaansa.
Komppaan kyllä Jiiteetä. Oli kyllä aika, jolloin kofeiiniton kahvi tarkoitti vielä pahaa kahvia, mutta ei onneksi enää. Kofeiininpoistoprosessin tekniikka ja hallinta ovat kehittyneet entisestä. Eivätkä nykyiset tekniikat ole niin hurjia kuin ennen. Itse ostelen silloin tällöin Mokkamestareiden kofeiinitonta espressoa.
-
Komppaan kyllä Jiiteetä. Oli kyllä aika, jolloin kofeiiniton kahvi tarkoitti vielä pahaa kahvia, mutta ei onneksi enää. Kofeiininpoistoprosessin tekniikka ja hallinta ovat kehittyneet entisestä. Eivätkä nykyiset tekniikat ole niin hurjia kuin ennen. Itse ostelen silloin tällöin Mokkamestareiden kofeiinitonta espressoa.
Tekniikka varmasti kehittynyt myös joo, mutta nykyään sentään huippukahvit viedään käsittelyyn erikseen ja ne saadaan sieltä ulos erikseen huippulaatuisena. Olikohan se viime vuonna kun Squaremilellä oli myynnissä hondurasilainen kofeiiniton espressopaahtona. Aivan huikean hyvää kahvia ja ikinä en olisi sitä kofeiinittomaksi tunnistanut.
Mutta edelleen valtaosa markkinoilla olevasta kofeiinittomasta on juuri tuota karseata litkua, johon käytetään kaikki ylimääräinen sekundalaatuinen papu.
-
Kuuntelin tänään radio nostalgiaa ja juontaja sanoi että kofeiinittomasta kahvista on maku lähtenyt kofeiinin poiston yhteydessä.
Laita juontajalle palautetta ja käske hankkimaan laadukasta kofeiinitonta kahvia. Saisi vähän enemmän todellisuuspohjaa hölmölle kommentilleen 8)
-
Tekniikka varmasti kehittynyt myös joo, mutta nykyään sentään huippukahvit viedään käsittelyyn erikseen ja ne saadaan sieltä ulos erikseen huippulaatuisena.
Mutta edelleen valtaosa markkinoilla olevasta kofeiinittomasta on juuri tuota karseata litkua, johon käytetään kaikki ylimääräinen sekundalaatuinen papu.
Tärkeä tarkennus toki. Korjaan siis: kofeiiniton ei ole välttämättä enää huonoa.