Julkaistu: City-lehti, nro 1/2004
Oliko asia noin, ja miten tämä "Trendi" on nyt edennyt?
"Barista puhuu
"Jos Helsingissä tilaa viisi espressoa, yksi on oikeanlainen. Jos Roomassa tilaa viisi espressoa, kaikki ovat parempia kuin se helsinkiläinen", sanoo vuoden 2003 barista Jaakko Rinne. Syy: barista- eli kahvimestarikulttuuri on vasta aluillaan. Siinä missä suomalainen koulutus kestää päivän, Australiassa ja Italiassa on kaksivuotisia barista collegeja.
"Myös asiakkaille on aika sama, mitä merkkiä kahvi on. Ei osata vielä vaatia laatua tai arvostaa valmistustapaa. Toisaalta nuoret valveutuvat."
Rinne on työskennellyt Aleksi 13:n Robert’s Coffeessa kesäkuusta lähtien. Puolen vuoden aikana alle kymmenen suomalaista on kysynyt jotain listan ulkopuolelta. Koska myös baristoja syytetään hiljaisiksi, latte pitää pintansa. Kysy siis, hyvä helsinkiläinen. Maistamalla oppii.
"Helsingin kahvilakulttuuri on ja pysyy amerikkalaisena. Harrastamme oheisherkkuja, take awaytä ja itsepalvelua. En usko, että pöytiintarjoilu tai Italian pystyespressobaarit lyövät läpi."
Seuraava iso trendi on latte art eli maidosta tehdyt kuviot kahvin pinnalla. Rinteen lisäksi taiteen hallitsee muutama helsinkiläisbarista."
http://www.city.fi/artikkeli/Erikoiskahvien+k%E4sikirja/1030/