Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: lasy - Lokakuu 31, 2018, 08:50:51 ap
-
Vipukärpänen on puraissut pahemman kerran ja viimeaikoina on tullut selailtua mm. HB:n -keskusteluja aiheesta melko kiivaasti.
Mitkäs täällä on näkemys, ovatko Stregat ynnä muut tehneet Olympia Creminasta tarpeettoman reliikin, vai olisiko tuollainen vielä "järkevä" hankinta? Nyt puhutaan vanhoista laitteista, uuden laitteen 3200 euron hintalappu on turhan raju.
Näyttäisi siistikuntoisen 70-luvun alun vekottimen saavan kotiin kannettuna noin 700 eurolla, mikä on kuitenkin alle puolet esim. Stregan hinnasta, mutta edelleen aika tukku rahaa 35-vuotiaasta laitteesta...
edit. Muokkasin otsikkoa paremmin kuvaamaan keskustelun saamia käänteitä
-
Tietämättä asiasta mitään, en usko että kovin halvalla saa kunnolla kunnostetun vanhuksen.
Ja jos aikoo itse kunnostaa, niin siihenkin tarvitaan intoaa taitoa ja rahaakin. Luulisi että kunnostamaton ei voisi olla parempi kuin uusi Ponte Veccio, ja jos nysväys kiinnostaa, niin ehkä sitä mielummin tekisi kahvin parissa Pavonilla kuin laitteen purussa Olympialla?
-
Nysväyksen kun otit puheeksi. Alkaa vahvasti tuntua siltä, että nysväykeen ja kestittämiseen pitäisi olla eri laitteistot, mahdollisesti myös eri kahvit. Vaikuttaisi nimittäin siltä, että juuri millään kotivipukoneella ei tarjoile esim. neljää maitojuomaa kovin sujuvasti (6-8 tarvittaisiin jopa aika usein), ainakaan jos vertaa Mini Vivaldiin. Toisaalta, itse hartaasti ja vaivaa säästämättä paahdetut SO:t varmaan menisivät moisissa maitojuomissa sujuvasti helminä sioille.
Takaisin asiaan, millä keititmellä sitten nysväys olisi mielekkäintä? Pavoni voisi olla ihan hyväkin vaihtoehto, uudet ovat jopa ilmeisesti kohtuullisen stabiileja, mutta se muoviputki siellä grupon sisällä aiheuttaa henkistä pahoinvointia :-[
Restauroitua Creminaa en ole nähnyt tällä puolen Atlantia myynnissä. Nuo 600-800€ haitarissa olevat ovat ns. alkuperäisessä käyttökunnossa. Luultavasti enemmän tai vähemmän kalkkisia ja boileri asbestiin kiedottuna.
-
Joo, kyllä se putki hiukan sielunelämää haittaa. Se on kuitenkin nyt putken kanssa paljon helpompi keitin. En vaihtaisi ogueen gruppoon takaisin. Ja mitään muuta haittaa siitä ei ole tuon henkisen lisäksi.
-
Pavoneista pienemmällä grupolla vissiin Eurobar Leva olis ainut stabiili vaihtoehto, mutta se on esteettisesti aika rajoittunut, eikä erityisen helposti hankittavissakaan ::)
Uusi Europiccola on kieltämättä aika houkutteleva vaihtoehto, kun hinnan erotuksella tosi vanhaan Creminaan saisi vielä laadukkaan käsimyllyn...
-
Halvin Europiccola ei tosin ole mikään kauneuskuningatar, mutta nähdyistä pyynneistä päätellen hyvin arvonsa pitävä laite ;-)
Mitä 8 sarjacappuun tulee, en haluaisi joutua moiseen rumbaan millään laitteella, mutta 4 cappua ja santsiessuja on tullut kyllä tehtyä, ja sekin on aina hiukan "uutta", kun aika harvoin tulee edes käytettyä sitä toista gruppoa...
-
Cremina on epäilemättä suorituskykyinen vipukeitin, mutta hintalappu tosiaan on melko suolainen.
Ponte Vecchion Lusso tai Export voisi olla edullinen vaihtoehto, olettaen että laadunvalvontaongelmat (https://www.home-barista.com/levers/ponte-vecchio-export-easy-to-use-harder-to-recommend-t35959.html (https://www.home-barista.com/levers/ponte-vecchio-export-easy-to-use-harder-to-recommend-t35959.html)) on saatu korjattua.
Toinen vaihtoehto on Elektran Micro Casa a Leva, joita foorumillakin on toisinaan ollut tarjolla suurinpiirtein tuohon 700€:n hintaan. https://www.home-barista.com/reviews/elektra-microcasa-leva-review-t33371.html
Kunnostettuja vintage-keittimiä kannattaa tutkiskella Francescon sivuilta: http://www.francescoceccarelli.eu/onsale_eng.htm
Toki, jos maitokahveja tahtoo, niin avoimella boilerilla varustetut keittimet (esim. Arrarex Caravel) eivät ole kovin soveltuvia, ellei sitten ole valmis keksimään jotain muuta konstia maidon vaahdottamiseen. Pelkkää espressoa varten vaikkapa juuri Caravel on mainio ja edullinen loistavaa espressoa tuottava pieni kapistus. https://www.home-barista.com/levers/arrarex-caravel-t5752.html
-
Caravel, ja viereen tämmönen:
(https://www.coffeeitalia.it/media/catalog/product/cache/1/image/700x700/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/q/u/quickmill-schiumatore-961.jpg)
;D
Sitten vielä Robur jostain toiselle puolelle...
Nuo kaikki mainitut vipuvempeleet on tutkittu enemmän tai vähemmän huolella. PV:ssä oudoksuttaa laadun ohella minimalistiseksi mainittu annoskoko, tuplagruppoinen vähän auttaisi. Elektra olisi hieno, pohdin sen kohdalla makupaletin toimivuutta maitojuomilla; jotenkin olen mieltänyt, että capun pohjana saisi olla tuhdimpi esso, mieluummin kuin ”kirkas”. Voin olla myös väärässä.
Jim Schulman antoi jossain ymmärtää Stregan tehneen muista kotivivuista vanhentuneita, harmi kun niitä ei juuri käytettynä liiku. Uuteen pitäisi sitten käyttää veronpalautukset ja toivoa että Vivaldi löytäisi uuden kodin...
Pitäis päästä kokeilemaan jossain :P
-
Mulla taas on ollut käsitys että metsurilook-osasto karsastaa Stregoja ja taipuu Londiniumin suuntaan.
-
Yhden Elektra MCaL:n omistaneena voin olla samaa mieltä tuosta cappuccinon kanssa espressosta.
Kyllähän niitä joi, ja tehoja riitti hyvin höyryn kanssa. Mutta sitten kun maistoi toisella koneella tehtyä, niin ero oli iso. Ehkä yksi syykin siihen miksi vaihdoin pois.
-
PV Lusso.
Eipä ole kotikäyttöön (kohtuuhintainen) montaa muuta vaihtoehtoa, jos halajaa vipukeitintä ilman lämpöongelmia ja typeriä päristimiä. Välillä tuntuu siltä, että nuo valitukset työn laadusta saavat liikaa merkitystä itse lopputuotteen kustannuksella. Lusso kustantaa sen tontun verran. Ei paha, vaikka ei ihan premiumtasoa olisikaan.
ps. muistaakseni Teme aikoinaan esitteli sen LM GS3 -masiinan ja hämmästeli paikoin huonoa työnlaatua esim. porausten suhteen. Ja kyseessä oli paljon kalliimpi värkki. Ei varmaan kahvin makuun vaikuttanut.
-
Lähtee aihe vähän laukalle, mutta Etelä-Euroopassa on myynnistä useita tämän tyyppisiä laitteita:
(https://imgredirect.milanuncios.com/fg/2717/24/271724292_2.jpg?VersionId=uS7N7DBIt7tJiiv.iQsnuoo4RSqcR.zC)
Maksavat 100-900€ myös 1-grupposia on. Mikähän tommosessa vois mennä pieleen?
-
Pitäydy tutussa merkissä grupon suhteen, jotta tiivisteiden ja muiden varaosien saanti olisi turvattua. Yksinkertaista tekniikkaahan nuo perinteiset vipukoneet ovat. Jos ei ole ihan ”kädetön”, niin hyvät mahikset vaikka itse kunnostaa vanhan koneen toimivaksi.
-
PV:ssä oudoksuttaa laadun ohella minimalistiseksi mainittu annoskoko, tuplagruppoinen vähän auttaisi. Elektra olisi hieno, pohdin sen kohdalla makupaletin toimivuutta maitojuomilla; jotenkin olen mieltänyt, että capun pohjana saisi olla tuhdimpi esso, mieluummin kuin ”kirkas”. Voin olla myös väärässä.
Sehän noissa vanhoissa vipukeittimissä saattaa olla, että usein annoskoko on aika pieni. Caravelissa käytän itse asiassa nakukahvan kanssa PV:n tuplafilsua, joka vetää suht helposti n. 15g. En ole koskaan kokeillut testata maidon kanssa, mutta voipi olla, että maku jäisi vähän ohueksi, mikäli pavut on paahdettu pohjoismaisen nykytrendin mukaisesti. Caravelin vakiofiltteri vetää muistikuvani mukaan vähän vähemmän kuin PV:n filsu.
-
Eikös Caravelissä saa itse päättää uuttopaineen, vai onko tuo vipu liian rimpula, että uskaltaisi kunnolla runtata?
Elektran jousi tuottaa käsittääkseni aika maltillisen paineen, noin 6 baria aluksi (joissain yksilöissä vähemmänkin), josta alkaa alamäki. Olen ymmärtänyt, että juuri tuo matala paine tekee mausta sellaisen kuin se on. PV:ssä taitaa olla väkevämpi jousi, mutta en löytänyt tähän hätään mitään lukuja.
Pavonilla/Creminalla käsittääkseni saa aikaan 9 baria ilman, että tarvii katkoa päästään verisuonia, mutta lämpötilan säätö ei toki ole Caravelin luokkaa.
Onnistuisikohan jossainpäin Etelä-Suomea Caravelin kokeminen luonnossa?
-
Olen huvikseni laskeskellut, että jos Pavonin vipua painaa 6 kilon voimalla, saadaan uuttopaineeksi noin 4 kp. Tuplaamalla tietysti 8 kp, mutta sillon suonet jo hiukka pullistuu...
-
Tuolta löytyy Caravel uuttopainelaskelmia :
https://www.home-barista.com/levers/arrarex-caravel-t5752-1240.html
Eli noin 13kg puristuksella irtois teoriassa 9 Bar:ia, mutta en nyt omaa Caravelleä ihan lähtis noilla paineilla rankaisemaan.
-
Eli noin 13kg puristuksella irtois teoriassa 9 Bar:ia, mutta en nyt omaa Caravelleä ihan lähtis noilla paineilla rankaisemaan.
En minäkään Caravelilla kahvin valmistusta ehdottaisi voimamieskisojen uudeksi lajiksi. Itselleni riittää, että sillä saa erinomaisen espresson tehtyä. Se lienee olennaisinta.
Eikös Caravelissä saa itse päättää uuttopaineen, vai onko tuo vipu liian rimpula, että uskaltaisi kunnolla runtata?
Periaatteessa saa kyllä päättää paineen itse, kun Caravelissa ei ole jousta. Aika hyvin omani on aina pysynyt pystyssä, vaikka vähän turhan tiukkaa jauhatusta joskus on kokeiltu. Mutta hyvän kahvin tuottamiseksi Caravel ei oikeasti vaadi mitään urheilusuoritusta. Hyvät ja tuoreet raaka-aineet sekä kunnon mylly riittävät Caravelin kanssa pitkälle. Ennemminkin nostaisin esiuuton kontrollin Caravelin (ja monien muiden vipukoneiden) hyväksi ominaisuudeksi. Ns. "Fellini-pull" on termi, johon usein törmää vipukeittimien yhteydessä.
Esim. 9bar ei tietenkään ole mikään absoluuttinen parhaan mahdollisen espresson tae. Paineprofiloitavien keittimien omistajat ulkomaiden foorumeilla ovat keskustelleet tästä "jonkin verran".
-
Esim. 9bar ei tietenkään ole mikään absoluuttinen parhaan mahdollisen espresson tae. Paineprofiloitavien keittimien omistajat ulkomaiden foorumeilla ovat keskustelleet tästä "jonkin verran".
Sopiva virtauma, millä paineella se nyt sitten tuleekin, lienee tärkeämpi. Ei tosiaan varmaan tarkka 9 baria ole mikään autuaaksi tekevä, mutta tuntuu että suuret poikkeamat, esmi. MCaLin 6 bar, vähän jännittäisi.
Ei oikein hankintaprosessi ala konvergoitua, mutta vaihtoehdot olen saanut aikaiseksi:
-Pavoni, hintaluokka 350-500€ uutena, pre-milleniumeihin en enää puutu
-Cremina, käytettyänä 600-2400€, uudehkot stabiilimpia, mutta jenkit nurisee laadun heikkenemisestä...
-PV, 1100€, minikokoisen grupon takia en harkitsekaan muuta kuin 2-gruppoista
-60-80-luvun isogruppoinen dipperi, 400-1000€, kunnostuksineen varmaan lähemmäs 1000€, susiruman voi saada halvallakin.
Valintaa hankaloittaa se, että laitteen täytyy olla joko matalampi, kuin 48cm tai vaihtoehtoisesti syvyyttä max 42 cm. Jopa viimemainitusta kuvittelen löytäneeni mitat täyttävän ehdokin. Sen sijaan Stregat, Londiumit ja kumppanit ovat sopimatton syviä ja korkeita :(
-
Caravellen kohdalla ei taida olla kyse myöskään sopivasta virtauksesta, kun välillä tuntuu että jopa sellaisella lähestulkoon tukkoon menneellä uutollakin, joka tiputtaa pari pari tippaa sekunnissa, saa älyttömän hyvänmakuisen kupillisen.
Mutta Lasyn listaan voisin lisätä vielä Faema Faeminan, jos vanhojen koneiden kanssa kiinnostaa puuhastella. Oppimiskäyrä oli melkoisen jyrkkä sen kanssa, mutta hiton hyvän kupillisen sillä sitten sai kun oppi vain käyttämään ja myös maidon vaahdottaminen onnistuu. En tiedä onko muita koneita joissa boilerin lämpötilaa säädettäisiin suoraan ylipaineventtiilin vuodatuksella, mutta Faeminan kanssa se venttiilistä purkautuva vesihöyry oli jotenkin hauska piirre, vaikka aiheutti kyllä vähän vaatimuksia koneen lähellä oleville materiaaleille. Vähän kyllä harmittaa kun tuli myytyä kone pois.
-
Se piti vielä täydentää, että ensisijaisesti etsin Vivaldille korvaajaa. Pavoni ei kyllä omiin tarperisiin ainoaksi koneeksi riittäisi millään, Creminakin varmaan aika nihkeästi. Nuo "klubimalliset" varmaan sitten paremmin...
-
Halvin Europiccola ei tosin ole mikään kauneuskuningatar, mutta nähdyistä pyynneistä päätellen hyvin arvonsa pitävä laite ;-)
Mitä yhteistä on Pavonilla ja Muumimukilla?
Molemmista pyydetään käytettynä enemmän kuin uutena ::)
-
Käyeteyn millenium Europiccolan tulin sitten kotiuttaneeksi viikkoja jatkuneiden neuvottelujen jälkeen :o Lähes dekadin hintaero saman ikäiseen Creminaan olisi ollut liikaa. Käytetyt pontevecchiot olisivat olleet etusijalla, mutta ovat suunnilleen yhtä yleisiä kuin yksisarviset...
-
Mites elo on alkanut?
-
Ihan hyvin. Tuo koneen grupon lämpötila pinnasta mitattuna vakiintuu ajan kuluessa 85-90 asteen välille riippuen boilerin täyttöasteeta ja tähtien asennosta ja ehkä jostain muustakin(?). Kahvikin on alkanut jakaantua portafilterin nokkien välillä tasan, kun käänsin grupon suoraan.
Ilman mittaria en itse saa tuolla mitään aikaiseksi. Kellon käyttökin on aika väkinäistä kun muuttujia on niin paljon. Toki jos on aika odottaa, että lämpotila on todellakin vakiintunut ja tekee mittakipon kanssa lämmityshuuhtelun, voinee päästä tyydyttävään tulokseen.
Mittarin ja/tai lcd-tarran kanssa olen saanut SQM:n Red Brickistä hyvinkin maukasta. Creman laatu ei tunnu korreloivan kahvin maun kanssa odotetusti. Tuntuisi, että mitä vaatimattomampi crema, sitä parempi maku. Tämä on kyllä vielä aika mutua ja saattaisi toisella kahvilla olla toisin.
Mini V. on alennettu maitokahvikoneeksi keskipaahtoisille halpispavuille. Otin jopa esiuuttokammion pois, jotteivat pääsisi kitkeröitymään.
-
Tuosta cremasta ja vivusta tulee niin mieleen Elektra MCaL. Silloin kun shottia työsti, niin lopussa "god shot"'ssaoli sellainen pitsimäinen crema pinnalla.
Välillä tekis mieli vieläkin niitä essoja, mutta kun on tottunut näihin _paksumpiin_, niin niillä mennään.
-
Kattelin kuvia ja ihmettelen, onko tuo käytännössä vähän sama, kun Pavoni?
Lämpöjen mittaaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kauan kesti, ennenkun älläsin, että vettä pitää laskea ulos niin kauan, että gruppo hiukan "roiskaisee".
Silloin vesi on "jossakin" sadan asteen paikkeilla ja uutossa ulostuleva vesi ehkä sen reilut 90 astetta. Aina osuu (se eka shotti). Toinenkin vielä menee, sitten on liian kuuma useimmiten.
Voiko tätä kokeilla Creminassa?
-
Kattelin kuvia ja ihmettelen, onko tuo käytännössä vähän sama, kun Pavoni?
Lämpöjen mittaaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kauan kesti, ennenkun älläsin, että vettä pitää laskea ulos niin kauan, että gruppo hiukan "roiskaisee".
Silloin vesi on "jossakin" sadan asteen paikkeilla ja uutossa ulostuleva vesi ehkä sen reilut 90 astetta. Aina osuu (se eka shotti). Toinenkin vielä menee, sitten on liian kuuma useimmiten.
Voiko tätä kokeilla Creminassa?
Niin pavonin europiccola juurikin siis tuli taloon, Cremina ois ollut liian kallis ::) Creminassa gruppo olisi ollut vesitäytteinen männän yläpuoleleta, kuten kai ihan ekoissa pavoneissa(?). Nykypavoneissa grupossa on kai höyryä.
Yllättävän kuumaksi tuo pitää tosiaan saada, olen tosin eri mieltä mittaamisesta. Riippuu tietenkin siitä, mitä tavoittelee, mutta kahvista riippuen uuttolämpötilalle pitäisi mielellään saada 2-3 toistettavissa olevaa arvoa, minkä olen kokenut vaikeaksi ilman mittausta. Scasella tai vastaavallahan mitataan juurikin veden lämpötilaa sen osuessa kahviin. Tavoitearvot tuntuvat vaihtelevan jossain 87-97 välillä. 100 astetta tuntuisi mutuna olevan liikaa?!
-
Juu, ja oikein.
Ei se vesi varmastikaan enää ulostulossa ole sataa astetta. Luulisi, että paremminkin sen 90 paikkeilla.
Tämä pirskahtelu luultavasti tapahtuu siinä kapeahkossa putkessa, joka tuo veden gruppoon?
Arvelisin, että tässäkin pätee suunnilleen se 10 asteen paikkeilla heiluva offset?
Noin toimimalla saan jokatapauksesa aina hyvän kupin.
-
Haeskelin aikani kuluksi oikeaa uuttolämpötilaa red brickille mini vivaldilla. Vaikuttaisi optimi olevan 93 tai 94 astetta. Sekä 91 että 96 menivät viemäriin. Eihän keitintä kalibroitu ole, mutta olen asettanut offsetin siihen, missä käyttäjien kalibroidut laitteet maailmalla ovat olleet.
En laittaisi kivitaloa pantiksi, että sokkotestissä erottaisin liian kuumassa tai kylmässä uutetun ilman verrokkia. Molemmat teki mieli kaataa pois. Kun lisäsin puoli tl sokeria, kylmässä uutettu muuttui sweet’n’sour bbq-kastikkeeksi 8) Kuumassa uutettu lähestyi sokerin myötä tusinakahviloiden espressoesityksiä, jotka myös yritän aina pelastaa ripauksella sokeria.
Päättelen, että tuo red brick saattaa olla hiukan haastava pavonilla vasta-alkajalle. Onkos kellään suositella harjoituksiin hyvää helppoa kahvetta?
-
En osaa vastata, mutta kun itse paahdan ja itse juon, niin en enää käytä oikeastaan, kun Harraria. Minusta se on selkeä ja mutkaton papu.
Taitaapa olla vielä se "kaikkien kahvien äiti"?
Olen aikeissa tilata taas lisää Ongebrandtilta. Jos joku haluaa kimppaan, niin ilmoitusta kehiin. Itselle otan ainakin 10 kiloa.
-
Olen aikeissa tilata taas lisää Ongebrandtilta. Jos joku haluaa kimppaan, niin ilmoitusta kehiin. Itselle otan ainakin 10 kiloa.
En kyllä paljoa pysty auttamaan, mutta laitoin viestiä.