Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: rautakansleri - Joulukuu 14, 2007, 18:42:34 ip

Otsikko: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: rautakansleri - Joulukuu 14, 2007, 18:42:34 ip
Onkos kellään kokemuksia Isomacin keittimien liiallisesta lämpeämisestä.

Homma menee näin. Kun keitin kytketään päälle se lämpeää suht normaalisti 5 - 10 minuuttia. Yleensä 1. shotin saa väännettyä ok. Kun termari heittää boilerin päälle toistamiseen se lämpiääkin kiehumispisteen yli ja gruppo räkii kiehuvaa vettä ja höyryä. Valuttamalla 0,5 - 1 litraa vettä  boilerin läpi saadaan laite viilenemään niin, että voi taas  tehdä yhden shotin. Laite on toiminut näillä asetuksilla aikaisemmin OK.

Käytin laitteen jo Kaffecentralenissa tarkistettavana.Olivat oikein avuliaita ja sanoivat että tämä olisi normaalia kyseisele grupolle, mutten ole viimeisten kokemusten jälkeen aivan vakuuttunut asiasta.

 Jos säätää termarista lämpojä pienemmälle ongelma poistuu mutta sitten lämmöt jäävät noin 85 asteeseen.

Kokemuksia? Näkemyksiä?


t. RR
Otsikko: Vast:Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: japa - Joulukuu 16, 2007, 14:18:46 ip
Ks. yksityisviestisi
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 06, 2008, 09:52:30 ap
Kirjoitetaan nyt tähän topicciin, joskin ongelmani on täysin päinvastainen.

Elikkäs uusi Zaffiro löysin tiensä uuteen kotiin. Tunnelma tietenkin korkealla uuden laitteen johdosta, mutta... kaikki ei ekana päivänä tietenkään ihan putkeen mennyt.

Kone oli päällä koko illan, eli pitäisi ainakin olla riittävän lämmin. Shotit jäivät kauttaaltaan vaaleiksi ja näppituntumalla viileiksi. Gruposta en edes saanut tulemaan "sihisevää" vettä (joka tietenkin on jo liian kuumaa). Mahtaakohan termostaatti olla säädetty liian alas tehtaalla?

Jotain on kyllä pielessä, sillä silmämääräisesti paremmat tulokset sain sinkkufiltterillä  ;D. Mittarin mukaan paine on 11 baaria tuplalla ja sinkulla 12. Taitaa olla turhan kova paine? Kakku näytti uuton jälkeen hyvältä ja tasaiselta, yhtenä palana sai kipattua pois. Tampperi saisi olla ainakin millin leveämpi.

Weissauksesta ei pahemmin ollut apua. Vaihtelin annoskokoja, isommalla sain uuttoaikaa nostettua hieman.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 06, 2008, 10:35:14 ap
Kone oli päällä koko illan, eli pitäisi ainakin olla riittävän lämmin. Shotit jäivät kauttaaltaan vaaleiksi ja näppituntumalla viileiksi. Gruposta en edes saanut tulemaan "sihisevää" vettä (joka tietenkin on jo liian kuumaa). Mahtaakohan termostaatti olla säädetty liian alas tehtaalla?

Kovin sihisevää vettä sieltä ei pitäisikään tulla kun ei ole HX. Lämpötilaongelman poissulkemiseksi olisi tietysti parasta jos saisit jollain tavalla mitattua gruposta ulostulevan veden lämpötilaa - pitäisi olla siinä 90 asteen kieppeissä. Miten nopeasti nuo vaaleaksi jääneet shotit juoksivat ja mikä kahvi oli kyseessä?

Mittarin mukaan paine on 11 baaria tuplalla ja sinkulla 12. Taitaa olla turhan kova paine?

Jep, tuota kannattaa laskea OPV:tä säätämällä. Ne asetetaan tehtaalla noin ylös melkein kaikissa koneissa. Isomaceista pitäisi löytyä paljon kuvaa/kuvausta ympäri nettiä joten tuon OPV:n säädön pitäisi onnistua helposti, varsinkin kun nyt voit painemittarista tarkistaa muutoksen.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 06, 2008, 10:41:20 ap
Ainiin, olihan sinulla ollut portafiltteri koko ajan koneen lämmitessä grupossa kiinni? (tarkistan vain).
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 06, 2008, 11:00:07 ap
Ainiin, olihan sinulla ollut portafiltteri koko ajan koneen lämmitessä grupossa kiinni? (tarkistan vain).

Jo vain, kyllä tässä yritin mennä kaikkien "perussääntöjen" mukaan. Päästin vettä myös läpi sen verran että boileri alkoi lämmittämään ja heti valon sammuessa kahva kiinni ja uutto. Kokeilin eri tyyleillä mutta ei tuntunut hirveästi olevan vaikutusta.

Mikä olisi helpoin tapa mitata tuo veden lämpötila? Ilman Pelle Peloton -virityksiä?

OPV:n säätö löytyikin jo netistä ja termostaatin säätö myös. Sitä tietoa en termostaatista löytänyt, että kumpaan suuntaan sitä ruuvia pitää vääntää lämmön nostamiseksi. Joskin varoiteltiin koskemasta erittäin herkkään termostaatin säätöön ja sen sijaan kiinnittämään enemmän huomiota baristataitoihin.

Kokeilin erilaisia blendejä ja paria SO:ta, jotka toimivat Soliksella ihan ok. En päässyt Zaffirolla lähellekkään. Kunhan saan tuoretta kahvia, niin katsotaan mihin päästään.

Tuplalla uuttoaika 27 sekkaa, tuloksena 45 grammaa kahvia. Rockyssä oltiin jauhatuskarkeudessa 4, näin hienoa en Soliksella koskaan jauhanut.

Sinkulla menikin jo tiukemmaksi. 27 sekunnin uutolla 15 grammaa kahvia, Rockyn jauhatus 5. Maku karsean hapan, crema ei ollut hassumpi.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 06, 2008, 11:07:59 ap
Mikä olisi helpoin tapa mitata tuo veden lämpötila? Ilman Pelle Peloton -virityksiä?

Oikea kahvalämpömittari on ylivoimaisesti paras. Myöskin hyvä tikkumallinen lämpömittari toimii kohtuullisesti, siis niin että työntää sen mittaavan pään juoksevan veden alle. Jotkut ovat mitanneet inframittarilla, mutta itsellä ei siitä tullut mitään.

Maku karsean hapan, crema ei ollut hassumpi.

Kuulostaisi vähän ylipaineella ja alilämmöllä uutetulta shotilta...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 06, 2008, 11:57:47 ap
Mikä olisi helpoin tapa mitata tuo veden lämpötila? Ilman Pelle Peloton -virityksiä?

Ensialkuun ihan mikä tahansa mittari joka pystyy näyttämään 100 asteen lukemia kelpaa antamaan osviittaa. Nyt lähinnä kiinnostaisi tietää että ollaanko "pahasti" pielessä.

OPV:n säätö löytyikin jo netistä ja termostaatin säätö myös. Sitä tietoa en termostaatista löytänyt, että kumpaan suuntaan sitä ruuvia pitää vääntää lämmön nostamiseksi. Joskin varoiteltiin koskemasta erittäin herkkään termostaatin säätöön ja sen sijaan kiinnittämään enemmän huomiota baristataitoihin.

Olet varmaan lukaissut tämän (http://coffeegeek.com/proreviews/detailed/isomaczaffiro)? Tuolta löytyy paljon juttua keittimestä, mm. asiaa tuosta termostaatista ja sisuskaluista muutenkin.

Tuplalla uuttoaika 27 sekkaa, tuloksena 45 grammaa kahvia. Rockyssä oltiin jauhatuskarkeudessa 4, näin hienoa en Soliksella koskaan jauhanut.

Sinkulla menikin jo tiukemmaksi. 27 sekunnin uutolla 15 grammaa kahvia, Rockyn jauhatus 5. Maku karsean hapan, crema ei ollut hassumpi.

Jos tuossa tuplassa oli kahvia se 14-16 grammaa niin tuo 45 gramma valmista kahvia kuulostaa hieman liian nopeasti läpi juosseelta (pitäisi olla jossain 30g tuntumissa "normiessolle").  Sinkussa tuo on itseasiassa aika kohdillaan, mikäli siellä oli 7 grammaa kahvia filtterissä. Eli tähtää alussa 50% suhteeseen noissa uutoissa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 06, 2008, 12:32:58 ip
Ensialkuun ihan mikä tahansa mittari joka pystyy näyttämään 100 asteen lukemia kelpaa antamaan osviittaa. Nyt lähinnä kiinnostaisi tietää että ollaanko "pahasti" pielessä.

Olet varmaan lukaissut tämän (http://coffeegeek.com/proreviews/detailed/isomaczaffiro)? Tuolta löytyy paljon juttua keittimestä, mm. asiaa tuosta termostaatista ja sisuskaluista muutenkin.

Jos tuossa tuplassa oli kahvia se 14-16 grammaa niin tuo 45 gramma valmista kahvia kuulostaa hieman liian nopeasti läpi juosseelta (pitäisi olla jossain 30g tuntumissa "normiessolle").  Sinkussa tuo on itseasiassa aika kohdillaan, mikäli siellä oli 7 grammaa kahvia filtterissä. Eli tähtää alussa 50% suhteeseen noissa uutoissa.

Millä lailla tuo lämpötila tulee mitata? Eli laittaa gruposta veden valumaan ja laittaa siihen lämpömittarin sitten alle? Ihan ei kuumemittarin asteikko riitä  ;D

Coffeegeekin arvostelun olen toki lukenut ja kahlannut varmaan jokaisen googlen antaman linkin läpi.

Molemmissa filsuissa oli kahvia jousiuraan asti, sinkussa oli varmaan millin yli jousiuran. Tamppasin kevyesti. Tuplassa kahvimäärää oli 16-17 grammaa ja sinkkuun meni 12 grammaa (?!?).
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 06, 2008, 12:39:32 ip
Millä lailla tuo lämpötila tulee mitata? Eli laittaa gruposta veden valumaan ja laittaa siihen lämpömittarin sitten alle? Ihan ei kuumemittarin asteikko riitä

Juuri noin. Itse ainakin aikoinaan mittailin bilteman halpisyleismittarin mukana tulleella lämpötila-anturilla noin ja se näytti silloin muistaakseni yli 80 asteen lukemia - ei siis oikeaa lukemaa mutta jossain mielessä "suuntaa-antavasti" oikeaa. Eli jos sieltä tällä tavalla saat vain alle 80 asteen lukemia ulos, niin on syytä epäillä alilämpöä - jos et, niin sitten voi ehkä tarvita tarkempaa mittaria.

Molemmissa filsuissa oli kahvia jousiuraan asti, sinkussa oli varmaan millin yli jousiuran. Tamppasin kevyesti. Tuplassa kahvimäärää oli 16-17 grammaa ja sinkkuun meni 12 grammaa (?!?).

No sinkussa oli kyllä turhan reilusti purua - tuossa tuplassa ihan ok, vähempääkin voi toki käyttää. Semmoinen 14 gramman annos jää selvästi alle jousiuran. Nyt olisi tietysti hyvä jos omaisit nakukahvan, niin näkisi että oliko noissa uutoissa vikana vain huonon distribuution aiheuttama reilu kanavointi. Eli olisi tosiaan hyvä sulkea näitä tekijöitä pois ennenkuin menet konetta avaamaan/säätämään - varsinkin jos tuo termostaatti on herkkä vikaantumaan säädettäessä.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 06, 2008, 12:57:30 ip
No sinkussa oli kyllä turhan reilusti purua - tuossa tuplassa ihan ok, vähempääkin voi toki käyttää. Semmoinen 14 gramman annos jää selvästi alle jousiuran. Nyt olisi tietysti hyvä jos omaisit nakukahvan, niin näkisi että oliko noissa uutoissa vikana vain huonon distribuution aiheuttama reilu kanavointi. Eli olisi tosiaan hyvä sulkea näitä tekijöitä pois ennenkuin menet konetta avaamaan/säätämään - varsinkin jos tuo termostaatti on herkkä vikaantumaan säädettäessä.

Jep, toki kiinnitän ekaksi huomioita baristataitoihin. Konetta lähden vasta viimeiseksi avaamaan, jos tuoreellakin kahvilla homma menee ihan plörinäksi. Täytyy vielä kokeilla tommoista kikkaa että avaa vaahdotushanan hetkeksi, jotta kone lämpenee lisää. Jos sitä kautta pääsee testaamaan lämpötilan vaikutusta uuttoon.

Nakukahva on kyllä ekana tilauslistalla. Saakos noita Suomesta kohtuuhintaan? Konetta myyvä nettikauppa ei semmoista myynyt ollenkaan, olisin sen siinä samalla toki tilannut. Sinkkukahvan voisi toisaalta porata nakuksi, mutta säästetään sitä vielä :).
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 06, 2008, 21:36:06 ip
Hasbeanin paketti saapui tänään, joten tuli kokeiltua 4 päivää vanhaa Sidamoa, sekä Brazil Espresso blendi decafia. Eipä parantuneet shotit siitä ollenkaan...
Tämän jälkeen oli pakko jotenkin testata uuttolämpötilaa ja kaapista löytyikin digitaalinen paistolämpömittari. Varmasti ei paras laite tarkoitukseen, mutta parempi kuin ei mitään. Epätieteellinen testi osottautui osittain informatiiviseksi. Pelkän suihkun alla mittari ei noussut 65 ylemmäs, joten oli pakko laskea vettä mukiin jotta mittaustuloksesta tulee jotain järkevää.

Ekaksi mittasin vedenkeittimen kiehuvan veden. Kaadoin mukiin ja tuloksena 92-asteista vettä.

Sitten Zaffiron kimppuun, laite ollut päällä koko illan. Ajoin mukillisia (2 dl) peräkanaa, jos laite alkoi lämmittämään, odotin että valo sammuu.

1. muki 65 astetta (!!!.. ei ihme että uutot ovat menneet ihan pers.....)
2. muki 72
3. muki 80
4. muki 84
5. muki 86
7. muki, tähän "kikkavitonen" 10 sekuntia höyrytyskytkin päällä, 88 astetta.

88 korkeammalle en päässyt. Vesi ei missään vaiheessa "kihissyt". Vaikka tulokset ovatkin todella suuntaa-antavia, niin mielestäni vähän kylmänä tuo laite käy. Ja tuntuu kieltämättä oudolta että koneen läpi täytyy ajaa 1,5 litraa vettä ennenkuin lämpötila alkaa olemaan "sielläpäin". Soliksella kokeilin myös ja jo kolmas mukillinen taisi olla 86!

Lämpötilan noustua oli pakko vielä kokeilla tuplashottia Brazil espresso blendillä. 16,5 grammaa kahvia, Rocky karkeudella 5, 27 sekunnin uutolla 23 grammaa kahvia. Maku edelleen hapan, shotti kutakuinkin juotavaa, crema jäi vieläkin turhan vaaleaksi.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 06, 2008, 23:10:27 ip
Ekaksi mittasin vedenkeittimen kiehuvan veden. Kaadoin mukiin ja tuloksena 92-asteista vettä.

Sitten Zaffiron kimppuun, laite ollut päällä koko illan. Ajoin mukillisia (2 dl) peräkanaa, jos laite alkoi lämmittämään, odotin että valo sammuu.

1. muki 65 astetta (!!!.. ei ihme että uutot ovat menneet ihan pers.....)
2. muki 72
3. muki 80
4. muki 84
5. muki 86
7. muki, tähän "kikkavitonen" 10 sekuntia höyrytyskytkin päällä, 88 astetta.

88 korkeammalle en päässyt. Vesi ei missään vaiheessa "kihissyt". Vaikka tulokset ovatkin todella suuntaa-antavia, niin mielestäni vähän kylmänä tuo laite käy. Ja tuntuu kieltämättä oudolta että koneen läpi täytyy ajaa 1,5 litraa vettä ennenkuin lämpötila alkaa olemaan "sielläpäin".

Eli siis juuri kiehuneesta vedestä mukiinkaadon jälkeen sait 92? Tällöin heittoa voisi ajatella olevan sen noin 5-6 astetta (jos ei ihan 100 asteisesta tuota eroa lasketa). Jos nyt olettaa että noissa koneesta laskemissasi on samanlaista heittoa, niin "todelliset" lämpötilat olisivat viiden asteen heitolla noin 70, 77, 85, 89, 92 - ja kuudella asteella jokaiseen aste lisää. Tällöinhän nuo kolme viimeistä osuvat hyvin 90 +- 5 asteen "standardilämpötiloihin" (italialaisittain). Se että nuo ensimmäiset shotit olivat noin kylmiä voisi mielestäni johtua ihan hyvin siitä että gruppo oli alilämpöinen - eli kun kone on ollut jouten niin siitä pitää juoksuttaa jonkinverran vettä jotta gruppo lämpenee. Se messinki siellä nimittäin imee aikalailla lämpöä (ja toisinpäin).

Esimerkiksi täältä (http://www.home-barista.com/forums/buyers-guide-to-quick-mill-alexia-t4119-20.html#p46062) löytyy juttua miten Quickmillin Alexia käyttäytyy (vastaavanlainen yksiboilerinen). Tuolla on linkki pariin videoon joista esim. tämä (http://video.google.com/videoplay?docid=-500276248917745588&hl=en) näyttää hyvin lämmittelytoimenpiteet kun kone on ollut jouten.

Edelläänkään sieltä ei pitäisi minun mielestäni mitään "kihinää" kuuluakaan - jos sieltä kuuluisi niin se tarkoittaisi että boilerissa on vesi aivan liian kuumaa ja vikaa on toiseen suuntaan. E61:sissä kihinät kuuluvat normaaliolosuhteissa HX-koneiden repertuaariin.

Lämpötilan noustua oli pakko vielä kokeilla tuplashottia Brazil espresso blendillä. 16,5 grammaa kahvia, Rocky karkeudella 5, 27 sekunnin uutolla 23 grammaa kahvia. Maku edelleen hapan, shotti kutakuinkin juotavaa, crema jäi vieläkin turhan vaaleaksi.

Kokeileppa seuraavaksi sitä 14 gramman annosta ja tähtää 28-30 grammaan kahvia (tuo 16,5 ja 23 grammaa on siis ristreton puolella hyvinkin, uuttosuhde noin 72%). Tosin tuo hapan ei kuulosta hyvältä... ehkä siinä voisi olla pientä tarvetta nostaa termostaatin lämpöä jos se tehdasasetuksilla suosii hieman tummapaahtoisempia tapauksia.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 07, 2008, 09:35:19 ap
Kihinä kahvassa on tosiaan sen merkki että ulos tuleva vesi on sata astetta tai yli. Boilerissa on silloin lämpöä semmoiset 110 astetta (siis yksi- tai tuplaboilerisessa). Lämpöhävikki boilerin ja kahvan välillä on siis aika iso, mutta näissä järeissä koneissa onneksi myös hyvin vakio.

Kihinää voi itseasiassa käyttää hyväksi termostaattia säätäessä, koska sillä tavalla löytää pisteen jossa uuttolämpö on sata astetta. Huomattavasti kätevämpää se tosin on jos termostaatti on suunniteltu säädettäväksi, koska tuosta voi sitten vaan tiputtaa X astetta alaspäin, jolloin saa varmaksi uuttolämmöksi 100-X astetta. Nyt saman voinee tehdä laskemalla kihinäpisteessä olevaa vettä mukiin, ja säätämällä alapäin kunnes mukimittaus antaa X astetta vähemmän.

Hyvä uuttolämpö voisi ehkä olla 92 astetta.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 07, 2008, 10:17:46 ap
Hyvä uuttolämpö voisi ehkä olla 92 astetta.

Kun sinulla on tuota kokemusta lämpötilan tarkemmasta säädöstä vähän pidemmältä ajalta, niin oletko huomannut jotain kohtaa missä crema alkaa rankemmin kärsiä alilämmöstä - esim. tiikerikuviota ei tule jne.?

@migu2: tähän liittyen - voisitko ottaa jonkinlaista kuvaa tuoreista pavuista uutetusta tavarasta - lähinnä kiinnostaisi tietää minkälaisia nuo cremaongelmat ovat. Onko siis vaaleaa tiikerinkuviolla vai pelkästään vaaleaa?
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 10:32:12 ap

@migu2: tähän liittyen - voisitko ottaa jonkinlaista kuvaa tuoreista pavuista uutetusta tavarasta - lähinnä kiinnostaisi tietää minkälaisia nuo cremaongelmat ovat. Onko siis vaaleaa tiikerinkuviolla vai pelkästään vaaleaa?

Jep, laitan raporttia myöhemmin kun sain selville näitä lämpötilasurffauskikkoja. Kiitos kaikista vinkeistä. Itse asiassa sain aikaiseksi pari raidallistakin shottia, jotka näyttivät melko hyvältä. Maku oli tosin hapan ja viemäriin menivät.

Crema oli yleisesti tasaisen vaalea ilman raitaa.

En tiedä onko tuo Sidamo papuna kovinkin haastava. Paahto on yllättävän vaalea, joten ajattelin kokeilla jotain muuta tuoretta ja tummempaa papua.

Tosta annostuksesta en oikein tiedä. Pari shottia kokeilin 14 grammalla ja holahtivat läpi supervauhtia. En tiedä onko tämä minun tuplafiltteri sitten jotain isompaa mallia? 14 grammalla jää jousiuraan n. 6-7 mm tilaa.

Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 10:39:56 ap
Eli siis juuri kiehuneesta vedestä mukiinkaadon jälkeen sait 92?
Edelläänkään sieltä ei pitäisi minun mielestäni mitään "kihinää" kuuluakaan - jos sieltä kuuluisi niin se tarkoittaisi että boilerissa on vesi aivan liian kuumaa ja vikaa on toiseen suuntaan. E61:sissä kihinät kuuluvat normaaliolosuhteissa HX-koneiden repertuaariin.

Se "kiehuva" vesi oli siis vanhasta vedenkeittimestä. Täytyy keittää vielä ihan kattilassa ja katsoa mitä arvoja mittari näyttää.

Toi kihinä jäi vain mieleen youtubessa olevasta Silvian surffausvideosta. Oletin ilman muuta että oma järempi koneeni kiehuttaa vettä myös. Siinä videossa Silviasta tuleva vesi kihisee selvästi ja lasketaan tietenkin pois ennen uuttoa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 07, 2008, 11:00:36 ap
Tosta annostuksesta en oikein tiedä. Pari shottia kokeilin 14 grammalla ja holahtivat läpi supervauhtia. En tiedä onko tämä minun tuplafiltteri sitten jotain isompaa mallia? 14 grammalla jää jousiuraan n. 6-7 mm tilaa.

Jauha hienommaksi. Kyllä se 14 grammallakin pitäisi tukkoon saada jahka on tarpeeksi hienoa. Tuo 6-7 mm (riippuen mistä kohti mittaa) ei kuulosta vielä mitenkään tavattomalta (on toki jo melko alhaalla). Jos vertaan näihin (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.msg5259#msg5259) kuviin, niin miten suhtautuvat? Noissa kuvissa taisi olla hieman yli 14 gramman annos ja lisäksi toiset pavut (ainakin minulla) tuntuvat jostainsyystä pakkautuvan helpommin kuin toiset.

Toi kihinä jäi vain mieleen youtubessa olevasta Silvian surffausvideosta. Oletin ilman muuta että oma järempi koneeni kiehuttaa vettä myös. Siinä videossa Silviasta tuleva vesi kihisee selvästi ja lasketaan tietenkin pois ennen uuttoa.

Kyllähän se varmaan siellä boilerissa voi yli 100 asteista sinullakin olla (tai ainakin käy jossain vaiheessa lämmityssykliä), E61 on vain astetta järeämpi (=massiivisempi) tapaus kuin silvian gruppo ja se tasaa (oikein käytettynä hyvällä tavalla) lämpötiloja. Olettaisin että boilerissa lämpötila sahaa molemmin puolin tuotaa 100 astetta (näistä varmaan löytyy graafeja/dataa netistä) - mutta se gruppo siis tasaa tilannetta todella paljon.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 12:24:49 ip
Jauha hienommaksi. Kyllä se 14 grammallakin pitäisi tukkoon saada jahka on tarpeeksi hienoa. Tuo 6-7 mm (riippuen mistä kohti mittaa) ei kuulosta vielä mitenkään tavattomalta (on toki jo melko alhaalla). Jos vertaan näihin (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.msg5259#msg5259) kuviin, niin miten suhtautuvat? Noissa kuvissa taisi olla hieman yli 14 gramman annos ja lisäksi toiset pavut (ainakin minulla) tuntuvat jostainsyystä pakkautuvan helpommin kuin toiset.

Hmmm... Rocky oli jo asennossa 4 tai 5, joka on jo todella hienoa. Kannattaako tosiaan ihan puuteriksi asti alkaa jauhamaan?

14 gramman annoksella oma tampattu kakku on huomattavasti alempana, kuin noissa kuvissa. Liekkö sitten filttereissä eroa? Täytyy laittaa kuvaraporttia jahka ehdin :)
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 07, 2008, 15:18:27 ip
Hmmm... Rocky oli jo asennossa 4 tai 5, joka on jo todella hienoa. Kannattaako tosiaan ihan puuteriksi asti alkaa jauhamaan?

Missä vaiheessa Rockysta ottaa terät kiinni? Tämähän ei välttämättä ole Rockyssä kohta "0" vaan riippuu ihan siitä miten asteikko on tehtaalla lätkäisty (mutta yleensä se on sinne päin). Jos et saa sillä ennen tuota kohtaa jauhettua niin hienoa että kone menee käytännössä tukkoon (tyyliin muutama tippa 25 sekunnissa), niin myllyssä on vikaa. Terien kiinniottokohdan voit etsiä myllyn puhdistuksen jälkeen - kokeile missä kohtaa et saa enää sormilla alaterän nupista teriä pyörimään.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 20:32:14 ip
Missä vaiheessa Rockysta ottaa terät kiinni? Tämähän ei välttämättä ole Rockyssä kohta "0" vaan riippuu ihan siitä miten asteikko on tehtaalla lätkäisty (mutta yleensä se on sinne päin). Jos et saa sillä ennen tuota kohtaa jauhettua niin hienoa että kone menee käytännössä tukkoon (tyyliin muutama tippa 25 sekunnissa), niin myllyssä on vikaa. Terien kiinniottokohdan voit etsiä myllyn puhdistuksen jälkeen - kokeile missä kohtaa et saa enää sormilla alaterän nupista teriä pyörimään.

0 asennossa alkoi terät jo rahisemaan ja stopperi estää kääntämästä tiukemmalle. Täytyy kokeilla myöhemmin vielä tiukempaa jauhatusta.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 07, 2008, 20:55:25 ip
No niin... ilta vietetty koneen kimpussa ja mitään kehumisen aihetta en vielä saanut. Paitsi että ensimmäinen maihdonvaahdotus Zaffirolla tuotti hyvää mikrovaahtoa  ;D. Onneksi sentään jokin menee putkeen, joskin muistona tästä palanut etusormi...

Kattila liedelle ja vesi kiehumaan. Paistolämpömittari näytti tasan 100 astetta, joten suht' tarkka sen pitäisi olla.

Shottien teossa pyrin kuumimpaan kohtaan, eli valuttelin kunnolla vettä läpi ja mittari näytteli 83-85 asteen lukemia. Ihmeellistä että jo 10 minuutin "idle-aikana" lämpö putoaa 73 asteeseen. Shottien välissä liruttelin vettä läpi jotta boileri lämmittää kuumimpaan.

Eipä tullut suurta muutosta shotteihin vieläkään. Jokaisen shotin tekemisen pyrin pitämään mahdollisimman identtisenä.

Sidamo, puruja 15 g, 23 g juomaa, crema vaaleahko, pientä raitaa. Maku hapahko mutta juotava. Erittäin selkeät etiopilaiskahvin ominaisuudet kuitenkin havaittavissa. Näissä on kyllä hienot aromit.

Bulkkiblendillä testishotteja tähän väliin jotka menivät viemäriin. Vaaleaksi jäivät.

Sitten järkytys tähän väliin. Sidamolla uusi kokeilu, samoilla määrillä ja tuloksena 65 grammaa kahvia! Mitä ihmettä!?!

Uusi paketti auki. Nicaragua el Limoncilo. Samalla annostuksella taas ja tuloksena 55 grammaa kahvia. Vaaleaksi jäi taas ja en saanut tätä papua toimimaan. Mahtavan kokoiset pavut! Ja jo jauhaessa melkoiset aromit.

Kokeilin vielä tuota Brazil Espresso Blend decafia, yhden välttävän shotin sain siitä aikaiseksi 15 gramman annoksella. Vaaleaksi vain jää.

Lopuksi kokeilu sinkulla, Sidamo 10.5 grammaa puruja ja tuloksena 12,5 grammaa kahvia. Crema aika maukkaan näköinen, raitaa seassa. Ehdottomasti paras shotti tänään. Mitä ihmeessä teen väärin että paras shotti tulee sinkulla  ;D?

Kuviakin tuli otettua, katotaan saanko aikaiseksi laittaa niitä tänne.

Mutta kai se on uskottava ja säädettävä puuteriksi kahvinkarkeus.

Älkää naurako itseänne kuoliaaksi mutta oli pakko vielä kokeilla "experimentaalista" distribuutiota. Eli purut teesihdin läpi kahvaan. Samalla lailla miten tomusokeria laitetaan pullien päälle :D. Tällä tekniikalla ei ollut suurta vaikutusta uuttoihin. Epätoivoisen on pakko kokeilla kaikkea uutta  ;D ::)
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 08, 2008, 20:18:45 ip
Pikkuhiljaa alkoi löytymään oikea suunta shoteille (huh...)... koneen lämmettyä lopetin turhan lutraamisen ja aloin peräkanaa uuttamaan shotteja. Lämpötila tuntui asettuvan tiettyyn skaalaan ja sen myötä shotit alkoivat onnistumaan.

Tuli käytyä aika laaja skaala papuja läpi. Blendeillä tuli paras lopputulos, mutta viimeinen Sidamolla tehty shottikin meni aika nappiin. Tässä pientä ja huonoa kuvaraporttia:

Tällaisia shotteja tuli kaikenaikaa, väri todellisuudessa vieläkin vaaleampi:
(http://i239.photobucket.com/albums/ff89/migu2/1.jpg)

Samoilla rutiineilla tämmöisiä litkuja tuli myös:
(http://i239.photobucket.com/albums/ff89/migu2/2.jpg)

Sinkulla, Sidamo 10 grammaa puruja, lopputuloksena 12 gramma kahvia. Maku hieman ohut mutta ihan juotava:
(http://i239.photobucket.com/albums/ff89/migu2/3.jpg)

Tässä alkoi jo olemaan paletti kohdallaan. Sidamo 15 g puruja, lopputuloksena 19 g kahvia. Kuvassa väritasapaino hiukan oranssin puolella. Maku vieläkin hieman ohut, vaikka ristretton puolella.
(http://i239.photobucket.com/albums/ff89/migu2/4.jpg)

Surffauksessa tuli semmoinen seikka esiin, että ihan heti valon sammuttua ei kannata aloittaa uuttoa. Tällöin jostain syystä uuttopaine laskee 10 baariin (koko ajan 10,5-11) ja shotti holahtaa vauhdilla pitkäksi ja sitä myöten pilalle/vaaleaksi.
Kokeilin myös tehdä "sarjatulella" 3 shottia peräkanaa ja lopputulos kaikissa kutakuinkin sama. Kaikissa 15 grammaa puruja ja lopputuloksena 23-26 grammaa kahvia. Crema ja maku shoteissa samanlainen. Suorituskykyä koneessa siis riittää kunhan löytää sen oikean uuttamislämmön.
Pari pykälää hienommaksi  jauhoin Rockyllä. Robustaa sisältävissä blendeissä meni jo tukkoon tuolla jauhatuksella. Jatketaan harjoituksia...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 10, 2008, 19:39:58 ip
Voi ristus... tahtoo tulla kalliiksi tämä kahvilla leikkiminen  :o. Edelleen yhtenään tulee liian vaaleita ja pitkiä shotteja. Tiukemmalla jauhatuksella saa kyllä lyhyemmän shotin mutta maku alkaa mennä puumaiseksi ja "likaiseksi". Shotit ovat vieläkin hieman happamia, joskin juotavia. Crema jää vaaleaksi.

Nakukahva on tilattu ja LM:n tuplafilsu myös. Lisää raporttia kun saapuvat.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 10, 2008, 21:47:22 ip
Hyvä että edistystä on tapahtunut! Creman ulkonäkö riippuu paljonkin käytetystä pavusta/sekoituksesta - toiset antavat tiikerinraitaa anteliaammin kuin toiset ja varsinkin tuoreilla pavuilla "nätin" lopputuloksen saaminen voi olla hankalampaa.

Kommentoit noissa että maku on "ohut" - mitä tarkoitat tällä? Minkälainen suutuntuma noissa kahdessa viimeisessä oli (öljyinen ja paksu vai vetinen?). Itse olen todennut että ristrettona on vaikeampi maistaa kahvista eri sävyjä - vaan kaikki hukkuu jotenkin siihen "täyteläisyyteen" tai sitten yksi maku dominoi. Parhaiten saan (hyvissä pavuissa) maut esille suurinpiirtein sillä 50% uuttosuhteella joillakin jopa alle tuon. Toiset pavut on taas sitten makumaailmaltaan "suoraviivaisempia" ja näistä on mukavin tehdä vähän tiukempia shotteja. Noista kuvistasi tuo toiseksi viimeinen näyttää ehkä hieman yliuuttuneelta - raitakuvio on hieno mutta nuo isot mustat kuplat näyttävät vähän huolestuttavilta (tuossa shotissa uuttosuhdekin on jo aika korkea, > 83%).

Itselläni suurin edistys uuttojen kanssa tapahtui kun siirryin järjestelmälliseen weissaukseen. Eli jauhan lasiin ja pyöritän purut siinä kunnolla ja tämän jälkeen vasta kahva irti koneesta ja purut sihtiin. Ehkä suurin hyöty tästä on ollut jonkinlaisen "toistettavuuden" saavuttaminen - aiemmin tuli ehkä turhaan säädeltyä jauhatusta ees ja taas kun vika ei ollutkaan siinä vaan huonossa distribuutiossa (ja tämän paljasti näyttävästi tuo nakukahva). Toivottavasti saat tuon uuden kahvan pian, niin saadaan suljettua pois mahdollinen huono distribuutio.

Laitetaan pientä kollaasia kannustukseksi (kyllä se vielä siitä lähtee! :) ) ... ja juu, näitä on turhankin kiva kuvailla.  :P
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 10, 2008, 22:29:14 ip
Jep, uusia papuja/blendejä tullut kokeiltua ja sen myötä ei ole tiedossa millaiseen lopputulokseen on edes mahdollista niillä päästä.

Nuo kaksi viimeistä shottia menivät ristretton puolelle, joten oletin niiden makumaailman olevan täyteläinen ja tuhti. Jotenkin vetinen maku niistä suuhun kuitenkin jäi.

Tänään yritin weissausta molemmilla tavoilla, eli ensin mukissa ja sitten filtterissä kevyt tasaus. Ja sitten pelkästään filtterissä weissaus. En saanut kyllä mitään eroa shoteille näillä eri tavoilla. Jos kyseessä on distribuutio-ongelma niin siinähän saakin sitten ihmetellä että mistä se johtuu... :o. WDT:n yritän tehdä mahdollisimman tasaisesti aina. Toisaalta uuttoa kun tarkastelee niin sinnepäin se kuitenkin viittaa. Johonkin 15 sekunnin kohdalle kaikki menee suht' hyvin, mutta sitten väri muuttuu nopeasti kirkkaan vaaleaksi ja shotti lorisee pitkäksi. Eri tamppaustyylejä olen myös kokeillut ja en ole huomannut sillä olevan suurta vaikutusta.

Testiksi ostin (kun halvalla sain) Saquellan Crema Gusto blendiä, jossa 60% Robustaa. Tämän saan kyllä toimimaan melkein miten haluan. Joskin makumaailma hienojen arabicojen jälkeen on aika järkyttävä, vaikka kitkeryyden/pistävyyden mausta sainkin pois. Aromimaailma kun muistuttaa enemmän asfalttia kuin kahvia  ;D

Hienoja on sinun kuvakollaasit :). Perästä tullaan, hiljalleen...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 18, 2008, 12:00:14 ip
Nakukahva ja LM:n tuplafiltteri saapuivat. Kahvassa oli kiinni ilmeisesti triplasuodatin, sitä en kokeillut.

Harmi, LM:n tuplafiltteri onkin liian kapea. Tampperi mahtuu vain hieman jousiuran yläpuolelle. Eli jos haluaa ylitäyttää filtterin niin sitten tulee toimeen joten kuten.

Mutta mukavinta oli huomata uutoista että ihan hyvällä polulla ollaan. En tiedä mistä johtuu, mutta hienoja, raidallisia shotteja tulee nyt peräkanaa. Ilmeisesti nokallisella kahvalla on vaikeampi saada raitaa esiin? Kaikilla pavuilla en saa raitaa aikaiseksi, mutta makumaailma on silti täyteläinen ja ei hapokas. Pavut ovat nyt noin pari viikkoa vanhoja ja makumaailma on mielestäni parantunut paljon. Alussa shotit olivat vetisiä ja "puumainen" maku häiritsi paljon.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: japa - Marraskuu 18, 2008, 12:25:37 ip
Itselläni on luultavasti tuo sama LM:n tuplafiltteri, johon 58mm tampperi ei uppoa kuin jousiuraan saakka. Eka harmittelin, mutta sittemmin totesin sen mahtavaksi asiaksi. Kun mittaan vakiomäärän puruja (16g) ja tamppaan tuohon uraan, niin purut tulee _aina_ tampattua yhtä kovaan. Ts. vakiomäärä puruja vakiotilavuuteen. Yksi muuttuja vähemmän.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 18, 2008, 12:53:34 ip
Itselläni on luultavasti tuo sama LM:n tuplafiltteri, johon 58mm tampperi ei uppoa kuin jousiuraan saakka. Eka harmittelin, mutta sittemmin totesin sen mahtavaksi asiaksi. Kun mittaan vakiomäärän puruja (16g) ja tamppaan tuohon uraan, niin purut tulee _aina_ tampattua yhtä kovaan. Ts. vakiomäärä puruja vakiotilavuuteen. Yksi muuttuja vähemmän.

Hmm.. mulla on 57 mm tampperi? 16 gramman annoksella taitaa ottaa jo suihkusihtiin kiinni.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 22, 2008, 14:31:23 ip
No niin, uuttopaine laskettu 10 baariin. Säätö oli erittäin helppoa. Ruuvit irti kotelosta/suojalevystä ja siinähän se opv törröttää. Avauksesta oli myös se hyöty että resonointiäänet kotelossa vähenivät. Jossain vaiheessa voisi jopa kuvitella tekevänsä jonkinlaista vuorausta kotelon sisään, jotta laitteen saa hiljaisemmaksi. Joskin eipä toi nytkään häiritsevän äänekäs ole.

Termostaatin lämpösäätöön en vielä koskenut. Mm. sen takia etten tiedä kumpaan suuntaan sitä nuppia pitää kääntää saadakseni enemmän lämpöä :).

Mitään kummallisempaa vaikutusta en vielä ole huomannut tuon paineensäädön jälkeen. Kenties aavistuksen enemmän kanavointia uutossa WDT:stä huolimatta. Hmm...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 19, 2008, 14:20:01 ip
Ei varsinaisesti kuulu tähän topicciin, mutta kun oli aiheesta juttua niin jatketaan. Sain lainaksi kunnon mitan, jotta pystyn mittailemaan noi filtterit ja tampperin.
Tampperini on 57,3 mm. Zaffiron mukana tullut tuplafiltteri on 59 mm, joten turhan paljon sinne rakoa jää.
LM:n filtterin mitaksi n. jousiuran kohdalla sain jotain 56,9-57,2 mm, riippuu mistä kohdasta mittaa. Ei ihme että vähän tiukaksi menee tuolla minun tampperilla.

Tuota LM:n tuplafiltteriä on kehuttu paljon. Kannattaisiko sitten sen mukaan hommata uusi tampperi? Varmaaan 56-56,5 olisi aika passeli. Harmillista kun melkein jokaiselle filtterille täytyy hommata oma tampperi...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 30, 2010, 18:39:36 ip
Hmmm, loistavasti toiminut Zaffiro on alkanut kiehuttaa vettä grupossa viime aikoina... Mihkään säätöihin ei ole koskettu, vaan ongelma on ilmaantunut itsestään. Muutaman shotin pystyy koneella tekemään ihan ok, mutta sen jälkeen alkaa käymään kuumana ja gruposta tuleva vesi kihisee ja sihisee. Näin ei ole koskaan aikasemmin ollut. Gruposta tuleva vesi myös pärskii holtittomasti ulos, eikä tule suihkusihdin läpi tasaisena norona koko suihkusihdin alueelta (tämä varmaan toki johtuu veden lämpötilasta, mutta kenties jotain muutakin ongelmaa?).Boilerin valokin syttyy nykyään nopeammin ja "elpyminenkin" on hidastunut. Termostaattiko alkaa olla sökö vai missä vika?
Viime aikoina muutenkin hyvien espressojen saanti on ollut kiven alla (testissä oli mm. SqM:n Autumn), kovasti tuntuu kanavoivan ja minkäänlaista tasaisuutta ei tahdo saada. Cremakin on ollut outoa vaahtoista höttöä, tai sitten aivan totaalisen ohutta ja vaaleaa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 30, 2010, 23:42:04 ip
Oletko miten kalkkia/kertymiä koneesta putsaillut?

Kannattaa vilkaista miltä grupon "sieni" näyttää ja samoin suihkusihdin alta irtilähtevä "dispersion screw".
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 31, 2010, 11:30:56 ap
Oletko miten kalkkia/kertymiä koneesta putsaillut?

Kannattaa vilkaista miltä grupon "sieni" näyttää ja samoin suihkusihdin alta irtilähtevä "dispersion screw".

Kalkinpoisto olisi taas pikku hiljaa ajankohtainen.... eli sen nyt voisi ainakin suorittaa ekaksi alta pois.

Mikäs tuo "sieni" on? Dispersion scwer:n olen usein puhdistanut suihkusihdin puhdistuksen yhteydessä, sinne ei ainakaan mitään silmillä nähtävää kertymää ole muodostunut.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 31, 2010, 13:28:27 ip
ks.

http://www.home-barista.com/espresso-machines/checking-e61-espresso-machine-for-scale-t6704.html

Tuota "pikkuruuvia" ei välttämättä tarvitse ottaa irti keskeltä kuten tuolla tehdään, vaan voit irroittaa koko köntin kerralla. Jos sieltä sitten paljastuu paljon töhkää tms, niin voit ottaa keskiosankin irti puhdistusta varten.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 31, 2010, 18:37:07 ip
OK, täytyypä hommata tarpeeksi suuri avain tuohon isompaan mutteriin. Näyttää kuitenkin melko simppeliltä operaatiolta joten tuossa ei vissiin pahemmin pysty paikkoja ryssimään rikki?

Tuohon preinfusion puoleen tekisi myös mieli koskea, sillä jotenkin tuntuu että preinfusion on nykyään lyhyempi ja paineet nousee nopeammin ja "aggressiivisemmin".
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 31, 2010, 19:59:05 ip
tuossa ei vissiin pahemmin pysty paikkoja ryssimään rikki?

Ei. Siellä on tosin jousi vastassa, joten varautu pieneen "pomppuun" - yläosaa irroitettaessa kannattaa pitää uuttovipu ala-asennossa (jossa se yleensä automaattisesti on) jolloin paine jouselle on pienin. Jos haluat tutustua preinfuusiopuoleen, niin käännä koko alaosa irti heti "tyvestä" - tällöin vipu yläasennossa (sielläkin jousi). Mutta menevät siis helposti takaisin paikoilleen.

Kummassakin on välissä sellainen valkoinen tiiviste joiden pitäisi kestää hyvin muutama uudelleenkiristys (omassani ainakin ovat). Niitä saa luonnollisesti myös uusia, itselläni on muutama jemmassa Cafetorialta hankittuna. Eivät kustanna paljoa. Mutta kun laitat kiinni, niin kiristä ensin "perusjämäkästi" ilman kummempia kampeamisia ja tämän jälkeen testaa blindia vasten pari kertaa vuotaako mistään. Jos vuotaa, niin kiristä sen verran että vuoto lakkaa.

Kannattaa hommata tarpeeksi iso jakoavain ja sitten esim. maalarinteipillä tai vastaavalla hieman pehmustaa sitä. Tiukennat sen sitten nupin ympärille jämäkästi ennenkuin käännät.

Kun avaat ylä että alapuolen niin samalla näet myös niiden "tappien" kunnon ja voit myös halutessasi rasvata niiden päät ennen takaisinlaittoa (Molykotea tms.).
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 03, 2010, 10:13:21 ap
Koneelle suoritettu kalkinpoisto ja grupon avaus. Eipä poistunut lämpöongelma mihinkään, eikä kone elvy yhtään sen nopeammin. Gruppo käy edelleen liian kuumana ja vesi tulee suihkusihdistä alkuun pärskien ulos ja lopulta paksuna norona keskeltä. Mitenköhän tästä eteenpäin? Tokihan termostaattia saa ruuvattua pienemmälle, mutta ihmetyttää silti miksi kone yht' äkkiä alkaa käymään kuumempana?

Grupon avaus olikin erittäin simppeli toimenpide. Sienessä oli kalkkia jonkin verran muodostunut pintaan. Tunti Cafiza-liuoksessa ei vaikuttanut mitään, siihen perään sitten sitruunahappokylpyä lämpimässä vedessä tunnin verran ja avot, osat aivan kiiltävän puhtaat. Grupon yläosan pienempää mutteria en avannut ollenkaan, mutta alaosan purin sitten kokonaan paloiksi. Alaosan alempi mutteri oli erittäin tiukasti kiinni. Alaosassa oli lähinnä vaan mustumaa ja jotain pieniä hiukkasia, jotka lähti sitruunahappokylvyssä pois.

Vipua en vielä ottanut irti, otan sen irti kun Molykotea saapuu Postissa. Alapuolen tappi on jo selkeästi kulunut, ei varmaan katastrofaalisesti, mutta sen verran kuitenkin että ajattelin sen vaihtaa. Yläpuolen tapissa oli lähinnä vaan käytöstä johtuvaa jälkeää, kulumaa ei näy.

EDIT: Hmm, näköjään jollain muullakin Linkki (http://www.home-barista.com/espresso-machines/adjusting-brew-temperature-of-vibiemme-double-boiler-junior-t12693-10.html) ollut vastaavaa ongelmaa, ja saman Prodigyn termostaatin kanssa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 03, 2010, 14:15:21 ip
Tunti Cafiza-liuoksessa ei vaikuttanut mitään, siihen perään sitten sitruunahappokylpyä lämpimässä vedessä tunnin verran ja avot, osat aivan kiiltävän puhtaat.

Cafiza ja muut takaisinhuuhteluaineet ovat emäksisiä, eli poistavat rasvoja ja öljyjä. Mineraalijämiin tarvitaan happoa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 03, 2010, 15:00:17 ip
Cafiza ja muut takaisinhuuhteluaineet ovat emäksisiä, eli poistavat rasvoja ja öljyjä. Mineraalijämiin tarvitaan happoa.


Jep, tulipa vaan kokeiltua, kun Cafiza-purkki sattui olemaan helpommin hyppysissä.

Jaa-a, en tiedä mikä kirous tuohon Zaffirooni nyt iski... Tiputin lämpöjä termarista hieman ja annoin koneen levätä. Kone päälle, tästä seurauksena sulakkeen palaminen sähkötaulusta?!? Kokeilin uudestaan, nyt kone lähti käyntiin mutta kylmänä pysyy ja boileri ei enää lämpene. Hohhoijjaa...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 03, 2010, 16:41:54 ip
Jaa-a, en tiedä mikä kirous tuohon Zaffirooni nyt iski... Tiputin lämpöjä termarista hieman ja annoin koneen levätä. Kone päälle, tästä seurauksena sulakkeen palaminen sähkötaulusta?!? Kokeilin uudestaan, nyt kone lähti käyntiin mutta kylmänä pysyy ja boileri ei enää lämpene. Hohhoijjaa...

Mittaile yleismittarilla millaista vastusta saat lämmityselementille (kone poissa päältä ja verkosta). Toivotaan että ei ole lämmityselementti mennyt vaan kyse on "vain" termostaatin lopullisesta hajoamisesta oireilun jälkeen. Termostaatit eivät liene kauhean kalliita (ja PID:iä voisi myös harkita?). Mutta katsasta ensin elementti.

Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 03, 2010, 20:48:16 ip
Mittaile yleismittarilla millaista vastusta saat lämmityselementille (kone poissa päältä ja verkosta). Toivotaan että ei ole lämmityselementti mennyt vaan kyse on "vain" termostaatin lopullisesta hajoamisesta oireilun jälkeen. Termostaatit eivät liene kauhean kalliita (ja PID:iä voisi myös harkita?). Mutta katsasta ensin elementti.

Koneessahan on vielä viikon verran takuuta jäljellä... Voisihan tuota takuuseenkin yrittää, mutta epäilen ettei siitä tule yhtään mitään. Yleismittaria en omista vieläkään, mutta eipä nuo paljoa kyllä kustanna.

Tuo sulakkeen pamahtaminen sattui vielä uudestaan... ilmeisesti liitoksia läpi käydessäni oli tuo termostaatista lähtevä kuparilankakierukka ottanut osumaa termostaatissa vapaana olevaan liittimeen ja sulakkeen pamahtaminen johtui siitä. Ainakin tuossa kuparilangassa ja termostaatin liittimessä on pienet kärähdysjäljet. Tosin eipä tuo kuparikerä kaukana tehtaalta tulleessaan edes ollut tuosta liittimestä, eli jos tuo kosketus hajotti termostaatin, niin aika heikkoa suunnittelua kyllä! Termostaatti kustantanee muutaman kympin ja lämmitysvastus vielä hieman lisää (tosin tuota vastusta en välttämättä enää itse lähtisi vaihtamaan).

PID kyllä kiinnostaisi, mutta osaamista asentamiseen/säätämiseen ei ainakaan minulta löydy  :(.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 04, 2010, 20:32:18 ip
Minkäslaisia resistanssilukemia tuosta  pitäisi sitten oikein saada? Asteikon tulkinta tuottaa hieman ongelmia, mutta lukemat heitelee aika paljon ja jäävät sitten mittarin asetuksesta riippuen lukemaan 0.04, 40, 4000 jne.

Tänään yritin kysellä koneeseen varaosia taikka huoltopaikkaa. Vaikeata tuntuu olevan, ketään ei oikein tunnu kiinnostavan. Kovasti tuntuu myös internetin syövereissä olevan kiven alla varaosat... Taitaa vaikeaksi mennä.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 04, 2010, 21:27:28 ip
Minkäslaisia resistanssilukemia tuosta  pitäisi sitten oikein saada? Asteikon tulkinta tuottaa hieman ongelmia, mutta lukemat heitelee aika paljon ja jäävät sitten mittarin asetuksesta riippuen lukemaan 0.04, 40, 4000 jne.

Tänään yritin kysellä koneeseen varaosia taikka huoltopaikkaa. Vaikeata tuntuu olevan, ketään ei oikein tunnu kiinnostavan. Kovasti tuntuu myös internetin syövereissä olevan kiven alla varaosat... Taitaa vaikeaksi mennä.

"Nyrkkituntumalla" tarkastellen lukema (n.40 ohm) vaikuttaisi olevan ihan ok. Luulen vastuksen olevan siis kunnossa. Kytkentäkaavio voisi olla avuksi.

Näiden "kotikoneiden" kohdalla joidenkin varaosien saanti saattaa olla hankalaa, mutta toisaalta, koneet on kasattu melko pitkälti "standardiosista", joten grupon osat, lämmitysvastukset, pumput jne. pitäisi löytyä kyllä helpostikin.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 04, 2010, 21:29:44 ip
Minkäslaisia resistanssilukemia tuosta  pitäisi sitten oikein saada? Asteikon tulkinta tuottaa hieman ongelmia, mutta lukemat heitelee aika paljon ja jäävät sitten mittarin asetuksesta riippuen lukemaan 0.04, 40, 4000 jne.

Hyvältä vaikuttaa. Zaffirolle ilmoitetulla teholla 1400W ja 230V jännitteellä siellä pitäisi olla suurinpiirtein 38 ohmin luokkaa vastusta (2302/1400).

Tänään yritin kysellä koneeseen varaosia taikka huoltopaikkaa. Vaikeata tuntuu olevan, ketään ei oikein tunnu kiinnostavan. Kovasti tuntuu myös internetin syövereissä olevan kiven alla varaosat... Taitaa vaikeaksi mennä.

http://www.chriscoffee.com/products/home/isomacparts/zaffirothermostat

Tuota vastaavaa kannattaa hakea euroopasta (tuo ei varmaankaan toimi euroopan jännitteillä?)
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 04, 2010, 21:33:43 ip
Hetkonen, katsoppa että tällainen osa ei ole kärähtänyt:

http://espressocare.com/Qstore/Qstore.cgi?CMD=011&PROD=1196018975&PNAME=Isomac+Thermofuse

Jos sinulla oli ongelmia ylikuumenemisen kanssa, niin tuo on voinut kärähtää. Useissa koneissa tuo on siis "resetoitavaa" mallia, eli semmoisella alaspainettavalla napilla varustettu, mutta isomaceissa käyttävät noita kertakäyttöisiä.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 05, 2010, 09:09:25 ap
Hetkonen, katsoppa että tällainen osa ei ole kärähtänyt:

http://espressocare.com/Qstore/Qstore.cgi?CMD=011&PROD=1196018975&PNAME=Isomac+Thermofuse

Jos sinulla oli ongelmia ylikuumenemisen kanssa, niin tuo on voinut kärähtää. Useissa koneissa tuo on siis "resetoitavaa" mallia, eli semmoisella alaspainettavalla napilla varustettu, mutta isomaceissa käyttävät noita kertakäyttöisiä.

Kaikesta etsiskelystä huolimatta eipä ole tuollaista osaa tullut vastaan viikon aikana. Enpä kyllä sitä räjäytyskuvistakaan ole havainnut.
Oheisesta linkistä löytyy pdf Vibiemmen räjäytyskuva ja kytkentäkaavio, nopeasti katsottuna tekniikka on aivan samaa kuin Zaffirossani www.risteriet.dk/catalog/pub/bfc%20perfetta.pdf (http://www.risteriet.dk/catalog/pub/bfc%20perfetta.pdf)

Boilerin päällähän on tuo pyöreä termostaatti/solenoidi/kytkin mikä lie, johon tulee kaksi johtoa kiinni. Kenties tämäkin osa on voinut pettää? Isomacin sivuilta löytyi myös Zaffiron varaosaluettelo, jonka perusteella ainakin jostain pitäisi pystyä tilaamaan varaosia (yksi saksalainen putiikki löytyi jo, katsotaan vastaavatko mitään).
Toki parempi termostaatti (Chriscoffee Imit) olisi paikallaan, mutta pakko tyytyä tuohon tehdasmalliin jos ei muutakaan löydy. Tosiaan nuo jenkkimallit eivät sovi eri jännitteen ja hertsiluvun takia.
Korjaus vielä tuohon Imitin termostaattiin, löytyi kuva jossa CE-merkit ja jännite 250 V (http://www.chriscoffee.com/images/1393/Imitthermostatexplain.jpg)
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 05, 2010, 09:43:54 ap
Hetkonen, katsoppa että tällainen osa ei ole kärähtänyt:

http://espressocare.com/Qstore/Qstore.cgi?CMD=011&PROD=1196018975&PNAME=Isomac+Thermofuse

Jos sinulla oli ongelmia ylikuumenemisen kanssa, niin tuo on voinut kärähtää. Useissa koneissa tuo on siis "resetoitavaa" mallia, eli semmoisella alaspainettavalla napilla varustettu, mutta isomaceissa käyttävät noita kertakäyttöisiä.

Ellei sitten kyseessä ole tämä sama tuote http://www.chriscoffee.com/products/home/isomacparts/thermalfuse

Tuo taitaa kulkea boilerin päällä punaisen suojakuoren sisällä.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 05, 2010, 20:00:23 ip
Tuo taitaa kulkea boilerin päällä punaisen suojakuoren sisällä.

Näkemässäni Isomacin Teassa se oli muistaakseni juuri tuolla tavalla "kätketty". Muistaakseni jonkinlainen ruuvisysteemi linttasi sen boileriin pintaan kiinni.

Cafetoriahan on aikoinaan myynyt yksiboilerista vibiemmeä. Kannattaa esim. heiltä kysäistä millainen termostaatti siinä on. Jos ei löydy hyllystä niin saanevat tilattua jahka tovin malttaa odottaa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 05, 2010, 21:11:15 ip
Näkemässäni Isomacin Teassa se oli muistaakseni juuri tuolla tavalla "kätketty". Muistaakseni jonkinlainen ruuvisysteemi linttasi sen boileriin pintaan kiinni.
Cafetoriahan on aikoinaan myynyt yksiboilerista vibiemmeä. Kannattaa esim. heiltä kysäistä millainen termostaatti siinä on. Jos ei löydy hyllystä niin saanevat tilattua jahka tovin malttaa odottaa.

Eipä tuossa oikein muuta paikkaa enää ole kuin sen punaisen suojamuovikuoren alla, on hieman työläs irroittaa, joten en vielä sitä tässä vaiheessa ota irti. Ihme sinänsä, Isomac ei tarjoa tuota varaosana ollenkaan räjäytyskuvassaan (eli jos tämä osa on nyt sitten myös kaput, niin ei hajuakaan mistä sen löytää, ellei Chriscoffee nyt sitten vastaile). Alkuperäisen termostaatin ja sitten boilerin päällä olevan termostaatin/sulakkeen saisin Saksasta noin 60 eurolla, täytynee varmaan tyytyä niihin. Ja ehkä sitten ajan kanssa yrittää metsästää tuota Imitin termostaattia. Termostaatin kuparilankahan menee mutterin läpi boilerin sisään. Ilmeisesti tuo mutteri täytyy irroittaa, jotta langan saa kokonaan boilerin sisältä ulos (siinä kun ilmeisesti on päässä se sondi-mötti)?

Vibiemmen vastaavassa mallissa on sama termostaatti kuin Zaffirossa. Kyselin jo tuossa aikaisemmin osia myös Cafetoriasta, mutta eivät ole vaivautuneet vastaamaan, kuten ei moni muukaan firma.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 05, 2010, 21:43:42 ip
Tuo on ihan normi sähkökomponentti. Kysyt jostaisin radiohuollosta tms. Noita on esim. Autojen  sisälämppäreissä. Joissa sitä ei kyllä saa itse vaihtaa...
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 13, 2010, 18:06:28 ip
Ja Zaffiro elää taas!

Lopulta Saksasta löytyi tarvittavat osat, eli termostaatti ja varmuuden vuoksi boilerin päällä oleva termostaatti menivät vaihtoon ja kone lähti samantien käyntiin. Nyt olen yrittänyt haarukoida lämpöjä kohdilleen ja mieleen on juolahtanut hankkia grupon varteen se Ericin lämpömittari. Toisaalta pidattu tuplaboilerikone on myös pyörinyt mielessä pidemmän aikaa...

Gruppo tuli lopulta putsattua joka puolelta ja Molykote-voitelukin on hoidettu. Loppujen lopuksi simppeleitä operaatioita ja hammasta ei alkanut kiristää missään vaiheessa.

Osien metsästäminen oli hieman tuskaista ja monen firman palveluhalukkuuden puute oli kyllä pettymys ja kotimaan osalta pari nimekästä firmaa eivät suostuneet auttamaan, koska koneen merkki ei kuulu edustukseen (vaikka samoja komponenttejahan noissa kuitenkin on).
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 14, 2010, 10:48:37 ap
Ja Zaffiro elää taas!

Hienoa että ongelma ratkesi!

Nyt olen yrittänyt haarukoida lämpöjä kohdilleen ja mieleen on juolahtanut hankkia grupon varteen se Ericin lämpömittari. Toisaalta pidattu tuplaboilerikone on myös pyörinyt mielessä pidemmän aikaa...

Tuolla mittarilla se tosiaan hoituisi. Ja mikäli konetta edelleen myydessäsi ei uusi ostaja ko. mittaria tarvitse (=ei halua siitä maksaa), niin senhän saa siirrettyä uuteen koneeseen (mikäli E61 linjalla haluaa jatkaa) - myös jälleenmyyntiarvo (erikseen myytynä) on tod. näk. melko hyvä.

kotimaan osalta pari nimekästä firmaa eivät suostuneet auttamaan, koska koneen merkki ei kuulu edustukseen (vaikka samoja komponenttejahan noissa kuitenkin on).

Suoraan sanoen pelletouhua näiltä firmoilta siis. Ilmeisesti sitä asiakas ja hänen rahansa likaantuvat kun erehtyy vierailemaan toisessa liikeessä...  ??? Näitä "geneerisiä" E61 koneita alkaa kuitenkin pikkuhiljaa olemaan kohtuullisesti Suomessa ja monen koneen osalta lähestytään varmasti ns. "100 000 km" huoltoa, jolloin erinäisille pikkuvaraosille alkaa tulla kysyntää (kasvavassa määrin). Hyvä opettaa jo tässä vaiheessa potentiaaliset asiakkaat kiikaroimaan ulkomaille.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 14, 2010, 12:07:54 ip
Hienoa että ongelma ratkesi!

Niinpä, pääsee 13 vuotta vanha Krupsin thermoblock sotaratsu taas talviunille  :)

Suoraan sanoen pelletouhua näiltä firmoilta siis. Ilmeisesti sitä asiakas ja hänen rahansa likaantuvat kun erehtyy vierailemaan toisessa liikeessä...  ??? Näitä "geneerisiä" E61 koneita alkaa kuitenkin pikkuhiljaa olemaan kohtuullisesti Suomessa ja monen koneen osalta lähestytään varmasti ns. "100 000 km" huoltoa, jolloin erinäisille pikkuvaraosille alkaa tulla kysyntää (kasvavassa määrin).

Palveluntaso oli tosiaan hieman hämmentävää, kun on tavallaan tottunut tällä kahvialalla saamaan kohtuullisen hyvää palvelua. Tarvinnee sitten olla vissiin WBC-tason Barista, jotta ketään ongelmat edes hieman kiinnostaisi? Tosin ilmiö tuntui olevan vähän kansainvälinen, apua kysyttiin Italiasta, Hollannista, Jenkeistä, Ruotsista ja Saksasta. Chriscoffee kovasti komensi hankkimaan apua muualta kuin heiltä ja ohjasivat minut sitten eurooppalaisen kaupan nettisivuille. Eli Australiaan  :D :o
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 24, 2011, 10:00:53 ap
Zaffiron lämpötilat jaksaa ihmetyttää edelleen. Grupon lämpömittarin asennuksen jälkeen on siis ollut saatavilla tarkempaa tietoa lämmöistä ja kyllä vaan ihmetyttää.

Idle-asennosta kone antaa n. 75-asteista vettä! Lasken vettä kunnes boileri alkaa lämmittämään, valon sammuttua lämpötila heittelee välillä 83-86. Vielä uusi boilerisykli, jonka jälkeen lämmöt pyörii 89-92 välillä. Ja tästä eteenpäin uuttamaan kahveja ja lämpötilat heittelevät 89-95 asteen välillä. Ajatuksia?
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 24, 2011, 10:36:51 ap
Lämpökierto liian verkkaista. Minkäkokoinen virtausrajoitin koneessasi on (lämmönvaihtimelta gruppoon tuleva putki)? Mikäli reikä on liian pieni, gruppo jäähtyy liiaksi. Jos reikä on liian iso, gruppo ylikuumenee. Omassani on n.4,5mm reikä. Kuva liitteenä.

Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 24, 2011, 11:44:10 ap
Lämpökierto liian verkkaista. Minkäkokoinen virtausrajoitin koneessasi on (lämmönvaihtimelta gruppoon tuleva putki)? Mikäli reikä on liian pieni, gruppo jäähtyy liiaksi. Jos reikä on liian iso, gruppo ylikuumenee. Omassani on n.4,5mm reikä. Kuva liitteenä.

Eipä ole lämmönvaihdinkone. Yksiboilerinen siis.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 24, 2011, 11:58:17 ap
Eipä ole lämmönvaihdinkone. Yksiboilerinen siis.

Kyllä siinä termosifoni silti on. vemuli muotoili asian vaan vähän ylimalkaisesti, mutta E61-grupon siis lämmittää boileritoteutuksesta riippumatto lämpökierto, jossa boilerin vesi kiertää grupon kautta lämmityksen voimalla. Jos boilerin lämpö on oikea ja ulos tulee ihan liian kylmää vettä, on gruppo silloin liian kylmä, eli lämpökierto pielessä.

Duetossa yksi boileri päällä vallitsee sellainen maaginen lainalaisuus, että täydessä lämmössä gruppo on pari kymmenystä vaille 5 astetta kylmempi kuin boileriin säädetty uuttolämpö. Koska offset on 10, niin gruppo on siis 15 astetta kylmempi kuin boileri. Kun uuton aloittaa, niin lämpötila osuu tarkasti haluttuun. Koska yhdellä grupolla käyvä Duetto on varsin vastaava vehje kuin Zaffiro, niin tätä voisi ehkä käyttää jonkinlaisena lähtökohtana säätämiseen.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 24, 2011, 14:14:44 ip
Kyllä siinä termosifoni silti on. vemuli muotoili asian vaan vähän ylimalkaisesti, mutta E61-grupon siis lämmittää boileritoteutuksesta riippumatto lämpökierto, jossa boilerin vesi kiertää grupon kautta lämmityksen voimalla. Jos boilerin lämpö on oikea ja ulos tulee ihan liian kylmää vettä, on gruppo silloin liian kylmä, eli lämpökierto pielessä.

Hmm, jos kyse on tuollaisesta mekaanisesta osasta, niin silloin koneessa on kyllä suunnitteluvirhe. Mielestäni tämä ominaisuus on ollut alusta alkaen, vettä on aina saanut lutrata kunnolla läpi, jotta grupossa nousee lämmöt tarpeeksi korkealle. Ärsyttävä piirre josta todella haluaisin päästä eroon.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 24, 2011, 15:23:06 ip
Hmm, jos kyse on tuollaisesta mekaanisesta osasta, niin silloin koneessa on kyllä suunnitteluvirhe. Mielestäni tämä ominaisuus on ollut alusta alkaen, vettä on aina saanut lutrata kunnolla läpi, jotta grupossa nousee lämmöt tarpeeksi korkealle. Ärsyttävä piirre josta todella haluaisin päästä eroon.

Kyseessä ei ole mekaaninen osa. Katso vaikkapa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermosiphon

Onko boilerin termostaatti säädetty samoille asetuksilla kuin alkuperäinen, eli tehdasasetuksille? Kuvittelisin, että se olisi luokkaa 105-110 astetta.

Jos on ja gruppo käy silti kylmänä , niin silloin putket ovat tukossa kalkista tai koneessa todella on suunnitelluvirhe. Vähän vaikea kuitenkin uskoa, että näin olisi.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 24, 2011, 15:47:55 ip
Kyseessä ei ole mekaaninen osa. Katso vaikkapa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermosiphon

Onko boilerin termostaatti säädetty samoille asetuksilla kuin alkuperäinen, eli tehdasasetuksille? Kuvittelisin, että se olisi luokkaa 105-110 astetta.

Jos on ja gruppo käy silti kylmänä , niin silloin putket ovat tukossa kalkista tai koneessa todella on suunnitelluvirhe. Vähän vaikea kuitenkin uskoa, että näin olisi.

Piru vie kun tuossa termostaatissa ei ole mitta-asteikkoa, mutta sen verran otin sitä alaspäin (kun uuden asensin jokin aikaa sitten), ettei gruposta tuleva vesi ole pärskivää. Perusteellisen kalkinpoiston olen tehnyt hiljattain ja tosiaan kone on käyttäytynyt samalla lailla uudesta asti.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 24, 2011, 18:34:03 ip
Minkäkokoinen virtausrajoitin koneessasi on

Tuollaista rajoitinta siellä ei pitäisi olla - ei ole kovin monessa koti HX:ssäkään. Pienillä koneilla kun pärjää ilmankin (lisänä vain pieni vedenjuoksutus"vaiva"), kun taas isoissa koneissa saattaa käytännössä olla jopa välttämätön (koska muuten voi käydä niin että sielä saa lorottaa sitä +-100 asteista vettä niin kauan kuin sielu sietää).

Idle-asennosta kone antaa n. 75-asteista vettä!

Missä lukemissa gruppo on Idlenä (kun vesi ei virtaa). Jos sen tosiaan olettaisi aluksi käyttäytyvän kuin Duetto ilman höyryboileria (ks. tämä linkki (http://www.home-barista.com/espresso-machines/temperature-study-of-alex-duetto-t7950.html) ja kuvaaja), niin kokeile säätää termostaatti siten, että gruppo idlaa jossain 92 asteen paikkeilla.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 24, 2011, 19:33:59 ip
Missä lukemissa gruppo on Idlenä (kun vesi ei virtaa). Jos sen tosiaan olettaisi aluksi käyttäytyvän kuin Duetto ilman höyryboileria (ks. tämä linkki (http://www.home-barista.com/espresso-machines/temperature-study-of-alex-duetto-t7950.html) ja kuvaaja), niin kokeile säätää termostaatti siten, että gruppo idlaa jossain 92 asteen paikkeilla.

Kirjoitanpa uudestaan koko tekstin, eli 63.8 asteessa lämmityssykli naksahti päälle ja sen jälkeen lämmöt nousivat pikku hiljaa 71.4:ään. Tästä se sitten alkaa hiljalleen putoamaan tuonne 64 tuntumaan, josta lämmityssykli lähtee taas käyntiin. Vettä en ole laskenut läpi ollenkaan.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 24, 2011, 19:44:10 ip
Tuollaista rajoitinta siellä ei pitäisi olla - ei ole kovin monessa koti HX:ssäkään. Pienillä koneilla kun pärjää ilmankin (lisänä vain pieni vedenjuoksutus"vaiva"), kun taas isoissa koneissa saattaa käytännössä olla jopa välttämätön (koska muuten voi käydä niin että sielä saa lorottaa sitä +-100 asteista vettä niin kauan kuin sielu sietää).

Ok. Tuli vain mieleeni, kun omassa koneessani on ja HB:ssäkin kävivät aiheesta keskustelua (Zaffiro).

http://www.home-barista.com/reviews/buyers-guide-to-vibiemme-domobar-super-t4019-60.html#p45153
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 24, 2011, 21:03:20 ip
Kirjoitanpa uudestaan koko tekstin, eli 63.8 asteessa lämmityssykli naksahti päälle ja sen jälkeen lämmöt nousivat pikku hiljaa 71.4:ään. Tästä se sitten alkaa hiljalleen putoamaan tuonne 64 tuntumaan, josta lämmityssykli lähtee taas käyntiin. Vettä en ole laskenut läpi ollenkaan.

Aivan liian viileää (mielestäni). Jos gruppo on noissa lämmöissä, niin se syö todella paljon lämpöä pois vedestä ja siitä tuo juoksutuksen tarve. Mikäli olet ottanut jossain vaiheessa grupon "yläsienen" pois, niin "lämpöluuppi" näkyy koneen puoleisessa seinämässä - ne kaksi isohkoa reikää. Hommaa jostain sopivaa letkua tms. jonka saat aseteltua näistä alempaan tiiviisti. Tämän jälkeen pumppaa ruiskulla tms vettä letkuun ja tarkkaile miten äkkiä sitä alkaa tulemaan ylemmästä ulos. Pitäisi kiertää suht vapaasti. Kone tietysti kylmänä tässä vaiheessa.

Ok. Tuli vain mieleeni, kun omassa koneessani on ja HB:ssäkin kävivät aiheesta keskustelua (Zaffiro).

http://www.home-barista.com/reviews/buyers-guide-to-vibiemme-domobar-super-t4019-60.html#p45153

Rajoittimia on kaksi (puhuvat näistä juuri tuolla linkittämässäsi ketjussa). Eli osassa koneita on rajoitin tuolla "lämpöluupissa" ja sitten kaikissa (puhutaan siis E61:sistä) on tuossa yllämainitussa "sienessä" toinen, jonka tehtävä on hillitä grupolle tulevaa virtausta. Tällä ei ole enää siis tekemistä grupon lämpenemisen kanssa - vaan vaikuttaa uuttoprosessiin (rajoittamaton virtaus pumpulta kakkuun - varsinkin rotaatiopumpulla - aiheuttaisi ns. "komplikaatioita"). Grupon lämmitys tapahtuu siis "tyvestä".
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 25, 2011, 08:43:28 ap
Aivan liian viileää (mielestäni). Jos gruppo on noissa lämmöissä, niin se syö todella paljon lämpöä pois vedestä ja siitä tuo juoksutuksen tarve. Mikäli olet ottanut jossain vaiheessa grupon "yläsienen" pois, niin "lämpöluuppi" näkyy koneen puoleisessa seinämässä - ne kaksi isohkoa reikää. Hommaa jostain sopivaa letkua tms. jonka saat aseteltua näistä alempaan tiiviisti. Tämän jälkeen pumppaa ruiskulla tms vettä letkuun ja tarkkaile miten äkkiä sitä alkaa tulemaan ylemmästä ulos. Pitäisi kiertää suht vapaasti. Kone tietysti kylmänä tässä vaiheessa.

Kyllähän tuo tosi viileältä vaikuttaa, mutta täytyypä kokeilla tuota letkun kanssa (tms) kikkailua. Ahdas tila tekee hommasta hieman haastavan  :). Tietenkään tehdasuutena minulla ei ollut grupossa lämpömittaria, mutta tuolla tavalla kone on "toiminut" koko ajan. Josko siellä jonkinlainen rajoitin sinnekin on?

Rajoittimia on kaksi (puhuvat näistä juuri tuolla linkittämässäsi ketjussa). Eli osassa koneita on rajoitin tuolla "lämpöluupissa" ja sitten kaikissa (puhutaan siis E61:sistä) on tuossa yllämainitussa "sienessä" toinen, jonka tehtävä on hillitä grupolle tulevaa virtausta. Tällä ei ole enää siis tekemistä grupon lämpenemisen kanssa - vaan vaikuttaa uuttoprosessiin (rajoittamaton virtaus pumpulta kakkuun - varsinkin rotaatiopumpulla - aiheuttaisi ns. "komplikaatioita"). Grupon lämmitys tapahtuu siis "tyvestä".

Tätä sienessä olevaa rajoitinta tekisi kyllä mieli vaihtaa, tai ainakin kokeilla jotain toista mallia, parantuisiko/helpottuisiko uutot sillä ollenkaan. Mutta joo, tämä on eri juttua sitten jo :)
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 25, 2011, 10:47:41 ap
Tietenkään tehdasuutena minulla ei ollut grupossa lämpömittaria, mutta tuolla tavalla kone on "toiminut" koko ajan. Josko siellä jonkinlainen rajoitin sinnekin on?

Sellaista ei siellä kyllä saisi olla. HX -koneella on siis taipumuksena liian kuuma gruppo ja yksiboilerisella (tai kaksiboilerisella) liian viileä (E61 on nimenomaan suunniteltu "hukkaamaan" lämpöä, sillä alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut HX:n yhteydessä). Omassa HX-koneessani ei ole rajoitinta, boileri noin 1.3bar tuntumassa ja idlelämpö 103-104 astetta riippuen onko kahva koneessa kiinni vai ei. Onhan tuo jo 10 astetta yli toivotun, mutta ei siinä loppujen lopuksi mahdottoman pitkää huuhtelua tarvitse sen alaslaskemiseen (vesi tulee tosin kylmänä suoraan putkistosta).

Yksi mikä tuli mieleen: kokeileppa ottaa vettä höyrypillin kautta kuppiin ja mittaa minkä lämpöistä se on. Jos sieltä tulee lähelle 100 asteista niin silloin epäilisin vahvasti jonkinlaista vikaa vesikierrossa.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 25, 2011, 19:38:56 ip
Yksi mikä tuli mieleen: kokeileppa ottaa vettä höyrypillin kautta kuppiin ja mittaa minkä lämpöistä se on. Jos sieltä tulee lähelle 100 asteista niin silloin epäilisin vahvasti jonkinlaista vikaa vesikierrossa.

Idle-asennossa grupon lämmöt 67 astetta ja höyrypillin kautta vesi 80 asteista.

Uuttelin kahveja, jonka jälkeen mittasin heti, gruppo 86 astetta ja vesi höyrypillin kautta 98 asteista.

Kone taas pari tuntia idlenä ja lämmöt 67 astetta grupossa ja höyrypillin kautta vesi 80 asteista.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 25, 2011, 20:19:22 ip
Idle-asennossa grupon lämmöt 67 astetta ja höyrypillin kautta vesi 80 asteista.

Uuttelin kahveja, jonka jälkeen mittasin heti, gruppo 86 astetta ja vesi höyrypillin kautta 98 asteista.

Kone taas pari tuntia idlenä ja lämmöt 67 astetta grupossa ja höyrypillin kautta vesi 80 asteista.

Ei tuo 86 nyt mitenkään tolkuttoman alhainen ole grupon loppulämmöksi. Kuinka se käyttäytyy uuton aikana? Käykö se tuota ylempänä ja laskee tuohon - vai onko pelkkää nousua? Tuolla 67 asteen aloituslämmöllä pitäisi näkyä suhteellisen korkeita lukemia uuton alussa jos halutaan "tasapainottua" sinne 90 asteen lämpöihin. Jos antaa uuton aikana alhaisia lukemia, niin säädäpä seuraavaksi termostaattia niin, että idle-asennossa saat häyrypillistä 90 asteista (tavoitellaan siis vajaan 10 asteen nousua) - ja merkkaa kohdat jotenkin ylös.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 25, 2011, 20:38:41 ip
Ei tuo 86 nyt mitenkään tolkuttoman alhainen ole grupon loppulämmöksi. Kuinka se käyttäytyy uuton aikana? Käykö se tuota ylempänä ja laskee tuohon - vai onko pelkkää nousua? Tuolla 67 asteen aloituslämmöllä pitäisi näkyä suhteellisen korkeita lukemia uuton alussa jos halutaan "tasapainottua" sinne 90 asteen lämpöihin. Jos antaa uuton aikana alhaisia lukemia, niin säädäpä seuraavaksi termostaattia niin, että idle-asennossa saat häyrypillistä 90 asteista (tavoitellaan siis vajaan 10 asteen nousua) - ja merkkaa kohdat jotenkin ylös.

Jos kahvia lähtee uuttamaan suoraan idlestä, niin tuo 65-73 astetta pysyy uutossa aina ensimmäiseen lämmityssykliin asti. Sen jälkeen lämmöt nousevat tuonne 83-85 tietämille. Tämän jälkeen uutoissa lämmöt heittelee aina 87 asteesta, jopa nopeisiin 94 asteen piikkeihin. Parhaimmillaan olen saanut shotin aloitettua 92 asteessa ja se ei tippunut kuin asteen tuosta shotin lopussa. Mutta yleensä shotti alkaa jostain 91 asteen tietämistä ja päättyy 87 nurkille. Sarjatulella jos shotteja tekee niin lämpöä kyllä riittää, mutta heittelyä asteissa voi olla kaikkea tuon 87 ja 94 välillä. Mielestäni lämpötilan nousua en ole shotin teon aikana missään vaiheessa nähnyt, aina tullaan lämmöissä alaspäin.
Tosiaan ihmetyttää vain miten paljon koneella joutuu huuhtelemaan että sen lämmöt saa nousemaan.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 25, 2011, 21:53:50 ip
Parhaimmillaan olen saanut shotin aloitettua 92 asteessa ja se ei tippunut kuin asteen tuosta shotin lopussa. Mutta yleensä shotti alkaa jostain 91 asteen tietämistä ja päättyy 87 nurkille.

Mikäli gruppo oli näitä lukemia viileämpi alussa, niin kakulle saat ehkä juuri ja juuri 90 asteista vettä - todennäköisesti alle.

Tosiaan ihmetyttää vain miten paljon koneella joutuu huuhtelemaan että sen lämmöt saa nousemaan.

Nosta vain boilerin lämpöä reippaasti - ainakin niin että höyrypillin kautta laskiessa vesi pärskyy hieman alussa, sillä haluat boileriin yli 100 asteista vettä. (ks. esim. keskustelu täällä (http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/143326), missä PIDattu Zaffiro on asetettu 104 asteeseen). Muista merkitä jokainen aiempi kohta jotenkin termostaattiin.
Otsikko: Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 03, 2011, 14:31:06 ip
Lämpötilan säädöt jatkuvat... Idlessä kone pyörii nyt noin 70 asteen hujakoissa. Kahveja kun lähtee uuttamaan ja parin lämmityssyklin jälkeen lämmöt nousivat eilen grupossa jo yli sadan asteen! Pikkasen piti ottaa vielä lämpöjä alas, kiehuvaa vettä kun en tarvitse  :). Säädön jälkeen lämmöt ovat asettuneet 94-96 tuntumaan, hienosäätö on erittäin hankalaa ja tarkkaa, pienikin muutos termostaatissa saattaa aiheuttaa 5 asteen muutoksen.