Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: asillanp - Huhtikuu 08, 2016, 10:19:06 ap
-
En tiedä mitä tapahtui. Ajattelin että elimistöni ei enää kestä espressoa, vaan ainoastaan cappusinoa. Mutta kun eilen kylillä kävi kahden ammattilaisien kupeilla, niin ihmettelin et miksi ihmiset sekaa maitoa hienoon juomaan?
Ostin heti Amigo sweet&rish 100% arabika ja Ionia Gran Cerma papuja. Putsasin tänään huolellisesti kaikki laitteet ja laitoin koneet tulille. Tuo Amigo on uusi tuttavuus ja jo tuoksu kertoi, ettei kannata maistaa. Säätelin myllyä ja kokeilin monta eri kertaa, mutta juotavaa siitä ei saanut. Siirryin tuttuun Ioniaan. Sitä olen käyttänyt pari vuotta ja kotona sekä töissä. Töissä huonolla koneella samalla pavulla meni kahvihalut ja kotona sai vielä hetken ilon lyhyistä, kunnes aloin leikkimään maidon kanssa. Nyt ei tuottanut greemaa kuin 5mm ja tuoksu kitkerä. Parhaimmillaan sai 2cm kremaa ja tuoksukin oli taivaallinen. Palaako kahvi herkemmin tähän vuoren aikaan? Viime kesänä ei kukaan vieraistakaan halunnut sotkea maitoa espressoon, maistettuaan sitä ;-) Ei, ei se vika minun pakissa ole, vaan siinä etten ymmärrä mikä on muuttunut ja miten espresso koneillani pitäisi tehdä. YouTupet on kuunneltu ja katseltu....
Aaaalkaa väsyttää kun ei saa hyvää kahvia... Olisiko ehdotuksia! Olen kohta valmis menemään jonnekkin kaupalliselle kurssille, vaikka kolmatta vuotta on ennen mennyt hienosti....
-
En tiedä mitä tapahtui. Ajattelin että elimistöni ei enää kestä espressoa, vaan ainoastaan cappusinoa. Mutta kun eilen kylillä kävi kahden ammattilaisien kupeilla, niin ihmettelin et miksi ihmiset sekaa maitoa hienoon juomaan?
Mistä pavuista ne kahvinsa keittivät? Jos siis ne ovat kuitenkin sen "hyvä"-johon suuntaan olet pyrkimässä?
Ostin heti Amigo sweet&rish 100% arabika ja Ionia Gran Cerma papuja.
Olivatko kuinka tuoreita? Mikä paahtopäivä?
Putsasin tänään huolellisesti kaikki laitteet ja laitoin koneet tulille. Tuo Amigo on uusi tuttavuus ja jo tuoksu kertoi, ettei kannata maistaa. Säätelin myllyä ja kokeilin monta eri kertaa, mutta juotavaa siitä ei saanut. Siirryin tuttuun Ioniaan. Sitä olen käyttänyt pari vuotta ja kotona sekä töissä. Töissä huonolla koneella samalla pavulla meni kahvihalut ja kotona sai vielä hetken ilon lyhyistä, kunnes aloin leikkimään maidon kanssa.
Ostit papaua joka ei ole edes sinusta hyvä?
Viime kesänä ei kukaan vieraistakaan halunnut sotkea maitoa espressoon, maistettuaan sitä
Mikä papu oli silloin käytössä?
-
Ostin heti Amigo sweet&rish 100% arabika ja Ionia Gran Cerma papuja.
Oman makuni tuntien, itse en ostaisi kumpaakaan. Ionia ei ole tuttu, mutta esitän vahvan epäilyn siitä, että ei paahto on jo päässyt "happanemaan" (lue: yli kaksi viikkoa paahtopäivästä). Cafetoriakaan ei ole koskaan päässyt säväyttämään.
Lisäksi molemmat taitavat olla hyvin tummaksi vedettyjä paahtoja? On toki asia erikseen, jos erityisesti pitää tummaksi paahdetusta kahvista, mutta itse en niille juuri lämpene. Maidon kanssa ne nippanappa menevät silloin tällöin nautittuna (lähinnä ulkomaan reissuilla, kun muutakaan ei aina ole tarjolla).
Tuorepaahto-keskustelusta saanee vinkkejä paremman raaka-aineen valintaan. Onhan se niin, että jos raaka-aine ei ole huippuluokkaa, niin ei mitkään laitteet tai barista sitä sen paremmaksi saa. Päinvastoin toki.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3981.0
-
On tuosta Ioniasta hyvät kahvit aiemmin saatu, et tuntui ettei kannattanut esim Yellou Malabarista ostaa.. Eipä tosiaan siinä paljoa vaihtoehtoja jää jäljelle, kun kone on kunnossa ja kolmisen vuotta samalla koneella pärjätty. Nyt Ioniapavut on kaksi viikkoa paahdosta. Täytyy kokeilla nyt niitä.
-
Ei sattumalta ruokavaliossa ole tapahtunut muutoksia? Niillä voi olla vaikutusta siihen, miltä kahvi maistuu.
-
Hah, ruokavalioasta tuli mieleen, että ainakin pinjansiemeniä kannattaa välttää, jollei halua että kakiki maistuu metallille pari viikkoa.
-
Noista pavuista voisi vielä sanoa, että satoeräthän vaihtelevat. Vaikka jostain on tykännyt aiemmin, niin ei se samaa kahvia enää seuraavalla satokaudella ole. Toki osaavat paahtajat säätävät tuotebrändiensä blendi suhteita satojen mukaan, mutta ei sekään mitään automaattisen varmaa ole.
Sitten tietysti mitä tummempi paahto, niin sitä vähemmän sillä ylipäänsä on väliä mitä sotkua siellä on alla, mutta toki se sieltäkin maistuu.