Minusta kysymys on hyvä, kun se laittaa pohtimaan omaa suhdetta kahviin. "Jos on pakko valita, kummasta pidät enemmän...."
Piti pohtia tätä aikansa, koska nautin todella paljon sekä valmistamisesta että juomisesta. Samalla tavalla pidän todella paljon ruoan valmistamisesta ja kokkaamisesta, kuin sen syömisestäkin.
Mutta sitten kun ollaan harrastajapalstalla. Kaiketi minä olisin ammattibarista tai perustaisin kahvipaahtimon, jos se valmistaminen menisi lopulta itse tuotteen nauttimisen edelle.
Toinen valintaa helpottava on seuraava kokemus: Silloin tällöin ajatusketju menee näin: "tekisipä mieli kahvia, mutta jaksaisinko keittää? No keitän, kun tekee kahvia mieli".
Ainoa tilanne, jossa ajatus on mennyt näin: "Tekisipä mieli keittää kahvia, mutta ei viitsi juoda. No keitetään ja kaadetaan viemäriin itse kahvi..." on ollut silloin, kun hommasin Pavonin ja sille portaattoman myllyn, ja piti päästä kokeilemaan perussäätöä kohdilleen.
Mielelläni keitän kahvia toki vieraillekin, vaikka ei itse enää tekisikään mieli juoda. Koska omistan kapasiteetiltaan rajallisen Pavonin, olen myös kehittäa nyt tavan toimia, jos vieraita on tulossa syömään. Juon itse espresson tai pari siinä kokkaillessa, niin kapasiteetti riittää keittää jälkiruokaessot muutamalle vieraalle... Juon siis itse aperitiivina ja vieraille ruoansulatteluun.
Hauskaa on sekin, että muutama ystävä ei juo koskaan kahvia iltaisin, mutta heillekin on tärkeää, että joku seurueesta haluaa sen espresson juoda. Illallinen ei ole kuulemma meillä täydellinen, jos he eivät saa seurata espresson valmistamista vipukeittimellä... ja minun paneutumistani itse prosessiin. Silti hyvän kahvin juominen on kaiken päämäärä....Ilman sitä tavoitetta en olisi tähän hommaan perehtynyt.