Stockmann kahvitapahtumassa 2013 oli esillä pääasiassa täysautomaatteja, kapselikoneita löytyi muutamia sekä pari kahviesittelijää. Sivuteemana oli tarjolla suklaata. Siisti tilaisuus jossa oli taas mukava käydä.
Koetin kierrellä kaikki kahvia tarjoavat edustajat. Automaattien kohdalla pyysin espresson ja tiedustelin miten makuun voi vaikuttaa. Käytännössä valitsin suuren määrän kahvipuruja ja pienen määrän nestettä. Kysyin kuinka paljon kahvipuruja valmistamisen yhteydessä käytetään. Kysymys oli melko vaikea useimmille esittelijöille, mutta uuttosuhde oli silmämääräisesti arvioiden keskimäärin jossain 35% paikkeilla. Ei-automaattipisteillä maistoin tarjolla olevaa kahvia mustana. Pisteytin kahvit asteikolla nollasta (äärimmäisen pahaa) sataan (äärimmäisen hyvää). Muistaessani kysyin luvan esittelykoneen kuvaamiseen ja luvan myös aina sain.
Seuraavassa pisteet kahveista (laite, kahvipapu, arvosana):
Automaatit:
Delonghi ESAM 6900 PrimaDonna Exclusive, Kimbo (tumma paahto), 52
Melitta Caffeo CI, Paulig Espresso, 49
Siemens, Gevalia Mastro Lorenzo Espresso, 58
Jura ENA Micro9 Aroma Plus, Kaffa India Monsoon Malabar (hyvin tumma paahto, öljy pavun pinnassa), 52
Kapselikoneet:
Cupsolo, Paulig Supremo, 45
Nespresso, Nespresso Roma (paahtoaste taisi olla 8/10), 42
Suodatinkahvilaitteet:
Wilfa Svart Presisjon, Kaffa el Salvador, 67
Muut:
Gaggia, Colombia Medellin Supremo, 55 (esillä oli kahvi, ei laite)
Paulig, Paulig Kenya, 51 (esillä oli kahvi, ei laite)
Juralla vaikutti olevan suurin valikoima esillä olevia tuotteita. Ilmeisesti kaikki laitteet olivat myös valmiina esittelyyn ja jokaisesta taisi löytyi eri papua. Esittelymielessä tämä oli varmaan otollisin laitevalmistaja jos vain tietää mistä kahvista itse pitää. Maistoin itse vain yhden pavun, joka oli omaan makuuni liian tummaa espressokäyttöön, maitokahvi olisi varmaan ollut otollisempi valinta. Esittelijän kanssa juteltiin luontevasti myös uuttosuhteista.
Delonghin laite-esittely oli hieman niukka, luulin jopa hetken ettei maistelu ole mahdollista. Melittan esittely oli asiallinen. Siemensillä oli varsin osaava ja luonteva esittely, laitteen säädöt jauhettavan purumäärän ja tuotettavan nesteen osalta vaikuttivat laajemmilta ja tarkemmilta kuin muilla laitteilla. Purumäärän sai säädettyä grammoina ja nestemäärän millilitroina vaikka käyttöliittymä olikin vähän epäinformatiivinen. Esittelijän mukaan purumäärän saa säädettyä kilpailijoita suuremmaksi.
Automaateista useimpien kohdalla juoman lämpötila oli heti valmistamisen jälkeen lähellä maistelulämpötilaa. Kapselikoneiden kohdalla sai olla useammin varuillaan ettei kahvi polta suuta. Cupsololla oli jännä idea siinä, että laitteen suurehkon sivuseinän sai erilaisilla valokuvilla varustettuna ja ymmärtääkseni myös oman valokuvan käyttö onnistuisi. Nespresson kohdalla paljastui että kapselin kahvipaahto oli jo melkein vuoden vanhaa. Tämä jäi pohdituttamaan vaikka esittelijän mukaan kahvipuru säilyy muuttumattomana kapselin sisällä. Nespresson kohdalla kysyin mielipidettä uudelleentäytettävistä kapseleista. Tähän vastattiin aluksi diplomaattisesti kysymystä vältellen, mutta myöhemmin tuoden esille sitä että Nespresson kohdalla idea on nimenomaan kapselin sisältämässä kahvipurussa ja sen laadussa jolloin koko idea vesittyy jos käyttäjä täyttäisi kapselin itse.
Wilfan laitteet olivat manuaalisuodatinkeitin (normivedenkeitin+suodatinpussipidike+kannu, "kaada itse") ja "automaatti" suodatinkeitin (jossa vesi siirtyy purujen päälle laitteen toimesta). Esillä oli myös Wilfan perusmylly CGR-1.
Ja sitten loppufiilikset: Juran esittelijä kommentoi melko osuvasti täysautomaattisen kahvilaitteen soveltuvan sellaisille, jotka haluavat (esimerkiksi aamukahvinsa) tasalaatuisena ja helposti. Itse voisin tuohon lisätä että jos laatu (maku) automaattikahvissa riittää niin miksipä ei. Tilaisuuden jälkeen siirryin barista sm -kisapaikalle Kluuviin. Sieltä löytyi päivän paras kahvi huimalla erolla edellisiin nähden.