Minäkin suosittelisin tiputtamaan sen yhdistelmäkeittimen harkinnasta. Siinä tehdään espressotekniikan suhteen aivan liian monta kompromissia.
Jos päätyy jompaan kumpaan, niin 500€:n budjetti on espressossakin ainakin lähellä mahdollista.
Tällä hetkellä taitaa olla myydään-palstalla myynnissä Ascason I-mini. Se yhdistettynä johonkin passeliin Gaggian keittimeen, esim. Classiciin voisi päästä ainakin hyvin lähelle budjettia. Gaggian mallistoa en tunne kovin hyvin, joten Classic nyt tuli ensimmäisenä "oikeana espressokeittimenä" mieleen. Mitään sen edullisempaa en oikein uskalla suositella, valitettavasti.
Jos haluaa käsimyllyn, niin Orphan Espresson Lido-mallisto maksaa kutakuinkin parinsadan euron tienoilla. Ne ovat todella mainioita myllyjä. E-malli espressolle, 2 ja 3 -mallit suodatinkahville ja muille vastaaville. Lidoja edustaa ja myy Euroopassa
coffeehit.co.ukSuodatinpuolella tietysti pääsee varsin paljon halvemmalla. Wilfan malliston paremmat (lue:kallimmat) keittimet ja Moccamater ovat hyviä vaihtoehtoja tippakeittimeksi, mutta tosi mies hankkii Aeropressin, Chemexin, V60:n, Cleverin tai jonkin muun lukuisista muista manuaalisista vaihtoehdoista. Näiden manuaalihärvelien hinnat ovat parista kympistä ylöspäin. Helposti kuitenkin alle satasen. Eikä pressokeitinkään ole huono vaihtoehto.
Jotkut käyttävät yhtä myllyä sekä espressoon että muihin metodeihin. Hermot siinä saattaa mennä aika nopeasti. Espresson säätäminen on pikkutarkkaa touhua ja kahvia menee paljon hukkaan ylimääräisessä säätelyssä. Siksi on käytännössä fiksua hankkia kaksi myllyä. Mutta jos omistaa lehmän hermot, niin kyllä kai siten voi pärjätäkin. Itse en siihen venyisi mitenkään.
Jos hyväksyy sen, että espressojauhatuksen vaihtaminen toiseen jauhatukseen (ja päinvastoin) ei onnistu ihan käden käänteessä, niin yhdellä myllyllä voi toki aloittaa ja ostaa toisen sitten (tai mieluusti vähän ennen) kun hermot alkavat kärytä liikaa.
Gaggia, Lido + joku edullinen manuaalisuodatinkeitin voi irrota kokonaisuudessaan johonkin alle 600€:n. Lisäkuluja tulee toki ennemmin tai myöhemmin hankittavan pikkutilpehöörin myötä, mutta nehän mies voi hankkia itse heti kun pääsee syvemmälle kahvin ihmeelliseen maailmaan.
Olikohan nyt niin (muisti pätkii), että Gaggiassa tulee mukana vain paineistetut filtterit? Ne suosittelen heti vaihtamaan paineistamattomiin, joskin paineistettu filtteri helpottaa jauhatuksen kanssa (ja yhdellä myllyllä varmaan pärjäisi). Varjopuolena paineistetuissa filttereissä on, että espresson maku kärsii kohtuuttomasti. Jotkut nyt tietty pärjäävät paineistettujenkin kanssa, mutta minä en itse voisi elää sellaisen kera tietäen miten paljon menettäisin espresson maussa.
Ja kuten edelläkin on jo todettu: tuore ja laadukas kahvi on kaiken a ja o. Kahvia ei kannata ostaa marketeista vaan pienpaahtimoilta. Se on käytännössä ainoa tapa varmistaa tuoreus (ja monissa tapauksissa laatukin).