Vielä muutama paikka testattu ja sitten loppusana.
Budabest baristas tuli käytyä eilen. Pienehkö paikka. Tanskalaisen Coffee Collectiven papuja. Espresso 490 huf ja Doppio 650. Doppio siis noin 2,17 €. Bolivialaista papua, jossa hyvin sanoisinko mallasmainen maku. Tätä lähti pussi mukaan, koska paahtopäivä tosi lähellä. Itse asiassa en muualla edes katsonut asiaa, kun en ostanut. Olisi laadun puolesta toki voinut.
Törmäsin myös Cafe Frei nimiseen kansainväliseen ketjuun. Sisälle sai se, että tarjolla oli 73 erilaista kahvijuomaa ja tuli ikävä ibrik-kahvia. Vaimo otti ristreton, jota kehui kovin. Kardemummainen beduiinikahvin nimellä myyty oli myös hyvä ja selvästi raikas tuore maku. Näitä paikkoja on siis pitkin Eurooppaa. Hintaa en muita, mutta 1,5 - 2€ tietämillä kahvista riippuen.
Sitten samaan aikaan positiivinen ja kyseenalainen Gerbeaud, joka on käsite itsessään. Siellä sai kahta eri papua: heidän omaa blendiään tai hieman sitäkin kalliimpaa sinkkua. Maistoimme doppiot sitä vieläkin kalliimpaa. Erittäin hyvä espresso. Afrikkaan päin oli maku. Kuulemma aina vaihtelee. Hyvin oli valmistettu, mutta hinta oli 1690 huf eli noin 5,56€. Huikea hinta ja voi kysyä onko täällä pakko käydä, jos muualta samantasoisen saa jopa alle kolmasosahinnalla. Mikä paino on maineella ja kalliilla leivoksilla... Itse halusin tietää kahvin tason. Tavallinen espressokaan ei ollut paljoa halvempi, noin 4 €.
Monia uuden aallon kahviloita jäi testaamatta. Niitä on kaupungissa enemmän kuin linkittämässäni artikkelissa. Valikoima sisälsi usein espressopohjaiset, käsin uutetun ja aeropressillä valmistetun. Useissa tarjolla oli coldbrew myös. Vain yhdessä käymistäni espresso oli heikkoon päin. Eli onnistumisprosentti oli hyvä. Kaikissa taisi olla papua myynnissä ja useimmat järjestivät baristakursseja.
Sanoisin, että kaupunki on "kotibaristalle" mielenkiintoinen. Miltei väkisin muiden kohteiden suunnalla on laadukkaita uusia pikkukahviloita. Tuo linkittämäni artikkeli on hyvä lähtökohta merkata niitä kartalle. Itse vilkaisin sitten museossa tms. onko lähellä mielenkiintoista kahvilaa. Varsinaista pettymystä en kokenut. Yksi espresso oli sitä, mutta saman paikan kylmäuutto korjasi sen.
Jos ei jaksa systemaattisesti näitä etukäteen tutkia ja ylösmerkata, hyviä tunnusmerkkejä ovat: kahvilan terassilla 20 - 35 vuotiata asiakkaita, ikkunassa baristakurssin tai Coffee Collectiven tai muun hyvän paahtimon mainos - maininta handroasted coffee. Ikkunassa myynnissä aeropressejä tai Harion värkkejä, hyllyssä papupusseja....kahville siis.
Ps. Sellainen fiilis, että joku uuden aallon kahvila jäi merkkaamatta testistä huolimatta....
Edit. korjasin tiedon Coffee Collectivesta. Lisäksi ainakin Sentzendressä oli pikkukahvilla, jossa luki Hand roasted coffees ja todella hyvä espresso, nimi ei jäänyt mieleen, paikkoja siis löytyy, kun katselee. Kun seuraavan kerran menen Budapestiin tilailen muuta kuin espressoa. Nyt halusin jonkin vertailukohdan ja join siksi kaikkialla espressoa, paitsi siis Cafe freissa, joka viekotteli arabialaisella kahvillaan, ja joka ei ollut pienyritys.