Kahvikeskustelu > Kahvit ja pavut

(Kahvi)kokemuksia HasBeanista

<< < (2/141) > >>

ivier:
Minäkin olen enemmän kuin tyytyväinen nopeuteen sekä tilauksen käsittelyssä että toimituksessa (standardipostia käyttäen). Tuoreuskin on kohdallaan: tähän mennessä kaikki tilaamani pavut on paahdettu tilauksen jälkeen, eli olen aina saanut ne jo muutaman päivän kuluttua paahtamisesta.

Mitä itse papuihin tulee, olen vähän kahden vaiheilla. Toisaalta firman nimikkopavut (sekä tavallinen että premium) ovat niin syötävän houkuttelevan näköisiä espressopapuja kuin voi toivoa, mutta muut umpimähkään kokeilemani pavut ovat pääsääntöisesti aika vaaleita ja kuivan näköisiä essopavuiksi. Jälkimmäisissä maku jää usein aika laimeaksi espressoksi, lähemmäksi vahvaa suodatinkahvia. Vai pitäisikö tähän suhtautua "englantilaisena espressopaahtona"? Olisi kiinnostavaa tietää, millä tavalla heidän paahtotapansa poikkeaa esim. Italiassa tyypillisestä.

Sivustolta on myös hiukan työlästä saada käsitystä nimenomaan espressoon sopivien papujen valikoimista, heidän asiakaskunnassaan on selvästi myös suodatinkahvin käyttäjiä.

jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: ivier ---Sivustolta on myös hiukan työlästä saada käsitystä nimenomaan espressoon sopivien papujen valikoimista, heidän asiakaskunnassaan on selvästi myös suodatinkahvin käyttäjiä.
--- Lainaus päättyy ---


Oletkos katsonut papujen yhteydestä löytyviä "cupping notes" kohtia? Niistä on mm. kohdat Good for espresso? yes/no, Good for filter? yes/no. Samasta tietosetistä löytyy myös paahtosuositus, josta saa ehkä myös lisäosviittaa.

Muistaakseni tilausta tehdessä voi antaa siihen liittyviä kommentteja. Uskoisin että jos siihen kohteliaasti laitat että toivoisit pavut espressoa varten paahdettuina, niin todennäköisesti ne sellaisina saat. Käsittääkseni he paahtavat pavut aina tilauskohtaisesti.

Kuten arvelitkin, niin asiakaskunnassa on varmasti paljon suodatin/presso/vacu pot/aeropress/jne käyttäjiä ja siksi valikoimista löytyy luonnollisesti myös heille sopivia vaihtoehtoja. Onhan se espresso kieltämättä melkoista nektaria, mutta on noissa muissakin menetelmissä omanlaisensa (maku)elämyksensä tarjottavana (varsinkin jos raaka-aineisiin ja valmistukseen suhtaudutaan yhtä huolella kuin espresson tekemiseen).

ivier:

--- Lainaus käyttäjältä: jiitee ---Oletkos katsonut papujen yhteydestä löytyviä "cupping notes" kohtia? Niistä on mm. kohdat Good for espresso? yes/no, Good for filter? yes/no. Samasta tietosetistä löytyy myös paahtosuositus, josta saa ehkä myös lisäosviittaa.
--- Lainaus päättyy ---

Cupping notes -tekstit ovat hyödyllisiä, mutta tilattavien papujen valinta on niiden avulla mielestäni tosiaankin hieman työlästä. Kaikille pavuille noita tietoja ei ole. Olisi hyvä, jos valikoiman papuja voisi listata suositellun paahtoasteen, kofeiinipitoisuuden tai sen mukaan, miten hyvin ne sopivat espressoon/maitopohjaisiin juomiin ym. Tai jos nuo papukohtaiset merkinnät saisi avattua jonkinlaisena taulukkona (jossa olisi siis eri papuja), josta voisi haeskella haluamaansa.


--- Lainaus käyttäjältä: jiitee ---Muistaakseni tilausta tehdessä voi antaa siihen liittyviä kommentteja. Uskoisin että jos siihen kohteliaasti laitat että toivoisit pavut espressoa varten paahdettuina, niin todennäköisesti ne sellaisina saat.
--- Lainaus päättyy ---

Epäilemättä. Mutta jos papujen kuvaustekstissä suositellaan "medium to dark roast", olettaisin papujen tulevan kohtuullisen tummapaahtoisina pyytämättäkin. En nyt osaa nimetä mitään yksittäistä paputilausta, jossa saamieni papujen paahtoaste on erityisesti poikennut siitä mitä kuvaustekstien perusteella odotin, mutta yleisfiilikseni on, että pavut tulevat aika varovasti paahdettuina. Annan lisää kommentteja, kunhan ehdin kerätä kokemuksia uusien tilausten myötä.

jiitee:
Oletko tilannut single origin -papuja vai espresso sekoituksia?

http://www.coffeeinfo.co.uk/index.php?name=FAQ&id_cat=6#q18

Katsastin että tuolla Steve kertoo että "medium dark roast" on hänen suosikkinsa espressoon (ks. sivulla oleva selitys). Olettaisin tuosta että ainakin espressosekoitukset tulisivat enemmän tai vähemmän lähellä tätä paahtoastetta?

Nuo single origin pavut saattavat olla sitten vaaleampia, mikäli paahtajan mielestä niiden ominaisuudet ovat kyseisessä paahtoasteessa parhaimmillaan. Mutta kannattaa huomata että kaikki "SO":t eivät välttämättä sovi pelkältään espressoon, vaan niitä pitäisi sekoitella. Esim. Yirgacheffeä saa valmiiksi paahdettuna ja se sopii kuvauksen mukaan suodattimeen/espressoon, mutta espressossa se on pelkäältään aika "tiukkaa" (se on ehkä parhaimmillaan "mausteena" jonkun pohjan päällä). Suodattimessa se taas on pelkiltäänkin ylimaallista herkkua. Yirgacheffen voi tietysti paahtaa niin tummaksi että sitä voi sellaisenaan espressossa juoda, mutta tällöin siitä käytännössä menetetään kaikki se mikä tekee siitä erikoisen.

Näköjään kaikista sekoituksista ei ole noita cupping noteseita ole, mutta "SO" lajeissa en ole vielä törmännyt sellaiseen jossa niitä ei olisi (lukuunottamatta tietysti robustat).

Oikeassa olet kyllä siinä, että noilta sivuilta on hieman vaikea hahmottaa mitkä pavut toimivat pelkiltään espressossa, ilman että on niistä itsellä jo jonkinlaista kokemusta. Mutta noiden "espresso blend" -kokonaisuuksien pitäisi kyllä olla varmoja valintoja.

Tuo hasbeanin Steve muuten jutustelee paljonkin toomuchcoffee -foorumeilla ja sieltä olen ainakin saanut käsityksen että on ihan "joviaali" tyyppi ja todennäköisesti pääset asian kanssa helpoimmalla jos laitat hänelle vaikka sähköpostia ja kerrot ongelmastasi.

Kaffana:

--- Lainaus käyttäjältä: jiitee ---Tuo hasbeanin Steve muuten jutustelee paljonkin toomuchcoffee -foorumeilla ja sieltä olen ainakin saanut käsityksen että on ihan "joviaali" tyyppi ja todennäköisesti pääset asian kanssa helpoimmalla jos laitat hänelle vaikka sähköpostia ja kerrot ongelmastasi.
--- Lainaus päättyy ---

En ole lukenut noita foorumin juttuja mutta se, mitä sähköpostin välityksellä ollaan jutusteltu, on antanut innostuneen kuvan hepusta. Vastaukset tulee bumerangina lähes järjestään minuuttien sisällä ja vinkkejä/neuvoja satelee, kun hieman utelee.

Itse en ole nyt ihan niin puristi juomani suhteen vaan hyvä sekä loistava kahvi kelpaavat myöskin täydellisen ohessa... 8)

En nyt muista täsmällisiä aikoja tilaukseni suhteen mutta tässä osviittaa sähköpostikuittauksista:

29/01/2007 12:00 Pending  
29/01/2007 12:15 Processing  
29/01/2007 17:00 Despatched
31/01/2007 09:00 Drinking... :wink:

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta