Ajattelin että tähän voisi kerätä tapauskohtaisesti ongelmia espresson ja muiden kahvijuomien maun kanssa sekä ratkaisuehdotuksia niihin.
Aloitan ensimmäisenä tälläisellä vähän kinkkisemmällä tapauksella. Omalla kohdalla on välillä ollut ongelmaa tumman/kitkerän jälkimaun kanssa espressossa. Maun maistaa kyllä juodessakin mutta se on usein enemmän taustalla eikä kovin voimakas mutta juomisen jälkeen maku monesti vahvistuu suussa siihen pisteeseen että tekee mieli panna suuhun jotain mikä peittää maun.
Olen yrittänyt selvitellä mistä kaikista tekijöistä kyseinen ongelma voisi johtua ja olen löytänyt seuraavat:
1. Likainen keitin - Takaisinhuuhtelen ja harjaan koneen käytön jälkeen. Pesu 2 viikon välein
2. Yliuutto / epätasainen uutto - Olen käyttänyt WDTä
3. Liian korkea lämpötila - Olen pyrkinyt pitämään lämpötilan n. 92 asteen paikkeilla
4. Liian pitkä uuttoaika - Yleensä käytän maksimissaan 30s. Normaalisti 27-28s.
5. Liian korkea paine - Noin 9 bar. Tarkistin viimeksi eilen.
6. Huono laatuinen kahvi - Ei pitäisi olla ongelma. Käytän mm. TKP, HKP, Kaffaa, SQM paahtimoita.
7. Myllyn tuottama tomu - Myllynä compak k10. Ei pitäisi olla ongelma. Uuttojen toistettavuus hyvä ja maku muuten hyvä.
8. Liian tiukka uuttosuhde - Olen pyrkinyt 50-70% suhteeseen.
9. Vanhan kakun seisottaminen kahvassa - Tätä tulee joskus tehtyä siten että kahvin valmistuksen välissä on esim tunti.
Tuleeko mieleen jotain muuta? Mitä pidätte yllä olevista todennäköisimpinä syinä.
Kiitos jo etukäteen,
Mikko