Kysymyksesi sivuaa yhtä syistä
tämän uuttosuhdetaulukon syntyyn - johon olet varmaankin jo tutustunut?
Eli jos kahvia tulee tuo vajaa 30 grammaa ja tavoitetilavuus on 20 - 30 ml per sinkkushotti, niin tuplashotin tilavuus on puolen desilitran hujakoilla. Tästä liki puolet on hiilidioksidikuplaa tms kevyempää. (Paitsi jos pavuissa on robustaa jolloin cremaa voi olla vielä reilusti enemmän.)
Tilavuus kannattaa unohtaa, sillä kuten olet jo itse todennut se voi vaihdella melkoisesti pavuista ja valmistustavasta riippuen. Mutta jos katsot tuota edellistä uuttosuhdetaulukkoa, niin siinä on saatu tuplalle (12-18g jauhetta) tilavuudeksi 40-76ml riippuen valmistustavasta/pavuista.
Jatkokysymys: Mikä on tuplaristreton tyypillinen paino ja tilavuus? Entä paljonko siihen käytetään kahvia, saman verran kuin normaaliessoon vai enemmän?
Jos sinulla on siis 14 grammaa jauhetta ja uutat siitä 28 grammaa juomaa, niin sait tuplan - jos uutit 14 grammaa niin sait tuplaristreton (uuttosuhteiden mukaan). Eroa tässä tapauksessa olisi ollut jälkimmäisen huomattavasti hienompi jauhatus jotta suurinpiirtein samassa uuttoajassa saatiin tuon verran vähemmän juomaa.
Uuttosuhdetta käyttäessä on näppärä puhua 14 gramman espressosta, 16 gramman espressosta, 18 gramman espressosta... jne. ja jokseenkin yksikäsitteisesti. Tällöin siis tarkoitetaan (tyypillisesti) 28, 32 tai 36 gramman painoisia juomia jotka on valmistettu 14, 16 tai 18 grammasta kahvia.
Täällä ristretto on 20 - 25 grammaa kun kahvia on 15 g. Onko ero tosiaan noin pieni?
Tuossa 15/25=0.6 - eli osutaan siis juuri ristreton ja espresson rajalle (60% uuttosuhde).
Entäpä USA:ssa, updosingin luvatussa maassa. Ovatko espressotkin siellä suurempia - vai onko kahvin ja lopputuotteen painosuhde lähempänä ristrettoa? Mikä on ristreton ja updosed espresson välinen ero? Minkälaista makua niillä tavoitellaan, jos verrataan perinteiseen italialaiseen espressoon?
Siellä kai on suosittu noita ristrettoja. Kun ne valmistetaan suuresta määrästä jauhetta saadaan lopputulokseksi kohtuullisen iso määrä juomaa joka sitten maistuu isonkin maitomäärän läpi - ja on yksinäänkin "isompi".
Ristreton ja updosed espresson välisen eron voi kertoa parhaiten juuri tuon uuttosuhteen kautta. Eli jos tunget tuplafiltteriin 18 grammaa jauhetta ja uutat siitä 18 grammaa juomaa teit ristreton. Updosed espresson saat kun uutat tuosta 18 grammasta 36 grammaa juomaa. Tällöin siinä on uuttosuhde 50%, mutta valmistuksessa on käytetty 4 grammaa "normaalia" enemmän jauhetta. Itseasiassa tuo ristrettokin olisi tässä tapauksessa "updosed".
Kuten uumoilit, niin 14 gramman espresso ja 18 gramman espresso voivat maistua samoista pavuista tehtynä melko erilaisilta ja tätä tuossa haetaan takaa. Eli tavoitellaan "hyvää makua" käytettävänä olevista kahveista - jotka eroavat yleensä ottaen melko paljon perinteisistä Italialaisista papusekoituksista ja eivät välttämättä ole parhaimmillaan noilla perinteisillä grammamäärillä.