Onkos kukaan jatkanut magnesium-kokeiluja?
Järjestin itselleni sokkomaistelun, jossa papuina olivat HasBeanin Brazil Ipanema Fazenda Rio Verde Premier Cru B65 Peach sekä Jabberwocky White Blend. Makuprofiililtaan ne ovat suunnilleen samassa maastossa. Jabberwocky oli jo vähän vanhaa.
Erot olivat yllättävän suuria. Yksi neljästä oli selvästi vetinen ja latistunut, kaksi ihan hyvää hedelmäistä, täyteläistä, hieman petroolista, jossain määrin toisistaan poikkeavaa, sekä yksi herkullisen hapokas makean sitruunainen ja aprikoosinen. Mielestäni erotin pavut toisistaan, mutta eivätpä ne sitten menneetkään oikein. Eli siinä mielessä ainakin veden laatu vaikutti yllättävän paljon, että se sai kaksi papua sotkeutumaan keskenään.
Se vetinen ja latistunut oli tavallisella vedellä tehty Jabberwocky, siinä maistui lähinnä pavun ikä. Mg-vesi kuitenkin taikoi vähän enemmän aromia irti samasta pavusta. Ja se selvästi herkullisin oli tuore Rio Verde mg-vedellä tehtynä.
Maistoin vielä uudelleen, kun kahvit olivat jäähtyneet täysin huoneenlämpöiseksi. Tässä vaiheessa myös olin katsonut, mitä kukin kuppi oli. Erot olivat varsin vastaavia, tosin mg-veden taika vanhan pavun osalta ei paljon erottunut. Mietin, että olisikohan ollut vain makujen sotkeutumista alkuperäiselläkin kierroksella. Joka tapauksessa tuoreen pavun ja mg-veden yhdistelmä oli yhä lyömätön herkkien makeiden hedelmäisten makujen esiintulossa.
Todennäköisesti en jatkossakaan tee suodatinkahveja mg-vedellä, koska hitaasti pulputtava kannu on vähän hankala yhdistää arkisiin kahvirutiineihin. Jos käsiteltyä vettä tulisi hanasta, niin ehdottomasti sitä käyttäisin.
Espresson sen sijaan olen tehnyt pelkästään mg-vedellä nykyään. Väittäisin, että hapokkaiden kahvien osalta onnistumisprosentti on noussut, mutta järkevä vertailu on vaikeaa ilman kahta samanlaista keitintä. Brita-kannu menee kätevästi piiloon keittimen taakse ja pulputtaa käsiteltyä vettä samalla kuin valmistelen muut asiat shottia varten.