Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvikone pieneen ravintolaan  (Luettu 31569 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #15 : Tammikuu 17, 2011, 19:33:33 ip »

Itse en kyllä ulkomailta ostettua Expobar Brewtusta (tai muutakaan vastaavaa konetta) kahvilakäyttöön suosittelisi. Kotikäyttöönhän se on hieno peli, mutta samaan hintaan saatat saada oikeasti kahvilakäyttöön suunnittelun koneen, ehkä jopa kaksigruppoisen kiireisempiä hetkiä varten.

Ja sitä kotimaisen huollon helppoutta ja toimivuutta en heittäisi muutaman kympin takia pois - etenkään jos kyse on kahvilan pyörittämisestä.

Myllyksikin suosittelisin hiukan Mazzer Miniä järeämpää - esim Super Jolly jos samassa merkissä haluaa pysyä. Hinnassa ei ole isoa eroa. Ja myllyissä kannattaa harkita malleja jotka eivät jauha automaattisesti sitä annostelijaa täyteen kahvia joka siinä sitten pilaantuu hiljaisina hetkinä. Yllä onkin tullut jo hyviä nauvoja kotimaisten hankintapaikkojen suhteen.

T. Teme
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #16 : Tammikuu 17, 2011, 20:12:06 ip »

Mielestäni täysautomaatti sopisi varmaankin parhaiten tuohon kategoriaan. Saisi tasalaatuista kahvia ilman suurempia paneutumisia hommaan. Tuskin se suurimmasta osasta niin pahan makuista kahviakaan olisi. Suodatinkahvia tai "suodatin"kahvia taas ei espressokoneella tee, mutta automaatilla tehnee? Osa kuitenkin varmaan haluaisi normaalia suodatinkahvia, joten sitä pitäisi edelleen olla tarjolla ja moccamasterin kahvit menisi edelleen viemäriin vanhoina. Tuskin mielenkiinto riittää abideihin, harioihin tai ihan perussuppiloihinkaan?

lienen hieman vieraantunut vallitsevasta kahvikulttuurista, mutta mielenkiinnon aliarvioiminen on mielestäni huono lähtökohta kahvi saati muuhun ravinto hommaan varsinkaan työkseen, kun puuhailee. asiakkaankin näkökulmasta. koneista en lähde sanomaan mitään, kun en ole konemies, mutta vaikkei abidista kokemusta olekkaan (täytyy hankkia) niin kolme-neljä ja karahvit, niin pitäisi saada suhteellisen pienellä vaivvalla tuoretta sumppia. perinteistä suodattelua helpompaa, kun ei tarvitse vahtailla jatkuvasti. vedet purujen sekaan ja kello käyntiin..yhdellä abidillisella pitäisi kahden hengen kahvit saada hyvin.
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #17 : Tammikuu 17, 2011, 20:25:54 ip »

lienen hieman vieraantunut vallitsevasta kahvikulttuurista, mutta mielenkiinnon aliarvioiminen on mielestäni huono lähtökohta kahvi saati muuhun ravinto hommaan varsinkaan työkseen, kun puuhailee. asiakkaankin näkökulmasta. koneista en lähde sanomaan mitään, kun en ole konemies, mutta vaikkei abidista kokemusta olekkaan (täytyy hankkia) niin kolme-neljä ja karahvit, niin pitäisi saada suhteellisen pienellä vaivvalla tuoretta sumppia. perinteistä suodattelua helpompaa, kun ei tarvitse vahtailla jatkuvasti. vedet purujen sekaan ja kello käyntiin..yhdellä abidillisella pitäisi kahden hengen kahvit saada hyvin.

Automaatilla saa lähes aina lähes varmasti suurimmalle osalle kelpaavaa kahvia, suodatinta ja espressoa.
Manuaalikoneella saa lähes aina lähes varmasti kovin kovin ikävän makuista kahvia, ellei ole kokemusta, intoa ja taitoa.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #18 : Tammikuu 17, 2011, 21:50:03 ip »

Automaatilla saa lähes aina lähes varmasti suurimmalle osalle kelpaavaa kahvia, suodatinta ja espressoa.
Manuaalikoneella saa lähes aina lähes varmasti kovin kovin ikävän makuista kahvia, ellei ole kokemusta, intoa ja taitoa.

Jees. Eli ennen kuin upotaan liian syvälle siihen mikä-on-parempi -keskusteluun, kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen kone tulee ja kuka sitä sumppia juo. Viestiketjun aloittaja kertoi operoivansa parin hengen "pizzeria-ravintola-kahvila-kioskia".

No-niin: tulevatko asiakkaat kahvilaan pizzalle tai viinerille? Vai tulisivatko asiakkaat kaukaa varta vasten juomaan kupposen espressoa tai lattea? Onko kahvi oheistuote, jota täytyy olla aina saatavilla? Vai onko kahvi "se juttu", jonka takia kuppilaan tullaan, pizzoista, viinereistä ja muista viis veisaamatta? Ymmärtääkseni Missellä on kahvila, jonka liikeidea on tarjota ensisijaisesti hyvin tehtyä huippukahvia. Sinne mennään kahvin takia. Siksipä Missen kahvilassa on eri sortin vehkeet, kuin yleiskuppilassa, jossa asiakas ottaa pizzan, kokiksen ja "kuuluks kahvi samaan hintaan".

Kuten täälläkin jo kerrottiin, ei Moccamasteria voi korvata yksi- eikä kaksigruppoisella espressokoneella. Ei kai tarkoituksena ollut kokonaan lopettaa "tavallisen kahvin" myyntiä? Mikäli tuollainen laite hankitaan, niin se tulee sen Moccamasterin rinnalle. Hoidetaan sekä espressokeitintä että kaadetaan viemäriin niitä Moccamasterin kannunjämiä. Alunperin esitettyä ongelmaa ei ratkaista, vaan sitä monimutkaistetaan lisää.

Kuten nasse tuossa edellä kirjoittaa, helpoimmin asia hoituu kaksisäiliöllisellä automaatilla. Toiseen pesään tummia papuja, toiseen vaaleaa paahtoa. Kone sylkee useimmille "riittävän siedettävää" espressoa että tavallista kahvia. Olen juonut Franken kaksipesäisen koneen tekemää tavallista kahvia, parempaa se oli kuin normaali seissyt kahvilakahvi.

Ja hankkii sitten millaisen vehkeen tahansa, niin sain-netin-kautta-halvemmalla -ajattelu on pöllöä. Kuten Teme kirjoitti, niin eiköhän ammattikäytössä kannata ajatella painavasti huollon läheisyyttä ja nopeutta.
   
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #19 : Tammikuu 18, 2011, 00:12:29 ap »

itse olen automaatista saanut parhaimmillaankin keskinkertaista kahvia. automaatti vie melkovarmasti kahvinkeitosta sen intohimon. omallakohdalla ainakin menee maku kun "barista" kahvia valutellessaan/vaahdotellessaan yrittää katsella onko ripset kohdallaan.

yleensäkin suomessa kahvila/ravintola nautinnon pilaa tuo keskinkertainen automaattiajattelu. ainakin itsellä ei tulisi mieleen tarjota jotakin sinnepäin, mikä nyt keskivertokuluttajalle about kelpaa. ei tuolla ideologialla kannata firmaa pyörittää. tai se että tuolla ideologialla suomessa firmoja pyöritetään on saanut aikaan sen, että syön ja juon kotona.

eikö alunperinkin se viemäriin kaataminen ollut epätavoitteellinen asia? kolmella neljällä abidilla saisi samassa ajassa saman määrän kahvia, kuin mokkamasteri pursottaa. suht samalla vaivalla. ja vähänkin intohimoa mukaan niin varmasti parempaa.

Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #20 : Tammikuu 18, 2011, 08:32:06 ap »

itse olen automaatista saanut parhaimmillaankin keskinkertaista kahvia. automaatti vie melkovarmasti kahvinkeitosta sen intohimon. omallakohdalla ainakin menee maku kun "barista" kahvia valutellessaan/vaahdotellessaan yrittää katsella onko ripset kohdallaan.

yleensäkin suomessa kahvila/ravintola nautinnon pilaa tuo keskinkertainen automaattiajattelu. ainakin itsellä ei tulisi mieleen tarjota jotakin sinnepäin, mikä nyt keskivertokuluttajalle about kelpaa. ei tuolla ideologialla kannata firmaa pyörittää. tai se että tuolla ideologialla suomessa firmoja pyöritetään on saanut aikaan sen, että syön ja juon kotona.

eikö alunperinkin se viemäriin kaataminen ollut epätavoitteellinen asia? kolmella neljällä abidilla saisi samassa ajassa saman määrän kahvia, kuin mokkamasteri pursottaa. suht samalla vaivalla. ja vähänkin intohimoa mukaan niin varmasti parempaa.


Se espresso taitaa olla noita abideja suurempi ongelma?
Kirjattu

Naluski

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #21 : Tammikuu 18, 2011, 11:18:02 ap »

Alkuviestiin sen verran vielä lisäinfoa, että "sinnepäin" tuotteet ei ole se meidän juttu. Olemme aika syrjässä Rovaniemen liepeillä, niin meillä pitää olla sitä jotain, että ihmiset lähtevät tänne asti tulemaan. Pizzan kanssa se on onnistunut, mutta kahvit eivät aina kutkuta ihan sieltä vielä. Eli tuolla espressokeittimellä+myllyllä tietotaidon kanssa saadaan tosihyvät kahvit ja erinlaisia "kahvidrinkkejä". Ja pidettäisiin tuo moccamasteri rinnalla valmiustilassa, sitten kun tarvii suodatinkahvia/tulee tilausryhmä yms.

Mikä tämä Abidi on? Googlaus ei tänään auttanut.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #22 : Tammikuu 18, 2011, 11:47:58 ap »

Mikä tämä Abidi on? Googlaus ei tänään auttanut.

Abid Clever Coffee Dripper. Ehkä helpoin tapa valmistaa laadukasta kahvia. Mutta tekee siis suodatinkahvia, tai suunnilleen sellaista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #23 : Tammikuu 18, 2011, 14:46:30 ip »

Abid Clever Coffee Dripper. Ehkä helpoin tapa valmistaa laadukasta kahvia. Mutta tekee siis suodatinkahvia, tai suunnilleen sellaista.

Tästäpä tuleekin mieleen kysymys: käytetäänkö missään kahvilassa Aeropressiä valmistusmenetelmänä? Olisikohan Kaffalla ollut jossain vaiheessa kokeilussa? Valmistus Aeropressillä on mielestäni näyttävä toimenpide.

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #24 : Tammikuu 18, 2011, 14:44:00 ip »

Tästäpä tuleekin mieleen kysymys: käytetäänkö missään kahvilassa Aeropressiä valmistusmenetelmänä? Olisikohan Kaffalla ollut jossain vaiheessa kokeilussa? Valmistus Aeropressillä on mielestäni näyttävä toimenpide.

Caffilta saa ainakin. Valikoimasta saa itse valita pavun mistä tehdään.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2577
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #25 : Syyskuu 16, 2012, 23:56:39 ip »

Itse en kyllä ulkomailta ostettua Expobar Brewtusta (tai muutakaan vastaavaa konetta) kahvilakäyttöön suosittelisi. Kotikäyttöönhän se on hieno peli, mutta samaan hintaan saatat saada oikeasti kahvilakäyttöön suunnittelun koneen, ehkä jopa kaksigruppoisen kiireisempiä hetkiä varten.

Ja sitä kotimaisen huollon helppoutta ja toimivuutta en heittäisi muutaman kympin takia pois - etenkään jos kyse on kahvilan pyörittämisestä.

Myllyksikin suosittelisin hiukan Mazzer Miniä järeämpää - esim Super Jolly jos samassa merkissä haluaa pysyä. Hinnassa ei ole isoa eroa. Ja myllyissä kannattaa harkita malleja jotka eivät jauha automaattisesti sitä annostelijaa täyteen kahvia joka siinä sitten pilaantuu hiljaisina hetkinä. Yllä onkin tullut jo hyviä nauvoja kotimaisten hankintapaikkojen suhteen.

T. Teme

Tuli tämä mieleen, vaikka ei juuri tähän tarpeeseen sovikaan, kun katselin Mini Vivaldia ja
videota, niin tuossa kertovat ajatuksesta, että ison monikahvaisen ammattikoneen asemesta kahvilassa voisi olla kaksi pientä. Toisen hajotessa ja lähtiessä huoltoon homma jatkuu...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #26 : Syyskuu 17, 2012, 09:18:59 ap »

Tästäpä tuleekin mieleen kysymys: käytetäänkö missään kahvilassa Aeropressiä valmistusmenetelmänä? Olisikohan Kaffalla ollut jossain vaiheessa kokeilussa? Valmistus Aeropressillä on mielestäni näyttävä toimenpide.


Good Life Coffee tekee kaikki suodatinkahvit aeropressillä. Sävyssä tehdään tilauksesta valmistettavat kahvit kyseisellä laitteella, "normikahvi" Fetcolla.

-Mikko-
ps. normikahvi lainausmerkeissä koska isossa erässä tehty suodatinkahvi voi olla ihan yhtä spessua kamaa kuin kuppi kerrallaan suodatettu.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2577
Vs: Kahvikone pieneen ravintolaan
« Vastaus #27 : Joulukuu 03, 2012, 07:25:06 ap »

Ja ohuelti teemaansopivaa, paljonko ei_rutinotunut saa kahvia aikaan, yksin ja kaksin:

http://www.youtube.com/watch?v=1bK0PXyPeI0
http://www.youtube.com/watch?v=ontjZCbgvx8

aika sotku on homman jälkeen, joten ei siis aivan vakavastiotettavaa, mutta kertoo jotain kahvilakoneesta.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::