Miten espanjalaiset keittävät kahvin? Espressolla, mokapotilla, pannulla, pressolla?
Ravintoloissa kahvi tehdään tottakai normaalilla kahvilakalustolla, monigruppoisilla espressokoneilla, sähkö- tai kaasulämmitteisillä.
Kotona mutteripannu oli ennen yleisin. Nykyisin tavalliset suodatinkeittimet, Krupsit, Philipsit, Braunit ja muut ovat valloittaneet kotikeittiöt. Espanjassa on myös pitkä perinne kotikäyttöön suunniteltujen pienten boilerikoneiden käytössä. Sieltähän itsekin ostin ensimmäisen koneeni, enkä edes tiennyt sen olevan boilerikone, kun en asiasta mitään ymmärtänyt. Sitten myöhemmin kyllä ihmettelin Krupsin Thermoblock-koneen omituista käyttäytymistä...
Tänään jos menet suureen tavarataloon, siellä odottavat pitkät rivit täysautomaatteja. Kaikki yleisimmät merkit, hintatasona Suomi-hinta -30...40%.
Puhtaan Torrefacton löytäminen on lähes mahdotonta. Sitä löytää lähinnä pienten paahtimoiden omista myymälöistä, joita on kaikkien kauppahallien yhteydessä. Suurista ketjuista Mercadona myy omaa Pirkka-kahviaan ("Haciendado") myös Torrefactona. Useimmiten kyseessä on sekoitus, mezcla. Jokin aika sitten sekoitussuhde oli 70/30 Torrefacto/natural. Tässä 10 vuotta sitten oltiin jo 50/50 sekoituksessa. Tänään suhde on 20/80. Eli Torrefactoa on vain vähän "mausteena". Normaaliin, ranskalaistyyppiseen paahtoon ollaan siis kovasti menossa (tueste natural).
Torrefacto-kahvia voi käyttää normaalin kahvin lailla, valmistusmenetelmästä riippumatta. Tokihan espresso-menetelmä ja mutteripannu sille parhaiten sopivat. Itse käytän vanhat pussinpohjat suodatinkahvina. Vähän Torrefactoa vaikka Cafe Aromen sekaan Moccamasterin tuuttiin. Tuloksena tummaa, vahvaa kahvia... ja huoneen täyttää tuttu Torrefacton aromi...
cartman