Myös minä olen kehittelemässä kahviharrastustani tässä pikkuhiljaa. Työpaikan kahvimäärä toki häiritsee harrastelua, mutta silti. Pressopannun jo omistan ja sen kahveista tykkään. Nyt olen tullut siihen pisteeseen, että myllyn hankinta on edessä, koska niin valtava ero on paikallisesta, loistavasta kahvikaupasta (Rovaniemen Mandragora:
http://www.mandragora.fi/) hankituilla vastajauhetulla kahvilla ja kaupasta saaduilla mössöillä. Samoin mutteripannu kiinnostaa. Näistä siis muutama kysymys, joita olen pyöritellyt päässäni:
1.Myllyn hankinta on siis edessä, budjetin yläraja on 50-70 euroa. Mielellään 50, mutta jos 70:llä saa jonkun todella huipun hintalaatusuhteeltaan, niin ehkä semmoinen. Aiemmin olin jo päättänyt ostaa Clas Ohlsonin 30 euron myllyn, mutta nyt löysin kehuja Krupsin GVX2 -levymyllystä, jonka saisi 50 eurolla. Ohlsonin etuna olisi kyllä ulkonäkö ja hinta, mutta Krups taitaa olla selvästi parempi? Ohlson tosiaan olisi käsikäyttöinen ja Krups sähköllä – jotenkin sitä miettii, ettei kahvin jauhaminen voi kauhean raskasta olla, vai onko se?
2.Toinen kysymys kuuluu sitten mutteripannusta. Joulua ennen, kun lueskelin niin kahvikirjoja, nettisivuja kuin tätä keskustelua, jäin käsitykseen että mutteripannuun pitää jauhaa lähes yhtä hienoa kahvia kuin espressoon – pressoon taas pannujauhatusta, ja suodatin jää siihen väliin, mutta selvästi karkeampaa kuin hienoa.
Nyt olen kuitenkin muutamasta keskustelusta – älkää kysykö mistä, sillä en muista – lukenut että mutterillekin pitäisi jauhaa erittäin karkeaa kahvia, lähes samanlaista kuin pressoon. Monesti on toki korostettu, että jokaisen pitää etsiä keittimelleen, maulleen ja pavuilleen sopiva karkeus, mutta eihän täysi amatööri sellaiseen pysty, joten minkälaista sen nyt pitäisi olla?
3.Kolmas koskee kahvilaitteiden pesemistä. Taas samanlainen kysymys, eli tähän asti kaikkialla on painotettu puhtauden merkitystä makuun, mutta nyt löysin monta suositusta, ettei mutteripannuja saa pestä kauheasti, tai maku kärsii.
Miten siis mitäkin tulee pestä? Luulisi ainakin, ja kokemuskin niin sanoo, että pressoa ja suodatinkeitin kannattaa pitää puhtaana. Itse pesen suodatinkeitintä lähes joka käyttökerran jälkeen keittämällä pelkän veden pariin kertaan läpi ja harvemmin sitten ruokasoodalla. Presson pesen joka – tai ainakin lähes jokaisen, joskus laiskuudessani vain huuhtelen kuumalla vedellä, jos on jäänyt käytön jälkeen pesemättä ja pitää heti saada pressokahvit – kerta käsin tavallisella pesuaineella. Teenkö väärin ja miten mutteri sitten pitää pestä?
4.Suositelkaa nyt loppuun vielä jotain perushyvää, halpaa ja tavalliselle tallaajalle sopivaa mutteripannua?