Tarkoitus olisi lähteä viikoksi Pariisiin mm. tutustumaan sikäläiseen kahvilakulttuuriin. Netissä peratessani Pariisin tarjontaa törmäsin oheiseen kolumniin, joka oli minulle ainakin yllätys: How not to drink black tar in Paris?
Onko kirjoittajalla vinoutunut käsitys sikäläisen kahvin laadusta vai juovatko ranskalaiset oikeasti surkeaa kahvia?
Vastaus tulee pari kuukautta myöhässä mutta kuitenkin:
Pariisin baareissa tarjottava kahvi ei yritäkään
olla hienoa. Sanoisin, että lähes poikkeuksetta
siinä on (ainakin) puolet robustaa ja paahto on tumman puolella.
Kuitenkin, kun hyväksyy tämän lähtökohdaksi,
oman kokemukseni mukaan parhaita paikkoja ovat
tavalliset kulmapaikat. Turistipaikoissa, joita olen toki
muutamaa kokeillut kahvi tuskin on parempaa, ja ainakin
se on kalliimpaa.
Pariisin kahviloissahan kahvi valmistetaan yleensä
espressokoneella mutta tamppaamatta, joten juoma
ei ole espressoa. Tiskillä juotu kahvi maksoi toukokuussa
n. 1,10 e, ja siihen hintaan saa nauttia Pariisilaisen kahvilan
ambiancesta. Pitää muistaa, että
pienen mustannauttimiseen sisältyy muutakin kuin pelkkä kupin sisältö.
Opiskelijoiden suosimissa paikoissa on usein hyvä tunnelma.
Yksi omista suosikeistani on Cafe Lea (5, rue Claude-Bernard)
viidennessä kaupunginosassa. Ei kannata odottaa mitään hienouksia...
Näillä marraskuun keleillä voisin kyllä olla siellä vaikka nytkin.