Tiiviste modattu ja nyt onnistuu shotit nätisti, yhtä pientä juttua lukuunottamatta...
Otin jussina tiivisteestä pod-ulokkeen pois hiomalaikalla. Uloke oheni 5 mm:llä, enempää ei olisi voinut ottaa, nyt sihdin ja tiivisteen reunan välisen kumin paksuus on n. 1,5 millin luokkaa. Nyt kakku käyttäytyy uuton aikana, niin kuin pitääkin. Kakku ei repeä, ja siihen tulee vain pieni painauma leikatusta tiiviteestä, eli leikkauksen ja suihkusihdin välinen korkoero näkyy kakussa. Se ei kuitenkaan tunnu uutossa.
Tiivisteen käsittelyn vaikutuksista jännitin eniten kumin "aukaisemista". Tiivistehän on mitä ilmeisimmin pintakäsitelty tai valun avulla saatu inertiksi niin, ettei kumiaromia pääse leviämään tiivisteestä kahviin. Hiottu kohta on nyt ilman tätä suojapintaa, ja se näkyy ja tuntuu. Tiivistettä pyyhkiessä rättiin jää musta jälki tiivisteestä irtoavasta kumista.
Pahempi juttu on se maku ja haju. Lämpimän kahvan irroittamisen jälkeen tuoksuu filtterissä selvästi robustamainen, hieman kärtsännyt kumiaromi. Lämmityksessä olleen kahvan läpi laskettu vesi tuoksuu ja maistuu kevyesti tiivisteelle. Pyyhityn kahvan ja filtterin läpi laskettu vesi tuoksu ja maistuu enää vähän, mutta riittävästi kumille. Mitään silmin havaittavia partikkeleita en ole havainnut, en filtterin pinnalle kertyneenä enkä valutetuissa vesissä.
No entäs se olennaisin, asian ydin, kaikden sydän eli kahvi, sitä vartenhan tämä modaus on aloitettu, muistammehan? Espresso tulee nätisti ilman kakun puhkeamista kanavointiin, cremaa muodostuu ihan kunnolla ja maku Gran Palomarissa (myllyssä just nyty) on mielestäni ihan kohdallaan. GP on sen verran savuinen ja tömäkkä papu essoon, että lievä robustakumiaromi voisi jäädä kahvin omien aromien alle, mutta kyllä sieltä sellainen tietty väkevyys maistuu ja jää jälkimakunakin leijumaan.
Edward, millainen tuntuma sinulla on leikatun tiivisteen kanssa, aiheutuuko siitä robusta-aromia veteen tai tuoksuuko kahva lämmitettynä?