Lueskelin
ensimmäisen ja toisen shotin välisiä makueroja käsittelevää HB:n ketjua, ja pitihän havaintojen todenperäisyyttä itsekin testata. Tätä aihettahan joltain osin hieman hivoteltiin myös
Silvian toisen shotin ketjussa, mutta siinä ei päädytty ihan selkeästi tähän peräkkäisten shottien makueroihin kahviöljyjen pilaantumisen takia. Muita mainintoja tai keskusteluja en aiheesta ole Ristrettosta löytänyt, vinkatkaa toki, jos siitä on historiaa jossain.
Lyhyesti HB:n tiskiallasta ensimmäinen shotti (vapaa suom. huom.) -keskustelusta: gruppoon ja muualle kahvinuuton aikana kahvin kanssa kosketuksiin joutuviin osiin jää kahviöljyjä. Nämä öljyt pitkään siellä seisoneina ja kuumentuneina pilaantuvat aiheuttaen pahaa makua. Kun kotona tehdään harvakseen kahvia, ehtii käydä hyvin usein niin, että se ensimmäinen ja usein kahvihetken ainoa shotti saa itseensä noita kahviöljyjä, jotka häiritsevät +/- onnistuneen shotin aromeja. Toisessa, riittävän lyhyellä aikavälillä tehdyssä shotissa tätä ongelmaa ei enää esiinny läheskään niin paljon, koska ensimmäisen shotin uuton tuoreet kahviöljyt ovat huuhdelleet gruppossa seisoneet vanhat kahviöljyt kuppiin.
Koneen puhdistaminen poistaa tehokkaasti vanhat öljyt ja ketjussa yksi ammattilainen herätteleekin keskustelun kotikoneen päivittäisestä pesuainehuuhtelustaa (esim. Cafiza). Radikaalin varmasti tehokas ohje, jota harva kotibarista noudattaa. Toisaalta kahviöljyjen epäiltiin ehtivän muuttaa makuaan n. 45 minuutissa, ja kotikoneilla tuollainen lämpimänä seisominen kahvihetkien välillä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Eli on todennäköistä, että jos juhlistat kahvihetkesi yhdellä sinkulla tai doppiolla, juot sen aina katkeralla lisämausteella höystettynä. Maitotuotteita lisättäessä lievä väkevyys voi olla hyvästä
Tämä kuulosti sen verran potentiaaliselta, että olenkin parin viikon hieman varioinut shottien tekorituaalejani. Ensisijaisesti olen pyrkinyt puristamaan eroja ensimmäisen shotin, jota ei ole edeltänyt mitään kahvihuuhtelua blindilla tai sinkkufilsulla, ja toisen shotin (jota on siis edeltänyt joko normi doppio tai kahvihuuhtelu) makueroa.
Normaalin espressonteon lisäksi olen tosiaan parin viikon ajan kokeillut muutamalla grammalla kahvia blindfiltterillä "kahvihuuhtelua". Toinen testauslinja on ollut tehdä ensimmäinen shotti sinkkushottina 7-10 gramma kakku ajallisesti vajaalla uutolla, n. 15s, Tämän sinkkuöljyämisshotin parametrien suhteen en ole ollut tarkka, koska sen olen heittänyt pois. Olen siis havainnoinut ekan ja tokan shotin välisten makuerojen lisäksi myös näiden kahden kahvihuuhtelujen välisiä vaikutuseroja toiseen shottiin. Testihuuhteluissa olen käyttänyt sekä kahvimyllyn purukaukalon ylijäämäpuruja että tuoretta kahvia.
Parin viikon uuttelun jälkeen tuloksena on ollut selvä makuero ensimmäisen ja toisen shotin välillä. Esihuuhtelematon/ensimmäisessä shotissa on väkevä tausta-aromi, joka jää ikävästi suuhun pyörimään. Toinen shotti (esihuuhdeltu tai ihan aito) on selvästi parempi: väkevä taustamaku puuttuu, ja aromien erottuvuus on myös hieman selkeämpi.
Toinen havainto liittyy blindihuuhteluun ja sinkkuhuuhteluun. Itse en ole saanut tuolla blindhuuhtelulla riittävän selkeitä eroja ensimmäisen shotin aromeihin verrattuna. Ehkä pientä väkevyyden vähentymistä, mutta mielestäni ei riittävää. Eli minun kokemuksien perusteella tuolla sinne-päin-sinkkuhuuhtelulla on tullut suunnilleen yhtä hyvä tulos kuin perinteisellä toisella shotilla.