Entäs sitten itse paahtaminen. Olen katsonut nokka pitkänä tuollaista i-roast aparaattia. Tuleeko siinä taas heti kättelyssä vastaan tuo kirottu "olis pitänyt heti kunnollinen ostaa" -juttu, kuten aina kaikkien vempeleiden kanssa käy?
Asun 100 vuotiaassa kerrostalossa, eikä ole paljon muuta vaihtoehtoa tuuletukseen tai ilmanvaihtoon, kun avata ikkuna. Saapuuko palokunta heti ekalla paahdolla, vai pitääkö mennä pihalle paahtamaan, ts. tuleeko tuosta halvasta paahtimesta kovatkin käryt?
Heti ensiksi en viitsisi ostaa kallista savuttomaksi luvattua mallia.
Mikäli tarkoitat tuolla savuttomalla mallilla eurooppaan tuloillaan olevaa Behmoria, niin se ei siis ole täysin savuton, mutta erittäin vähäsavuinen (paahtomäärään nähden). Mikäli tuon Behmorin pitää mielessä, niin tällähetkellä I-Roast ei ole hinta/laatusuhteeltaan ehkä kovin hyvä vaihtoehto - eli suosittelisin odottamaan kotva ja katselemaan minkä hintaisena tuo Behmor esimerkiksi tulee euroopan markkinoille (jahka tulee). Jos hirveästi paahtaminen syyhyttää, niin kannattaa vilkuilla oikeantyyppistä popkornikonetta (ks.
tämä ketju). Isojp:llä on sellaisesta erittäin hyviä kokemuksia ja kuulemma paahdot onnistuvat sillä jopa paremmin kuin I-Roastilla. Kerralla sillä muistaakseni sai paahdettua sen 130 grammaa.
Savua paahtamisesta tulee, ainakin itselläni I-roastista sen verran että ohjaan sen putkella ulos. Pelkkä ikkunanavaus ei minulle allergisena riitä vaan savu pitää saada kunnolla pois. Ei-allergistenkaan ei tuota savua kannata ehdoin tahdoin hengitellä - ei ole sen terveellisempää kuin minkään muunkaan savun hengittely.
Listaan tähän vähän kokeilujani:
Eth. Wild Bonga -ei käy
Yrigacheffe -ei ehkä käy oikein hyvin
Eth. Harrar -käy arkikahviksi
El Portillo -käy hyvin
Muchoki Peaberry -ei oikeen kävis
Kun katsoo noita "ei käy" tapauksia niin kaikissa taitaa olla kyseessä hedelmäinen ja hapokas afrikkalainen joka on parhaillaan vaaleapaahtoisena. Harar on näistä poikkeus. Eli suuntaa kokeiluissa katseesi rohkeasti afrikan ulkopuolelle. Suosittelen kokeilemaan vaikka noita "itämaisia" kuten Toba-Sulawesi, Toraja-Kalosi, jne. semmoisia joissa on makukuvauksissa vähän "tummempia" sävyjä kuten suklaa tai "maa" (earthy).
Tarvitaan siis joku arabica "rungoksi", Joku robusta "potkuksi" ja sitten joku vielä "mauksi"?
Onko mitään ehotusta? Entäs sitten Hollannista vai Lontoosta?
Nykyisin aika moni laatublendien tekijä ilmoittaa mitä papuja blendiin kuuluu ja yleensä niitä on se 2-3 kpl - näitä kannattaa googletella malliksi. Itseasiassa laadukkaiden papujen kanssa ei pidä mennä sotkemaankaan 5-6 papua vaan parempi pitää sekoitukset mahdollisimman simppeleinä. Tavoitteena ei siis ole saadaa kilohintaa alas niin että kahvi pysyy kuitenkin juotavana (kuten "perinteisessä" sekoituksissa) vaan kokonaisuutta osiensa summaa paremmaksi. Liiallinen "moninaisuus" ja makujen sekamelska ei ole hyväksi - eli sekoitettavien osasten pitäisi jokaisen tulla sekoituksessa jotenkin tunnistettavasti esiin.
Jos et välttämättä halua sitä "extracremaa" kahviin niin tuo robusta kannattaa (aluksi) unohtaa. Itseasiassa tuoreessa paahdossa sitä cremaa tulee pelkästä arabicastakin runsaasti. Arabicastakin löytyy tarvittaessa "potkua". Mikäli robustaa haluaa sekoitukseen laittaa, niin tällöin kannattaa ostaa laadukasta sellaista ja henkilökohtaisesti vakuuttua (maistamalla) että sillä tosiaan saa siihen sekoitukseen jotain plussaa eikä ole vain matkassa "petäjäisenä" mukana.
Lisäys: Eli noista blendeistä on tietoa esim.
tähän tyyliin (ks. "espresso" kahveista ensimmäisenä tuolla sivulla).