Oliko sinulla minkälainen kone käytössä? Uuttopainehan halutaan yleensä pysymään siinä alle 9.5 baarissa ja oikein säädetyssä vibrapumpullisessa koneessa tämän rajoituksen tekee OPV eli "ylipaine-" tai "ohijuoksutus"-venttiili. Eli kun kone on säädetty tuolta osin oikein, niin on mahdollista uuttaa vaikka 15 grammasta puruja 30 sekunnissa 20-25 gramman ristretto siten, että uuttopaine pysyy koko ajan alle 9.5 baarissa. Eli tällöin jauhatuskarkeus ei vaikuta paineeseen vaan ainoastaan uuttonopeuteen (tai täsmällisemmin: vaikutuksella paineeseen on yläraja - toki kovin karkealla saa sitten aikaan "alipaineisia" shotteja).
Niin, kumpi noista nyt on tärkeämpi - uuttosuhdehan kuvaa jollain tapaa sitä lopputuotetta ja se saa luonnollisesti vaihdella, mutta uuttopaine pitäisi olla ideaalisesti aina sama riippumatta uuttosuhteesta.
Äh, täytyy taas kirota noi italiaanot, kun eivät osaa kirjoittaa kunnollisia käyttöohjeita. Yhtään liiottelematta A5-kokoisissa ohjeissa on siis puolikkaan sivun verran varoitustekstiä sekä sivun verran ohjeita, niistäkin kolmasosan verran kuva koneen ulkopuolesta ja selitys sen osista. Kaikki huonolla englannilla.
Nyt kun minulla on grammavaaka, olen säätänyt shotin näin:
- tasoitan kahvan täyteen kahvia
- punnitsen kahvin (yleensä 15-16 grammaa)
- kerron tuloksen kahdella
- lasken shotin ja punnitsen sen, toivottuna tuloksena äskeisen kohdan tulos (uuttosuhteessahan sallitaan heittoa +- 10%)
- säädän jauhatuskarkeuden siten, että painemittari näyttäisi uuton aikana 9-10 baria, sikäli kun se on uuttoajan, 20-35 sekunnin, haarukassa mahdollista niin, ettei shotista tule lungoa tai ristrettoa
En siis tiedä:
- mitä virkaa painemittarilla on, jos ylipaine kuitenkin ohjataan muualle
- miten voin säätää painetta, vai tarvitseeko edes